Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Prekvapujúci koniec kauzy smeráka Jánoša: Slovenské manželky, traste sa!

Vladimír Jánoš Zobraziť galériu (12)
Vladimír Jánoš (Zdroj: TASR, Facebook)

PRIEVIDZA - Okresný súd v Prievidzi dnes rozhodol. Vladimíra Jánoša oslobodili. Exposlanca Národnej rady SR a bývalého okresného šéfa Smeru-SD v Prievidzi Vladimíra Jánoša Okresný súd v Prievidzi neuznal vinným zo zločinu týrania svojej už bývalej manželky a maloletej dcéry. Podľa sudcu čin nenaplnil podstatu trestného činu týrania, ide o priestupok o občianskom spolunažívaní.

Jánoš podľa súdu nespôsobil žene fyzické zranenie a neboli naplnené znaky zločinu. Manželka ani dcéra netrpeli znakmi týranej ženy. Rozhodol o tom v stredu jeho senát, ktorý zároveň vec postúpil na Okresný úrad v Prievidzi na prejednanie priestupku proti občianskemu spolunažívaniu. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka proti nemu na mieste podala sťažnosť. 

MIMORIADNA SPRÁVA Prekvapujúci koniec
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Pri svojom rozhodnutí sa senát opieral o vykonané dokazovanie na hlavnom pojednávaní a hlavne zo záverov znaleckého posudku znalkyne v odbore psychológie. Ako vyplýva zo znaleckého posudku a výpovede znalkyne na hlavnom pojednávaní, poškodená exmanželka ani poškodená maloletá dcéra netrpeli posttraumatickou stresovou poruchou ani syndrómom týranej ženy, odôvodnil predseda senátu Pavol Bielik. 

Manželka je emočne nestabilná

V znaleckom posudku podľa neho ďalej psychologička uviedla, že exmanželka bývalého poslanca je okrem iného emočne nestabilná, citovo nezrelá, má primerané sebavedomie s miernym posunom smerom k introverzii a má narcistickú orientáciu. U maloletej dcéry podľa psychologičky konštatovaná panická porucha nesúvisí s týraním, ale má genetický podklad. Na zhoršení jej zdravotného stavu majú podľa názoru súdu podiel obaja rodičia.

Iveta Jánošová
Zobraziť galériu (12)
Iveta Jánošová  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Zo spáchania trestnej činnosti podľa názoru podanej obžaloby mala obžalovaného usvedčovať predovšetkým poškodená, vierohodnosť jej tvrdení v tomto smere značne spochybnila skutočnosť, že poškodená pri skúmaní diagnostickou technikou dosiahla maximálnu úroveň, čo znamená, že sa snaží vykresliť v čo najlepšom svetle a nehovorí pravdu... Výpovede poškodenej, odhliadnuc od výpovede maloletej, nepotvrdili žiadne ďalšie svedecké výpovede," skonštatoval ďalej Bielik.

Okresný súd rozhodol v prípade exposlanca Vladimíra Jánoša

Zvukové nahrávky nestačili

Zvukové nahrávky z údajného týrania podľa senátu jednoznačne nesvedčia o vine obžalovaného v takom rozsahu a dôraze, ako tvrdí obžaloba, tiež okrem iného mali byť nahraté bez jeho vedomia a nie je preukázané, že ide o jeho hlas a hlas jeho exmanželky. Súd, ako dodal Bielik, si nevie dobre vysvetliť, prečo poškodená nekonala skôr, pričom súd je toho názoru, že manželstvo exposlanca s jeho vtedajšou manželkou bolo pomerne búrlivé, s problémami sa podľa jeho konštatovania však stretávajú aj iné manželstvá. 

MIMORIADNA SPRÁVA Prekvapujúci koniec
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Policajný vyšetrovateľ po dôkladnom vyšetrovaní a dnes už aj Okresný súd v Prievidzi skonštatoval, že som sa nedopustil trestných činov, z ktorých ma obžalovala prokuratúra. I napriek tomu prokuratúra pokračuje, podala sťažnosť, takže musíme pokračovať," povedal Jánoš, podľa ktorého je pre neho traumatizujúce, že svoju vlastnú dcéru nevidel 2,5 roka. "Z toho pohľadu držím všetkým otcom a mužom, ktorým partnerky a bývalé manželky bránia v akomkoľvek kontakte so svojimi deťmi, palce, aby vydržali v tomto ťažkom boji," doplnil. Politika je podľa slov exposlanca to posledné, čo ho zaujíma, v prvom rade ho zaujíma jeho dcéra.

Toto je výsledok justície v našom štáte

"Som veľmi sklamaná z dnešného pojednávania. Toto je výsledok našej justície v našom štáte. Takto sa koná spravodlivosť v našom štáte," okomentovala rozhodnutie súdu exmanželka bývalého poslanca. Zároveň oslovila všetky týrané ženy, aby sa nedali, aby svojim mužom netrpeli týranie, domáce násilie, aby sa ozvali. "Mne to trvalo veľmi dlho, nedala som sa, bojujem za svoju dcéru, pokoj. Sloboda je v čistom a dobrom svedomí, a to mám," doplnila.

MIMORIADNA SPRÁVA Prekvapujúci koniec
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Spomínaná psychologička, ako ďalej tvrdí, jej mala v roku 2015 povedať, že si Jánoš nájde čoskoro inú obeť a že mu nepomôže ani to, aby bol zavretý viac ako desať rokov. "To bola kamufláž, pripravená a účelová. Ja jednoznačne tvrdím, že súdnoznalecký posudok bol zmanipulovaný," zdôraznila. K záverom znalca sa ďalej vyjadriť nechcela, tiež povedala, že má strach. 

MIMORIADNA SPRÁVA Prekvapujúci koniec
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Chcem v prvom rade vyzdvihnúť absolútnu precíznosť Okresného súdu v Prievidzi, ktorá nakoniec vyústila do dnešného rozhodnutia. Rozhodnutie o postúpení na prejednanie priestupku akceptujeme, chcem však zdôrazniť, že konanie bude pokračovať ďalej, v prípade, že bude právoplatne ukončená vec, budeme sa brániť aj v konaní o priestupku," skonštatoval obhajca obžalovaného Ľubomír Hrežďovič. Prípad podľa neho bude teraz riešiť Krajský súd v Trenčíne.  

VIDEO rozhovoru s pani Jánošovou 

janosova

Prepis nahrávky

MIMORIADNA SPRÁVA Prekvapujúci koniec
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

MIMORIADNA SPRÁVA Prekvapujúci koniec
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

MIMORIADNA SPRÁVA Prekvapujúci koniec
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Chronológia súdnej kauzy Vladimíra Jánoša

4. marca 2015 - Na Generálnu prokuratúru (GP) SR bol podaný podnet na prešetrenie týrania zverenej osoby, podnet za vydieranie, vyhrážanie sa a hrubý nátlak, ktorého sa mal dopustiť vtedy ešte poslanec NR SR a podpredseda ľudskoprávneho výboru na svojej manželke. Vladimír J. podal trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohovárania, krivého obvinenia a porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Informácie, ktoré sa objavili v médiách, označil za lži, polopravdy a nepravdivé obvinenia. Tvrdil, že sa nikdy nedopustil skutkov, z ktorých ho manželka a rôzne osoby obviňovali. Následne polícia (4.3.) večer zaistila zbrane, ktoré mal Jánoš v legálnej držbe.

6. marca 2015 - Jánoš sa vo večerných hodinách dobrovoľne dostavil na predvolanie na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Prievidzi k vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície. Jánoš sa vzdal poslaneckého mandátu aj funkcie okresného šéfa Smeru-SD v Prievidzi po medializácii jeho konfliktov s manželkou, s ktorou bol v rozvodovom konaní.

7. marca 2015 - Exposlanca polícia obvinila zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby.

9. marca 2015 - Obvinený bol po výsluchu umiestnený do policajnej cely s tým, že sudkyňa určila kauciu vo výške 20.000 eur. Jánoša priviezla polícia pred súd o 16.30 h, sudkyňa ho vypočúvala štyri a pol hodiny.

10. marca 2015 - Jánoša po štyroch dňoch prepustili na kauciu z policajnej cely na slobodu. Rozhodla o tom sudkyňa Okresného súdu v Prievidzi.

12. marca 2015 – Krajský súd v Trenčíne nevyhovel protestu prokurátorky voči rozhodnutiu Okresného súdu (OS) v Prievidzi, ktorý prepustil obvineného na slobodu.

20. marca 2015 – Obvinenie bolo rozšírené. Bol stíhaný i za skutok, ktorého sa dopustil voči manželke v období od 28. júna 2014 do podania trestného oznámenia poškodenou 4. marca 2015.

24. marca 2015 - Námietku zaujatosti voči všetkým vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prievidzi, ktorú 16. marca podal zástupca manželky Jánoša, polícia zamietla.

31. marca 2015 - Uskutočnilo sa rozvodové pojednávanie Vladimíra J. a jeho manželky Ivety s vylúčením verejnosti. Súd zakázal obvinenému sa stretávať s dcérou Jasmínou. Súd určil Jánošovi výživné na dcéru 600 eur. Exposlanec rozvod nekomentoval.

10. apríla 2015 – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal ministrovi spravodlivosti podnet na podanie dovolania proti rozhodnutiu Krajského súdu v Trenčíne o väzbe obvineného exposlanca.

5. novembra 2015 – Iveta Jánošová sa dištancovala od obsahu nahrávky zverejnenej na internete a žiadala jej okamžité stiahnutie.

9. decembra 2015 - Jánoš obžaloval prokurátor Okresnej prokuratúry v Prievidzi zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby.

16. marca 2016 - Čítaním obžaloby sa začalo na Okresnom súde v Prievidzi hlavné pojednávanie s Jánošom. Podľa znenia obžaloby sa mal Jánoš v bytoch v Bratislave a Prievidzi správať k svojej vtedajšej manželke a maloletej dcére tak, že im spôsoboval psychické utrpenie, pričom jeho konanie malo u oboch vyvolávať úzkosť, stres a strach. Exposlanec ich mal okrem iného opakovane vyháňať z bytu v Prievidzi i Bratislave, svojej manželke mal zakazovať stretávať sa s rodinou, vyhrážať sa jej aj s pištoľou a dopustiť sa na nej fyzického násilia. Jánoš sa tiež podľa obžaloby mal k manželke a dcére správať agresívne a vulgárne im nadávať, dcéra pritom mala trpieť panickými úzkostnými záchvatmi. Obžalovaný, ako uviedla prokurátorka, sa mal skutkov týrania dopustiť po dlhší čas a závažnejším spôsobom konania.

24. mája 2016 - Výpoveďou bývalej manželky pokračovalo na Okresnom súde (OS) v Prievidzi hlavné pojednávanie s obžalovaným, ktorý svoju vinu odmietal. Pojednávanie senát odročil.

17. júna 2016 - Na OS v Prievidzi pokračovalo hlavné pojednávanie s Jánošom. Pojednávanie senát opäť odročil.

21. septembra 2016 - Výpoveďou poškodenej pokračovalo na OS v Prievidzi hlavné pojednávanie. Senát OS v Prievidzi odročil pojednávanie.

13. októbra 2016 - Prehrávaním zvukových nahrávok zo súdneho spisu pokračovalo na Okresnom súde (OS) v Prievidzi hlavné pojednávanie s Jánošom. Hlavné pojednávanie bolo odročené.

2. decembra 2016 - Na OS v Prievidzi pokračovalo hlavné pojednávanie s Jánošom, ktoré bolo opäť odročené.

18. januára 2017 - Na hlavnom pojednávaní na OS v Prievidzi sa k okolnostiam prípadu vyjadrovali štyria svedkovia. Pojednávanie odročili.

17. februára 2017 - Výpoveďami siedmich svedkov pokračovalo na OS v Prievidzi hlavné pojednávanie, ktoré napokon odročili.

14. marca 2017 - Na Okresnom súde (OS) v Prievidzi boli vypočutí dvaja svedkovia a jeden znalec. Dve znalkyne, ktoré mali ešte vypočúvať, sa ospravedlnili z neúčasti na pojednávaní. Pojednávanie pokračovalo prehratím DVD záznamu z výsluchu maloletej poškodenej a začalo sa oboznamovanie prítomných s listinnými dôkazmi zo spisu. Hlavné pojednávanie odročili.

12. apríla 2017 - Vypočutím znalkyne pokračovalo na OS v Prievidzi hlavné pojednávanie s Jánošom, ale opäť bolo odročené.

17. mája 2017 - Senát OS v Prievidzi vypočul znalkyňu.

14. júna 2017 - Čítaním listinných dôkazov pokračovalo na OS v Prievidzi hlavné pojednávanie s Vladimírom Jánošom.

18. septembra 2017 - V kauze týrania na Okresnom súde v Prievidzi vypovedala svedkyňa. Na súde tiež čítali zvyšné listinné dôkazy zo spisu. Hlavné pojednávanie odročili.

24. októbra 2017 - Na Okresnom súde v Prievidzi odzneli záverečné reči v súdnej kauze s Jánošom.

Viac o téme: TýranieVladimír JánošPrievidza súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu