Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zlom v Rezešovej prípade: Prokurátor cúvol, boháčka si zrejme odsedí len toto minimum!

Eva Varholíková Rezešová na jednom z pojednávaní
Eva Varholíková Rezešová na jednom z pojednávaní (Zdroj: Jan Zemiar)

BUDAPEŠŤ - Svitla jej nádej. Prominentnú Košičanku Evu Varholíkovú Rezešovú súd v Budapešti ešte v novembri minulého roka odsúdil za spôsobenie nehody pod vplyvom alkoholu, pri ktorej zahynuli štyria ľudia a zároveň ju oslobodil spod obžaloby, že ohrozovala cestnú premávku. Prokurátor i Rezešovej obhajca sa vtedy proti rozsudku odvolali. Žalobca však toto odvolanie nečakane stiahol a obvinená Košičanka tak má ďalší dôvod na radosť.

Okresný súd v Gödöllő Rezešovú 22. novembra 2013 odsúdil na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb. Od obvinenia z trestného činu ohrozovania cestnej premávky ju súd oslobodil. Nenašli sa totiž žiadne dôkazy, ktoré by svedčili o tom, že Rezešová maďarské Punto úmyselne vytláčala z cesty. Prokurátor s tým vtedy nesúhlasil a proti verdiktu sa odvolal.

„Žalobca sa v prvom stupni bezprostredne po vynesení rozsudku slovne odvolal vo veci uznania viny  z ohrozovania cestnej premávky,  čo by bolo pri určení viny brané za priťažujúcu okolnosť,“ potvrdil pre portál borsonline.hu Rezešovej právny zástupca Péter Novák, podľa ktorého však žalobca toto odvolanie ešte 27. februára stiahol. V písomnom odvolaní z tohto dňa totiž skutočnosť, že sa odvoláva, už neuviedol. "Na základe tohto Okresná prokuratúra pre okolie Budín považuje Evu Rezešovú vo veci ohrozovania cestnej premávky za nevinnú,“ dodal advokát. Aké mal žalobca na stiahnutie odvolania dôvody, nevedno.

4 životy = 4 roky

V čase, keď žalobca podal písomné odvolanie, už spis nebol na prvostupňovej, ale druhostupňovej prokuratúre. Tá teraz zhodnotí všetky body obžaloby a rozhodne o odvolaní. "Už v januári sa spis dostal na generálnu prokuratúru, ktorá bude rozhodovať o tomto odvolaní," vysvetlil Novák, ktorého cieľom je aj naďalej dosiahnuť konečné právoplatné rozhodnutie o nevine Rezešovej.

Ak by rozsudok nadobudol právoplatnosť, podmienečne by mohla Rezešová opustiť väzenie po započítaní jedného roka a 8 mesiacov, ktoré si odsedela v cele predbežného zadržania, o 2 roky a 4 mesiace. Odvolací súd by mal podľa borsonline.hu vyniesť rozsudok v máji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu