Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vrahovia Vietnamcov chcú ísť na slobodu: Súd si vyžiadal posudky znalcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

TRNAVA – Na doživotie odsúdení Viliam Hauser a Róbert Matta požiadali po 25. rokoch vo väzení o podmienečné prepustenie na slobodu. Okresný súd v Trnave nariadil v ich prípade znalecké dokazovanie, o ich prípadnom prepustení bude rozhodovať až po doručení znaleckých posudkov. Informovala o tom Katarína Lovasová z Krajského súdu v Trnave.

Hauser a Matta v apríli 1994 v Bratislave spoločne vyvraždili päťčlennú vietnamskú rodinu vrátane malého dieťaťa, tresty si odpykávajú v Leopoldove. Trestný zákon po 25. rokoch za mrežami a po splnení stanovených podmienok pripúšťa možnosť prepustenia na slobodu aj v prípade odsúdených na doživotie. Súdy v prípade žiadostí odsúdených o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody posudzujú splnenie formálnych a materiálnych podmienok. Odsúdený by mal pri rozhodovaní súd presvedčiť, že vo výkone trestu plnením svojich povinností preukázal polepšenie a dá sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život. V tomto prípade si Okresný súd v Trnave vyžiadal aj vyjadrenie znalcov. Hauser a Matta v apríli 1994 na Starej Vajnorskej v Bratislave zavraždili päťčlennú vietnamskú rodinu vrátane tehotnej ženy a dvojročného dieťaťa. Dospelé obete zastrelili samopalom, dieťa zadusili vankúšom, z ich rodinnej firmy si odniesli viac ako milión korún.

Na doživotné tresty odňatia slobody odsúdení Hauser a Matta pôvodne žiadali o prepustenie na slobodu už pred piatimi rokmi, súd im ich žiadosti zamietol pre nesplnenie podmienok. Hauser vtedy tvrdil, že mal nárok požiadať o prepustenie, pretože bol súdený podľa zákona, ktorý pôvodne umožňoval prepustenie už po dvadsiatich rokoch. V prípade Mattu vtedy súd konštatoval, že z pomerov odsúdeného nebolo možné zistiť pozitívnu prognózu jeho možného správania sa v prípade prepustenia na slobodu. Na Slovensku si doživotný trest odňatia slobody momentálne odpykáva viac ako päťdesiat odsúdených.

Viac o téme: PrepustenieVrahoviaVietnamciViliam HauserRóbert Matta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu