Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

O Kočnerovej väzbe definitívne rozhodne Ústavný súd: Jeho osud má v rukách Mamojka zo Smeru

Kočnerov spis pripadol Mojmírovi Mamojkovi Zobraziť galériu (2)
Kočnerov spis pripadol Mojmírovi Mamojkovi (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V prípade Mariána Kočnera bude opäť rozhodovať súd. Tentokrát pôjde o Ústavný súd. Spis pripadol bývalému poslancovi Smeru Mojmírovi Mamojkovi. Ten sa s Kočnerom v minulosti stretol, no necíti sa byť zaujatý. V minulosti ho za ústavného sudcu nechcel vymenovať prezident Andrej Kiska.

Informáciu priniesol Denník N. Kočnera zadržali v júni a od 28. júna je vo väzbe. Dvakrát mu ju potvrdil aj Najvyšší súd, naposledy sa tak stalo koncom. Sťažnosť na Ústavný súd podal asi tri týždne po zatknutí. Elektronická podateľňa prípad pridelila tretiemu senátu, pričom sudcom spravodajcom je bývalý poslanec Smeru Mojmír Mamojka. Okrem neho v senáte sedí  Jana Baricová a Rudolf Tkáčik. 

Mamojka sa necíti byť zaujatý

Mamojka nastúpil na Ústavný súd začiatkom tohto roka. Andrej Kiska ho pôvodne odmietol vymenovať, no súd mu to nakoniec prikázal. Rozhodnutie síce kritizoval, no vymenoval ho. V prípade Kočnerovej sťažnosti sa však necíti byť napriek osobnej známosti zaujatý. Kočnera pozná a stretnutie nepopiera. Podľa jeho slov sa stretli pred rokmi práve kvôli Markíze. „Prečo? Z akého dôvodu? Bolo by asi dobré, keby som sa cítil zaujatý a bude to robiť niekto iný, ale nemám dôvod sa cítiť zaujatý, myslím si,“ povedal pre denník. 

O Kočnerovej väzbe definitívne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Prípadom sa bude zaoberať budúci týždeň. Či padne rozhodnutie, zatiaľ známe nie je. Sťažnosť zatiaľ v senáte nebola prerokovaná a nebol vytýčený ani termín predbežného prerokovania. Ďalšiu členku senátu navrhol za ústavnú sudkyňu Štefan Harabin. Rudolf Tkáčik je kandidátom Dobroslava Trnku a Macejková je kandidátkou Ivana Gašparoviča. Kočner mal v minulosti blízko k viacerým predstaviteľom Smeru. Na Donovaloch sa stretával s Jánom Počiatkom alebo Martinom Glváčom.

Viac o téme: Mojmír MamojkaMarián Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu