Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jaroslav svoju pacientku nezabil, tvrdí znalec v kauze ošetrovateľa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - Smrť pacientky v nemocnici na bratislavských Kramároch zapríčinilo podanie liekov Propofol a Ebrantil. Na pojednávaní Okresného súdu Bratislava I to dnes potvrdil súdny znalec. Z vraždy pacientky je obžalovaný bývalý ošetrovateľ Jaroslav D. Ten mal pacientke vo vážnom stave úmysle podať lieky, z ktorých jeden sa používa na celkovú anestéziu a druhý liečbu vysokého krvného tlaku.

Jaroslav D. podľa obžaloby dal pacientke aj Esmeron, ktorý sa používa na uvoľnenie svalov. Jeho stopy sa však pri pitve už nenašli, tvrdil znalec. Dodal, že to mohlo byť spôsobené tým, že pitva sa vykonala až 112 hodín po smrti. Znalec teda vo svojom posudku jednoznačne neuviedol, či jej bol tento liek podaný, alebo nie. Aj keby však pacientke podaný nebol, podľa znalca by zomrela, keďže jej už spomínané dva lieky boli pre ňu smrteľné. 

Jaroslava D. vlani odsúdili za vraždu na 20 rokov väzenia. Voči rozsudku sa odvolal na Krajský súd v Bratislave, ktorý v súdnom konaní našiel chyby a tak rozsudok nižšieho súdu zrušil s tým, že má znovu rozhodnúť. Rozsudok na dnešnom pojednávaní nepadol. Prokurátorka ešte navrhla doplniť dokazovanie a tak by na najbližšom pojednávaní v apríli mala vypovedať lekárka z Kramárov a jeden znalec. 

Nižší súd Jaroslava D. 22. mája 2013 uznal vinným z obzvlášť závažného trestného činu vraždy za to, že 10. júna 2011 úmyselne usmrtil pacientku, 63-ročnú Ľuboslavu S. podaním liekov. Trest si mal odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Senát okrem spomínaného trestu nariadil dvojročný zákaz pôsobenia v zdravotníctve a dvojročný ochranný dohľad. Súd ho odsúdil okrem vraždy aj za držanie psychotropných a omamných látok.

Obhajca obžalovaného vo svojej záverečnej reči v máji zdôraznil, že neexistuje priamy dôkaz, že by Jaroslav D. zavraždil svoju pacientku. Pred súdom sa obžalovaný obhajoval tým, že pacientke chcel dať liek na zníženie bolesti, ale zmýlil sa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu