Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

MIMORIADNE Definitívny koniec v kauze smeráka Jánoša: Týranie rodiny? Prípad zmietli zo stola

Vladimír Jánoš Zobraziť galériu (5)
Vladimír Jánoš (Zdroj: TASR, Facebook)

TRENČÍN - Exposlanec Národnej rady SR a bývalý okresný šéf Smeru-SD v Prievidzi Vladimír Jánoš sa nedopustil trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby. Rozhodol o tom v stredu na neverejnom zasadnutí Krajský súd (KS) v Trenčíne, ktorý zamietol sťažnosť prokurátorky proti prvostupňovému rozhodnutiu Okresného súdu (OS) v Prievidzi.

Potvrdil to hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus. "Senát krajského súdu na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátorky proti uzneseniu Okresného súdu Prievidza, pretože dospel k záveru, že nie je dôvodná," uviedol Tarabus. Krajský súd v Trenčíne tak potvrdil uznesenie Okresného súdu Prievidza z októbra minulého roka.

MIMORIADNE Definitívny koniec v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Ten vtedy rozhodol, že trestnú vec postupuje Okresnému úradu v Prievidzi na prejednanie priestupku, pretože súd zistil, že nejde o trestný čin, ale žalovaný skutok by mohol byť priestupkom. "Okresný súd v tejto trestnej veci vykonal rozsiahle dokazovanie. Hlavné pojednávanie sa začalo v marci 2016, celkovo sa trestná vec prejednávala na hlavnom pojednávaní 15 dní. Okresný súd v uznesení, ktoré má rozsah 31 strán, podrobne vysvetlil, prečo dospel k záveru, že skutok opísaný v obžalobe vykazuje nanajvýš znaky priestupku proti občianskemu spolunažívaniu," ozrejmil Tarabus.

MIMORIADNE Definitívny koniec v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Rozhodnutie KS v Trenčíne je podľa neho právoplatné a predmetný spis postúpia Okresnému úradu v Prievidzi, odboru všeobecnej vnútornej správy.

Pri svojom rozhodnutí sa senát OS v Prievidzi opieral o vykonané dokazovanie na hlavnom pojednávaní, a hlavne o závery znaleckého posudku znalkyne v odbore psychológie. Exmanželka bývalého okresného šéfa Smeru-SD v Prievidzi rozhodnutie senátu po vyhlásení uznesenia spochybnila, podľa jej slov išlo o kamufláž a znalecký posudok bol zmanipulovaný. Rozhodnutie senátu exposlanec, ako i jeho obhajca Ľubomír Hrežďovič akceptovali. Hrežďovič v tejto súvislosti podotkol, že v prípade právoplatne ukončenej veci sa budú brániť aj v konaní o priestupku.

MIMORIADNE Definitívny koniec v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Podľa znenia obžaloby sa mal Vladimír Jánoš k svojej vtedajšej manželke a maloletej dcére správať tak, že im spôsoboval psychické utrpenie, vulgárne im nadávať, dnes už exmanželke zakazovať stretávať sa s rodinou, vyhrážať sa jej so zbraňou a dopustiť sa na nej aj fyzického násilia. Jeho konanie malo trvať od nezisteného obdobia v roku 2003 do februára 2015, týrania sa mal podľa prokuratúry dopustiť závažnejším spôsobom konania. Vladimír Jánoš od začiatku svoju vinu popiera. Bývalému okresnému šéfovi Smeru-SD v Prievidzi hrozil pôvodne trest odňatia slobody na 7 až 15 rokov.

Obvineniu z týrania blízkej a zverenej osoby čelil Jánoš od marca 2015. Svojho poslaneckého mandátu a funkcie okresného šéfa Smeru-SD sa vzdal po medializácii konfliktov so svojou dnes už bývalou manželkou. Rozviedli sa rovnako v marci toho roka.

Viac o téme: Vladimír Jánoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu