Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Exposlanec Smeru Jánoš opäť na súde: Bude sa zaoberať prípadným priestupkom

Vladimír Jánoš
Vladimír Jánoš (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Prievidza/Bratislava - Prípadným priestupkom exposlanca Národnej rady (NR) SR Vladimíra Jánoša proti občianskemu spolunažívaniu, ktorý v minulosti čelil obžalobe zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby, sa bude zaoberať Okresný úrad (OÚ) Bratislava. Potvrdil to v utorok vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy OÚ Prievidza Štefan Lednický.

Prievidzský OÚ dostal právoplatné uznesenie z Okresného súdu v Prievidzi ešte 11. septembra, 14. septembra spisový materiál podozrivého podľa zákona o priestupkoch postúpil odboru všeobecnej vnútornej správy OÚ Bratislava. Prievidzský úrad tak urobil z dôvodu uľahčenia prejednania predmetného priestupku, nakoľko páchateľ, ktorý má trvalý pobyt v Bratislave, sa zdržiava v územnom obvode OÚ Bratislava a okrem toho aj viaceré neprekludované skutky boli spáchané v mieste jeho bydliska v Bratislave, ozrejmil Lednický.   

OÚ Prievidza sa mal prípadným priestupkom zaoberať po tom, čo Krajský súd v Trenčíne v júli tohto roka na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátorky proti rozhodnutiu Okresného súdu v Prievidzi, pretože dospel k záveru, že nie je dôvodná. Senát prievidzského súdu totiž v októbri minulého roka skonštatoval, že trestnú vec postupuje OÚ v Prievidzi na prejednanie priestupku, pretože zistil, že nejde o trestný čin, ale žalovaný skutok by mohol byť priestupkom.

"Okresný súd v tejto trestnej veci vykonal rozsiahle dokazovanie. Hlavné pojednávanie sa začalo v marci 2016, celkovo sa trestná vec prejednávala na hlavnom pojednávaní 15 dní. Okresný súd v uznesení, ktoré má rozsah 31 strán, podrobne vysvetlil, prečo dospel k záveru, že skutok opísaný v obžalobe vykazuje nanajvýš znaky priestupku proti občianskemu spolunažívaniu," ozrejmil v júli hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus. 

Pri svojom rozhodnutí sa senát OS v Prievidzi opieral o vykonané dokazovanie na hlavnom pojednávaní a hlavne o závery znaleckého posudku znalkyne v odbore psychológie. Exmanželka bývalého okresného šéfa Smeru-SD v Prievidzi rozhodnutie senátu po vyhlásení uznesenia spochybnila, podľa jej slov išlo o kamufláž a znalecký posudok bol zmanipulovaný. Rozhodnutie senátu exposlanec, ako i jeho obhajca Ľubomír Hrežďovič vtedy akceptovali, Hrežďovič v tejto súvislosti podotkol, že v prípade právoplatne ukončenej veci sa budú brániť aj v konaní o priestupku.

Podľa znenia obžaloby sa mal Vladimír Jánoš k svojej vtedajšej manželke a maloletej dcére správať tak, že im mal spôsobovať psychické utrpenie, vulgárne im nadávať, dnes už exmanželke zakazovať stretávať sa s rodinou, vyhrážať sa jej so zbraňou a dopustiť sa na nej aj fyzického násilia. Jeho konanie malo trvať od nezisteného obdobia v roku 2003 do februára 2015, týrania sa mal podľa prokuratúry dopustiť závažnejším spôsobom konania. Vladimír Jánoš od začiatku svoju vinu popiera. Bývalému okresnému šéfovi Smeru-SD v Prievidzi hrozil pôvodne trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov.

Obvineniu z týrania blízkej a zverenej osoby čelil Vladimír J. od marca 2015. Svojho poslaneckého mandátu a funkcie okresného šéfa Smeru-SD sa vzdal po medializácii konfliktov so svojou dnes už bývalou manželkou. Rozviedli sa rovnako v marci toho roka. 
 

Viac o téme: TýranieSúd Vladimír Jánoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu