Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Začal sa súd s legendárnym narkobarónom El Chapom: Zo slov svedkov o jeho krutostiach mrazí

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: archív)

NEW YORK – V americkom Brooklyne sa 5. novembra 2018 začal súdny proces s najznámejším narkobarónom Joaquin “El Chapo” Guzmánom. Mal byť údajným šéfom bohatého a nebezpečného kartelu Sinaloa. Proces sprevádzajú silné bezpečnostné opatrenia. Guzmán bol držaný na neznámom mieste v Brooklyne. Proces má trvať niekoľko mesiacov, hrozí mu doživotie za množstvo trestných činov. Na súde vypovedá aj množstvo svedkov, medzi nimi aj vysoko postavený členovia kartelu.

Počas procesu bude prebiehať dokazovanie a pokus dokázať, kto naozaj bol Joaquin “El Chapo” Guzmán. Vytvorila sa okolo neho legenda novodobého Robina Hooda, hoci veľmi brutálneho, ktorý zhromaždil odhadovaný majetok vo výške 14 miliárd dolárov. Bohatstvo docielil korupciou, vraždami rivalov a pašovaním obrovského množstva drog. To všetko mal dosiahnuť ako hlava kartelu Sinaloa.

Guzmánovi právnici signalizujú, že sa pokúsia bagatelizovať úlohu ich klienta v karteli, ktorý podľa prokuratúry viedol dlhé roky, počas procesu, ktorý sa rozbehol v New Yorku, informuje agentúra Reuters.

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rebecca Blackwell)

Životopis El Chapa 

Americké ministerstvo spravodlivosti sa pokúsilo načrtnúť životopis „El Chapa“. Guzmán začal svoju kariéru ako tínedžer šľachtením marihuany a pestovaním makovíc na výrobu heroínu. Vypracoval sa na hlavného šéfa kartelu Sinaloa, ktorá sa mala stať najväčšou a najúspešnejšou organizáciou pašerákov drog na svete. Guzmán mal k dispozícii súkromnú armádu a kartelových zabijakov. Sám nosil na ochranu zlatý samopal AK-47 a pištoľ zdobenú diamantmi.

Guzmán sa stal známy útekom z väzenia v roku 2001. Prepašovali ho vo vozíku na bielizeň s pomocou podplateného zamestnanca väznice. Znova utiekol v roku 2015 z prísne stráženého väzenia cez tunel dlhý skoro 2 kilometre, ktorý ústil v jeho cele. Náročnosť a cena tohto plánu je podľa obžaloby dôkaz, že El Chapo bol dôležitá osoba v Mexiku.

Guzmánovi zabijaci plnili rôzne úlohy ako únosy, mučenie a cielené nájomné vraždy, ktoré mali podporovať alebo zvýšiť jeho prestíž, reputáciu a pozíciu vnútri kartelu Sinaloa alebo chrániť kartel proti rivalmi. Počas jedného konfliktu medzi gangmi, neďaleko mexických hraníc v Ciudad Juaréz, dohliadal jeden z Guzmánových zabijakov na dom špeciálne vymyslený na vraždenie s igelitovými plachtami, ktoré zakrývali múry, aby sa nezašpinili krvou a výlevkou uprostred miestnosti, aby vytečená krv rýchlo odtiekla. El Chapova zúrivosť proti rivalom bola legendárna a jeho metódy veľmi násilné. Na jeho rozkaz bol na ulici zastrelený pašerák Julio Beltran. Zabijaci vystrelili toľko guliek, že Beltranova hlava bola takmer oddelená od tela.

Podľa niektorých ľudí bol novodobý Robin Hood. Uctievaný utláčanými a velebený v ľudových piesňach. V uliciach štátu Sinaloa sa uskutočnili protesty proti jeho zatknutiu. Aj keď dokumenty z ministerstva spravodlivosti nevysvetľujú, prečo bol taký populárny, veľa historiek o Guzmánovi sa rozšírilo v Mexiku. Pomáhal chudobným komunitám so stavbou ciest a ďalšej infraštruktúry v rodnej oblasti Sinaloa.

V kriminálnych kruhoch v Latinskej Amerike mal prezývku „El Rapido“. Vystihuje jeho zlovestnú schopnosť prepraviť veľké zásielky drog z Južnej Ameriky cez hranice Mexika a USA, využívajúc zemské, námorné alebo letecké trasy. Finančné výnosy z transakcií sa vrátili kolumbijským partnerom v rekordne krátkom čase.  

Za úspechom jeho obchodných aktivít bola korupcia politikov a policajtov. Jeden úplatok sa mohol vyšplhať až na milión dolárov. Úplatky zabezpečili ozbrojenú policajnú eskortu pre náklad, ktorý mieril do USA. V dokumentoch sa spomína, že kartel Sinoa dopravil tisíce kilogramov kokaínu, heroínu, metamfetamínov a marihuany do USA.  

Bývalý člen kartelu vypovedá

Detaily o aktivitách a luxuse El Chapa poskytol svedok na súdnom procese, informuje The Guardian. Miguel Ángel Martínez bol vysoko postavný člen kartelu, ktorý sa rozhodol spolupracovať a svedčiť proti Guzmánovi. Martínez povedal porotcom, že kokaínový boom na začiatku 90.-tych rokov umožnil pašerákom drog rozprávkovo zbohatnúť.

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Eduardo Verdugo)

Mal dom na každej pláži,“ rozhovoril sa Martínez, bývalý blízky priateľ a spolupracovník El Chapa. „Mal ranč v každom kúte Mexika.“ Joaquin “El Chapo” Guzmán bol taký bohatý, že mal súkromnú zoo s mačkovitými šelmami, kúpil si dom na pláži za 10 miliónov dolárov a cestoval do Švajčiarska na omladzovaciu kúru.

Martínez opísal, ako kartel Sinaloa pašoval tony kokaínu do USA. Cez podzemné tunely vykopané popod hranicu, cez cisterny so skrytými priehradkami, dokonca aj v plechovkách od čili papričiek. Čo išlo opačným smerom, boli desiatky miliónov dolárov v hotovosti. Väčšina skončila v Tijuane, kam Guzmán poslal 3 súkromné tryskové lietadlá, aby peniaze vyzdvihli. Na palube každého bolo v priemere 10 miliónov dolárov.

Kartel používal ako skrýše na uschovanie hotovosti rodinné domy. Kufre Samsonite napchaté dolármi boli prepravené do bánk v Mexiku, kde ich podplatení úradníci zmenili bez otázok na pesos. Guzmán zvykol cestovať svojím lietadlom okolo Mexika s ozbrojenými strážcami, aby navštívil všetky svoje domy. Ten na pláži v Acapulco mal súkromnú zoologickú záhradu s levmi, tigrami a pantermi. Samozrejmosťou bola aj súkromná jachta.

„Medzi ďalšími výdavkami bolo 4 až 5 žien v Guzmánovom živote,“ povedal Martínez na súde, kde počúvala aj Guzmánova manželka hore na balkóne. „Platili sme ich všetky,“ povedal svedok. „Ako plynul čas, narkobarón, ktorý vyrastal v chudobe, si začal vychutnávať cestovanie po svete. Navštívil Macau kvôli hazardu, alebo Švajčiarsko kvôli omladzovacej kúre,“ pokračuje Martínez. „Dobré časy sa skončili kvôli krvavej vojne s konkurenčným kartelom v roku 1993, ktorý tak narástol, že poslal vražedné komando na letisko v Guadalajare, aby zabili Guzmána. Namiesto neho zabili kardinála rímskokatolíckej cirkvi. Mexická verejnosť bola taká rozzúrená, že sa začal lov na Guzmána, ktorý bol zatknutý predtým, než stihol ujsť do El Salvador,“ uzatvára Martínez.

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/U.S. law enforcement via AP)

Guzmán bol vydaný minulý rok z Mexika do USA. Odmietol obvinenia z pašovania drog, jeho obhajcovia tvrdia, že bol krivo obvinený svojimi spolupracovníkmi. Podľa obhajoby je skutočný vodca kartelu Sinaloa  Ismael “El Mayo” Zambada, ktorý je známy ako ďalší člen kartelu. Zambada ostáva na slobode, pretože údajne podplatil stovkami miliónov dolárov aj minulého a súčasného mexického prezidenta. Obhajoba svedkov spochybňuje, nazýva ich klamármi a podvodníkmi. Obhajoba tvrdí, že svedkovia povedia čokoľvek, aby sa im znížil trest.

Martínez vystúpil ako svedok tretí týždeň trvania procesu v Brooklyne, kde sa stal menší incident, keď prokuratúra obvinila obhajcov, že umožnili Guzmánovej manželke použiť mobilný telefón, čím porušila prísne bezpečnostné opatrenia. Sudca v utorok uviedol, že všetky obavy boli vyriešené.

Napriek zatknutiu narkobaróna Joaquin “El Chapo” Guzmána a široko sledovanému procesu, sa dovoz narkotík do USA výrazne neohrozil.   

Začal sa súd s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pixabay.com)

Viac o téme: DrogySúd USAEl Chapo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu