Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najvyššia odmena v histórii: Na šéfa drogového kartelu vypísal FBI 20 miliónov dolárov

Rafael Caro Quintero Zobraziť galériu (3)
Rafael Caro Quintero (Zdroj: Foto: fbi.gov)

WASHINGTON - Spojené štáty americké zaradili do zoznamu najhľadanejších zločincov šéfa mexického drogového kartelu. Na Rafaela Caroa Quinteroa vypísali odmenu neuveriteľných 20 miliónov eur (16,2 mil. eur). Ide o najväčšiu odmenu, ktorá je na kriminálnika vypísaná.

Tento týždeň Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zverejnil ponuku za informácie, ktoré by vyšetrovateľov doviedli k vypátraniu šéfa mexického drogového kartelu Rafaela Caroa Quinteroa. Podľa FBI je zodpovedný okrem iného za vraždu člena amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami DEA. Úrad sa zaoberá bojom proti pašovaniu a distribúcii drog a patrí pod ministerstvo spravodlivosti.  

Najvyššia odmena v histórii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: fbi.gov)

Najvyššia odmena v histórii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: fbi.gov)

Vražda a obchod s drogami

Caroa Quinteroa viní FBI z únosu a vraždy Enrique "Kiki" Camarena, agenta DEA, ktorý bol v roku 1985 smrteľne mučený. V čase svojej násilnej smrti vyšetroval Guadalajarský kartel. Za vraždu dostal Mexičan 40 rokov. V roku 2013 ale nariadil mexický sudca jeho prepustenie. Odvtedy sa po ňom zľahla zem a vyhýba sa spravodlivosti. Americké a mexické orgány sa ho usilujú znova dostať za mreže.

Ozbrojenci z kartelu Camarenu dolapili na ulici a uniesli na ranč, kde ho mučili. Kartelový lekár mu údajne vstrekol amfetamíny, aby ho prebudil a predĺžil jeho utrpenie. Smrť agenta pobúrila Spojené štáty a spustila rozsiahle vyšetrovanie DEA. Napriek žiadostiam USA Caro Quintero nebol z Mexika nikdy vydaný. Vyšetrvatelia veria, že sa stále v krajine skrýva. 

Žiadny starček, ktorý dožíva

Caro Quintero je obvinený aj zo založenia zločineckej organizácie v Mexiku známej ako Sinaloa Cartel. Ide o najbohatšiu a najsilnejšiu skupinu obchodovania s drogami v Severnej Amerike. V januárovom interview pre portál Huffingtonpost.com 65-ročný Caro Quintero uviedol, že stojí mimo obchodu s omamnými látkami a chce zostať sám. Podľa federálnej obžaloby sa podieľal na "medzinárodnom sprisahaní" pri pašovaní heroínu, metamfetamínu a kokaínu v rokoch 2015 až 2017. "Nie je to len starý muž, ktorý sa snaží žiť svoje posledné dni. Je to jednotlivec, ktorý sa pokúša zorganizovať zločineckú organizáciu," povedal šéf DEA Robert W. Patterson. 

V Mexiku je Caro Quintero známy ako "krstný otec" obchodu s drogami, je mentorom mnohých šéfov podsvetia, ktorí sa mu podriadili, vrátane Joaquína "El Chapo" Guzmána. Ten je už za mrežami a v New Yorku čaká na súdny proces.  

Viac o téme: DrogyMexikoRafael Caro Quintero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu