Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rezešová má v rukáve ďalší tromf: Priepustka z basy na 3-mesačný výlet k moru!

Eva Varholíková Rezešová
Eva Varholíková Rezešová (Zdroj: Jan Zemiar)

BUDAPEŠŤ - Prejde jej to? Prominentná Košičanka Eva Varholíková Rezešová je vo vyšetrovacej väzbe v Budapešti už takmer dva roky, ktoré trávi hľadaním všemožných spôsobov, ako sa z nej dostať. Pred Vianocami sa jej dokonca podarilo získať súhlas na domácu väzbu v luxusnom apartmáne pri Dunaji, po 12 dňoch však putovala späť za mreže. Milionárka obžalovaná z toho, že pod vplyvom alkoholu spôsobila nehodu, pri ktorej zomreli štyria ľudia, to ale ani po tomto fiasku nevzdáva a z rukáva vyťahuje ďalší tromf.

Rezešovú na jar čaká odvolací súd, na ktorom by sa malo už definitívne rozhodnúť o jej ďalšom osude. Ešte počas prvých pojednávaní sa Košičanka odvolávala na kožnú chorobu - psoriázu, ktorou trpí už od detstva a v spolupráci s advokátom Petrom Novákom chcela docieliť umiestnenie do domácej väzby. To sa jej nakoniec aj podarilo. V luxusnom apartmáne na brehu Dunaja však strávila len 12 dní, po ktorých ju sudca poslal späť do basy.

Ak by ju druhostupňový súd odsúdil a putovala by za mreže medzi zločincov, ešte stále môže vďaka tejto chorobe požiadať o prerušenie trestu. Môže tak spraviť v prípade, ak by väznica za žiadnych podmienok nedokázala zabezpečiť  liečenie tejto jej choroby.  Píše o tom denník Plus jeden deň. Odísť z cely a nadýchať sa slobody môže Košičanka na pekne dlho. "Výkon trestu sa môže prerušiť na lehotu od 10 dní do troch mesiacov, no inú dĺžku trvania môže povoliť ministerstvo spravodlivosti," píše sa v pravidlách väzenského poriadku.

Rezešová by tak musela na ministerstve doložiť lekársky posudok. Na prvom pojednávaní už jeden odznel. Znalec vtedy uviedol, že obžalovaná nemá vo väzení dostatočnú opateru a jej stav sa komplikuje. Ak by sa aj prominentnej Košičanke z basy podarilo na pár mesiacov uniknúť, naskytá sa otázka, kam by šla?

Psoriázu si už aj v minulosti zvykla liečiť v španielskom Alicante, kde majú Rezešovci luxusnú vilu. K moru odchádzala dvakrát do roka. Či by si spoza mreží mohla odskočiť aj na pláž, je otázne. Podľa stanoviska väznice môže čas po prerušení trestu tráviť doma, u rodiny alebo v maďarskej nemocnici. Táto doba sa jej do trestu nezaráta.

Okresný súd v Gödöllő Rezešovú 22. novembra odsúdil na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb. Na odvolacom súde, ktorý sa má konať na jar, buď uznajú prvý rozsudok, zmenia ho, alebo zrušia a pošlú späť na prvostupňový súd. Rezešovú však môžu ešte stále aj úplne oslobodiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu