Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zvrat v Rezešovej prípade tesne pred konečným rozsudkom: Veľká šanca na nový proces!

Eva Varholíková Rezešová Zobraziť galériu (6)
Eva Varholíková Rezešová (Zdroj: Jan Zemiar)

BUDAPEŠŤ - Začnú od nuly? Dcéra oceliarskeho magnáta Eva Varholíková Rezešová sa začiatkom mája postaví pred súd v Budapešti, ktorý by mal už definitívne rozhodnúť o jej treste za tragickú nehodu, pri ktorej zahynuli štyria ľudia. Generálna prokuratúra však žiada, aby celé vyšetrovanie začalo odznova. Žiadosť odôvodňuje závažnými chybami prvostupňového súdu vrátane zaujatosti či neadekvátneho trestu.

Maďarský portál hvg.hu získal dokument, v ktorom generálna prokuratúra navrhuje, aby bol proces s Rezešovou začatý odznova. Podobný postup obžaloba zvyčajne navrhuje v prípade, ak sa v rozsudku objavia vážne chyby. To platí aj v prípade slovenskej milionárky, kde je zadokumentovaný celý rad pochybení súdu. Okrem iného prokuratúra spochybňuje aj prácu znalcov, ktorí sa nezhodli v zapríčinení smrteľnej nehody, ani v tom, ako vôbec prebehla. Stále existujú dve rôzne verzie. Podľa prvej jazdil Fiat pred nárazom v Rezešovej pruhu. Druhá hovorí o tom, že Fiat do jej pruhu náhle vletel.

Zvrat v Rezešovej prípade
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: hirado.hu)

Zaujatosť a neadekvátnosť trestu

S touto verziou prišiel technický expert Gábor Melegh, ktorý je podľa nového prokurátora zaujatý.  O jeho zaujatosti hovorili už v októbri aj pozostalí po obetiach. Keď sa ho totiž oni pokúšali presvedčiť, aby vyhotovil posudok, odmietol to s tým, že ide o konflikt záujmov. Neskôr, keď sa s rovnakou požiadavkou obrátil na znalca advokát prominentnej Slovenky, zrazu už problém nemal, informoval pred pár mesiacmi portál hvg.hu.

Pozostalí po obetiach tragickej nehody na M3.
Zobraziť galériu (6)
Pozostalí po obetiach tragickej nehody na M3.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Teraz však jeho pochybenie potvrdzuje aj dokument z prokuratúry, ktorá žiada, aby jeho posudky nebrali do úvahy. Z prípadu tiež žiadajú vylúčiť výpoveď svedka, ktorý tvrdil, že Rezešová sa s Fiatom vytláčali už pred nehodou. „Zrušiť rozsudok a otvoriť nový prvostupňový súdny proces,“ cituje portál hvg.hu z návrhu prokuratúry budapeštianskemu súdu, ktorý rozhoduje v druhostupňovom konaní.

Dokument bol podľa poštovej pečiatky odoslaný v marci. Vyplýva z neho, že obžaloba na základe závažných chýb z novembrového rozsudku odporúča, aby druhostupňový súd prikázal nové prvostupňové pojednávanie, pretože súd na čele s Ágnes Fülöpovou nesprávne rozhodol v niekoľkých bodoch, najmä v prípade technického posudku odborníkov, ktorí popísali stav tesne pred nehodou, čo malo veľký vplyv na rozhodnutie súdu. Toto rozhodnutie už nestačí modifikovať na druhostupňovom súde, ale treba ho úplne zrušiť, píše sa v ňom.

Sudkyňa Ágnes Fülöp
Zobraziť galériu (6)
Sudkyňa Ágnes Fülöp  (Zdroj: Jan Zemiar)

Tvrdší trest

Nemusí sa  však začínať úplne od nuly. Výpovede svedkov nie sú spochybnené a nemusia sa znova na súde zúčastniť. Ich skoršie výpovede sa na pojednávaní len prečítajú a vo všetkých významných častiach preskúmajú. Môžu sa predložiť úplne nové dôkazy a až na ich základe sa zrodí nové rozhodnutie.

Hovorkyňa generálnej prokuratúry Csilla Gyugyiová pre hvg.hu potvrdila žiadosť o nový proces. Prokuratúra je za tvrdší trest pre Rezešovú, ktorý by si mala podľa nej odsedieť vo väzení, nie vo väzbe.

Prokurátor cúvol

Evu Varholíkovú Rezešovú súd v Budapešti ešte v novembri minulého roka odsúdil za spôsobenie nehody pod vplyvom alkoholu, pri ktorej zahynuli štyria ľudia a zároveň ju oslobodil spod obžaloby, že ohrozovala cestnú premávku. Prokurátor i Rezešovej obhajca sa vtedy proti rozsudku odvolali. Žalobca však toto odvolanie nečakane stiahol.

Žalobca odvolanie podľa Rezešovej právnik Petra Nováka stiahol ešte 27. februára. V písomnom odvolaní z tohto dňa totiž skutočnosť, že sa odvoláva, už neuviedol. "Na základe tohto Okresná prokuratúra pre okolie Budín považuje Evu Rezešovú vo veci ohrozovania cestnej premávky za nevinnú,“ dodal advokát. Aké mal žalobca na stiahnutie odvolania dôvody, nevedno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu