Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najväčšie prekvapenia volieb podľa priebežných výsledkov: Kotlebu volil každý piaty Banskobystričan!

Volebná noc Zobraziť galériu (37)
Volebná noc (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Dnes si volíme svojich županov a poslancov do samosprávnych krajov. Oprávneným voličom je občan Slovenskej republiky nad osemnásť rokov, s trvalým pobytom v prislúchajúcom kraji. Volebné miestnosti sú otvorené od 7mej hodiny do 22hej hodiny. Nezabudnite si so sebou priniesť platný občiansky preukaz. Očakáva sa, že najtesnejší súboj bude v Bratislave.

Ponúkame vám aktuálne priebežné výsledky volieb. Kraje ovládnu títo politici.

23:45 Podľa priebežných výsledkov, kandidáti v Bratislavskom kraji získali zatiaľ takýto počet hlasov

Pavol Frešo získal 43 733 hlasov, 48.06 percent
Monika Flašíková - Beňová získala 22 212 hlasov, 24.41 percent
Daniel Krajcer získal 12 186 hlasov, 13.39 percent

Trnavský kraj:

Tibor Mikuš získal 30 190 hlasov, 42.58 percent
Ivan Uhliarik získal 13 934 hlasov, 19.65 percent
József Nagy získal 11 745 hlasov, 16.56 percent

Trenčiansky kraj

Jaroslav Baška získal 36 868 hlasov, 46.55 percent
Jozef Lohyňa získal 12 905 hlasov, 18.86 percent
Juraj Smatana získal 8 655 hlasov, 12.65 percent

Nitriansky kraj

Milan Belica získal 44 486  hlasov, 46.55 percent
Tomáš Galbavý získal 36 075 hlasov, percent 37.75 percent
Peter Oremus získal 9613 hlasov, percent 10.05 percent

Žilinský kraj

Juraj Blanár získal 55 535 hlasov, 53.77 percent
Miroslav Mikolášik získal 29 688 hlasov, 28.74 percent
Igor Ryban získal 13 654 hlasov, 13.22 percent

Banskobystrický kraj

Vladimír Maňka získal 55 001 hlasov, 49.76 percent
Marian Kotleba získal 23 205 hlasov, 20.99 percent
Ľudovít Kaník získal 16 635 hlasov, 15.05 percent

Prešovský kraj

Peter Chudík získal 58 466 hlasov, 54.17 percent

Ján Hudacký získal 32 434 hlasov, 30.05 percent
Dorota Bujňáková získala 3 330 hlasov, 3.08 percent

Košický kraj

Zdenko Trebuľa získal 38 124 hlasov, 46.69 percent
Rudolf Bauer získal 20 656 hlasov, 25.30 percent
Dominika Palaščáková získala 5 023hlasov, 6.15 percent

23:40 "Snáď to vyjde dobre. Ostáva už len čakať," reagovala kandidátka na županku Monika Flašíková Beňová. V centrále Smeru, kde sa zdržiava volebný štáb, je atmosféra pokojná.

Volebná noc
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Volebná noc
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

23:00 Atmosféra volebného štábu kandidáta na župana Daniela Krajcera je uvoľnená. Prítomní v podniku Towers nepretržite sledujú priebežné výsledky. Panuje vcelku pokojná atmosféra.

Krajcerov volebný štáb
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Volebná noc
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Volebná noc
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

22:50 Nízka volebná účasť v regionálnych voľbách môže byť podnetom na zamyslenie, čo ďalej so samosprávnymi krajmi. Uviedol to minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý zavítal do centrály strany v Bratislave, aby spolu s Monikou Flašíkovou Beňovou počkal na volebné výsledky dnešných volieb.

Volebná noc
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Minister neočakáva, že účasť v regionálnych voľbách prekoná "negatívny rekord" nízkej účasti, ktorú zaznamenali voľby do Európskeho parlamentu. Zároveň však priznal, že nízka volebná účasť poukazuje na to, že ľudia sa zrejme so samosprávnymi krajmi "ešte nezžili".

"Možno to bude myšlienka na zamyslenie sa ako riešiť samosprávne kraje, aký by mal byť ich počet prípadne ďalšie kompetencie," uviedol Kaliňák. Vyslovil tiež dva možné dôvody nízkej účasti. "Buď to môže znamenať, že ľudia majú pocit, že svojou účasťou veľmi neovplyvnia chod vecí v kraji, alebo, že to doteraz ide spôsobom, do ktorého netreba zasahovať."

Zároveň zdôraznil, že aj nízka volebná účasť je prejavom demokracie. "Určite by som nebol za to, aby sa volebná účasť umelo zvyšovala zákonom o povinnosti voliť, ako je tomu v niektorých krajinách západnej Európy," dodal Kaliňák.

22:30 Na výsledky župných volieb sa čaká vo volebnom štábe Pavla Freša v bývalej centrále Demokratickej únie. Atmosféra je zatiaľ napätá, Frešo sa zastavil len na chvíľu a odišiel, členovia čakajú aj s novinármi.

 

Frešov volebný štáb
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Volebná noc
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

22:20 Predseda Ústrednej volebnej komisie Štefan Škrabák sa tesne po uzavretí volebných miestností vyjadril k podaným podnetom: "Zaznamenali sme podnety zo strany kandidátov, v Trnave od pána Mikuša, v Bratislave od pani Moniky Flašíkovej Beňovej. Zobrali sme ich na vedomie. My nemôžeme vyvodzovať dôsledky, ani sankcie. Bežní občania sa dotazoval, že nevedia voliť, pomohli im kompetentní, vážnejšie problémy sme nezaznamenali," povedal Škrabák. O účasti je podľa jeho slov, zatiaľ ťažké hovoriť.

ÚVK čaká na zápisnice zo samosprávnych krajov. Okolo druhej v noci by ich mali dostať z bližších krajov, zo vzdialenejších krajov by zápisnice mali doraziť nadránom. "Víťazmi budú všetci poslanci, ktorí budú zvolení. V prípade predsedov, víťaz bude ten, kto dostane nadpolovičnú väčšinu hlasov," vysvetlil Škrabák.

22:00 Uzavreli volebné miestnosti.

21:50 Voľby do vyššieho územného celku prebiehajú počas celého dňa v hlavnom meste pokojne. Bratislavské volebné okrskové komisie riešili len menšie problémy, kedy museli napríklad nahrádzať členov komisií. Viaceré samosprávy avizujú, že účasť voličov v týchto voľbách je nízka, ale stále ešte k urnám prichádzajú. "Voľby tak, ako počas celého dňa, prebiehajú pokojne, pomaly sa blíži zatvorenie volebných miestností, tak snáď by sa už do konca nemalo nič stať," uviedol Ján Keselý, predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja. "Ľudia všeobecne nemajú o župné voľby záujem, hoci kampaň hlavne v Bratislave bola teraz taká tvrdá, akoby išlo o parlamentné voľby," podotkol Keselý s tým, že voličov to však asi nepritiahlo.

Najviac oprávnených voličov dnes mohlo voliť v bratislavskej Petržalke, a to 101.322, ktorí mohli odovzdať svoj hlas do 102 volebných okrskov. Naopak, po jednom okrsku mali malé mestské časti, Devín, Čunovo i Jarovce. Tie jediné počas dňa vzhľadom na svoju veľkosť hlásili dobrú volebnú účasť. Samosprávy odhadujú, že bude vyššia ako priemer Bratislavy. 

Viacerí predsedovia okrskových komisií aj samotní voliči počas dňa potvrdili, že o kompetenciách samosprávnych krajov veľa nevedia. "Ľudia si myslia, že vyššie územné celky sú zbytočné, akási inštitúcia navyše, nevedia, čo robia župani, čo pod nich patrí, aj preto je účasť taká nízka, aká je. Keď sa naposledy volil starosta, museli sme ešte pridávať plenty," poznamenala referentka pre voľby v Rusovciach Daniela Plišňáková, kde obyvatelia dnes odovzdávali svoj hlas v troch okrskoch.

Volebné miestnosti zatvárajú o 22.00 h. Priebežne bude výsledky zverejňovať Štatistický úrad SR. Prvé by sa mohli na webe objaviť po pol jedenástej večer.

21:30 Dnešné voľby predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov sa zdajú predsedovi Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Štefanovi Škrabákovi najpokojnejšie, aké počas svojho niekoľkoročného pôsobenia vo volebných komisiách zažil. "Neviem, či to bolo tým upršaným počasím, ale zdá sa mi, že toto boli najpokojnejšie voľby," povedal po večernom rokovaní ÚVK. Volebnú účasť odhadnúť nevie, predpokladá, že vysoká nebude.

ÚVK riešila počas dňa 18 podnetov, večer sa k nim pridali ešte dva. Podľa Škrabáka sa týkali portrétov kandidátov na krajských poslancov umiestnených na autách. ÚVK zobrala podnety na vedomie, sankcie ukladať nemôže. "ÚVK na to nemá kompetencie," podotkol Škrabák.

Členovia komisie komunikujú s okrskovými volebnými komisiami, v prípade potreby im radia. "Napríklad, keď majú problém s vyplnením kolónok," priblížil šéf ÚVK s tým, že počas výjazdu riešil otázku, či je hlasovací lístok platný, ak je počarbaný.

Zo zákona vyplýva, že hlas voliča je platný aj v prípade, že je jeho hlasovací lístok zašpinený, natrhnutý, pokreslený alebo na ňom budú dopísané či prečiarknuté mená. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval.

21:25 KOŠICE Košická volebná komisia dostala jednu sťažnosť občana z obce Cejkov v okrese Michalovce, ktorý mal podozrenie, že starosta manipuluje s lístkami. „Naši členovia krajskej volebnej komisie boli na výjazde v okrese Michalovce a prípad preverili. Zistili, že sťažnosť nie je opodstatnená,“ povedala predsedníčka Volebnej komisie KSK Jana Rubická.

Ako ďalej uviedla, účasť na voľbách je nízka, ale percento si netrúfa odhadnúť. „Čísla sa od okrsku k okrsku veľmi líšia, rovnako aj medzi jednotlivými obvodmi, ktorých máme v kraji jedenásť, takže je problematické sa zorientovať,“ povedala Rubická.

Na post predsedu Košického samosprávneho kraja bolo podaných desať kandidačných listín, z toho osem podali politické subjekty a dve nezávislí kandidáti.

21:20 RIMAVSKÁ SOBOTA Dve podozrenia z kupovania volebných hlasov preverovala dnes Obvodná volebná komisia v Rimavskej Sobote. Jej podpredseda Ján Karas povedal, prípad z obce Šimonovce preveruje polícia, hlásenie z obce Rimavská Seč sa zatiaľ nepotvrdilo.

V obci Šimonovce si podozrivých ľudí všimol starosta Ernest Lakatoš. Okamžite kontaktoval políciu, ktorá informovala aj obvodnú volebnú komisiu. "Boli sme to preverovať, ale nemôžem povedať, v akom je to štádiu. Preveruje to polícia, my vieme toľko, že tam boli ľudia, ktorí mali na papieroch napísané čísla kandidátov, ktorých treba akože voliť. Všetko je však v štádiu vyšetrovania," dodal Karas.

21:15 PREŠOV Volebná účasť hodinu pred zatvorením volebných miestností je v Prešovskom kraji podľa odhadu asi 20-percentná. Povedal to hovorca Volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja Radoslav Milčo. Podľa jeho predpokladov bude vyššia na dedinách ako v mestách. Priebeh volieb bol pomerne pokojný. Ráno otvorili všetky volebné okrsky miestnosti načas. Nikto nepožiadal o možnosť posunúť čas volieb na skorší termín.

Krajská volebná komisia riešila v priebehu dňa viacero podaní, ktoré sa týkali podozrenia z údajného kupovania voličských hlasov a zvážania voličov k volebným miestnostiam. Tie sa podľa polície a obvodných volebných komisií v jednotlivých volebných okresoch nepotvrdili.

Členovia krajskej volebnej komisie boli na výjazde v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou, konkrétne v obciach Zamutov, Lomné, Lackovce a Topoľovka. Milčo uviedol, že iba v obci Topoľovka zistili menšie nedostatky pri spôsobe úpravy volebných lístkov. Išlo o to, že naraz prišlo voliť viac ľudí a volebné lístky začali upravovať na inom mieste, ako za plentou na to určenou. Po napomenutí to napravili.

V Prešovskom kraji kandiduje na post predsedu deväť kandidátov, z toho jedna žena. Medzi kandidátmi je jeden nezávislý, dvoch podporili koalície a šiestich nominovali jednotlivé politické strany. Volebná komisia zaregistrovala do orgánov PSK na poslancov 458 kandidátov, z toho sa traja nominácie vzdali.

V obvode Prešov si budú voliť najviac -12 poslancov, v obvode Medzilaborce iba jedného.

21:10 TRNAVA Trnavská krajská volebná komisia podľa jej predsedu Róberta Orihela neriešila žiadne vážne podnety v súvislosti s dnešnými voľbami, rovnako bez práce boli aj obvodné komisie v kraji. Orihel povedal, že členovia komisie majú určité informácie o možnom porušení volebného moratória, ale oficiálny podnet od nikoho nedostali. Aj keby sa tak stalo, komisia nemá kompetencie na to, aby situáciu riešila, skonštatoval. Krajská volebná komisia sa k účasti voličov nevyjadruje.

Podľa predsedníčky obvodnej volebnej komisie v Trnave Márie Mešťánkovej sa účasť voličov v okresoch Trnava a Hlohovec pohybuje od 6 do 22 percent. Prekvapujúce podľa nej je, že vyššia účasť je skôr v krajskom meste. ,,Podľa našich pozorovaní v dedinách je vyššia účasť tam, kde majú napríklad kandidáta na poslanca,“ povedala. Účasť do dvadsať percent odhadujú aj v ďalších obvodoch kraja s tým, že medzi jednotlivými okrskami bývajú výrazné rozdiely.

20:33 Predsedníčku komisie v Prievidzi museli odviesť do nemocnie

Predsedníčka jednej z okrskových komisií v obvode Prievidza musela byť hospitalizovaná v nemocnici. Nahradil ju nový predseda. Informoval o tom predseda Obvodnej volebnej komisie v Prievidzi Michal Ďureje. Ako uviedol, predsedníčka volebnej komisie išla na obed a prišlo jej veľmi zle. "Až tak, že musela byť hospitalizovaná," dodal. Priebeh volieb v obvode Prievidza je okrem tejto hospitalizácie predsedníčky podľa Ďurejeho pokojný. "Volebná účasť je tu skôr podpriemerná," dodal.

20:15 Ako posledný spomedzi bratislavských kandidátov na župana odvolil Daniel Krajcer, ktorý môže zamiešať kartami v súboji medzi Pavlom Frešom a Monikou Flašíkovou-Beňovou.

Daniel Krajcer odvolil ako
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: topky)

19:55 V Trenčíne tri podnety

Volebné komisie Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) riešili počas dnešného dňa prípad skomoleného mena kandidáta na poslanca z Prievidzského okresu, zakrúžkovanie kandidátov na poslancov na vzorovom hlasovacom lístku v Novom Meste nad Váhom a prezentáciu kandidátov na poslancov na elektronickom bilborde v Tvrdošíne.
      Situácia poslanca so skomoleným menom sa podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Evy Chmelovej momentálne vyriešiť nedá. „Na hlasovacom lístku bol preklep, bolo skomolené meno kandidáta na poslanca krajského zastupiteľstva. Momentálne sa to nedá nijako vyriešiť. Hlasovacie lístky sú vytlačené a rozdávané, už sa to nedá vymeniť. Voľby musia pokračovať," povedal predseda ÚVK Štefan Škrabák. Chmelová vysvetlila, že chyba nastala „zanesením nesprávneho údaju pri predkladaní podkladov do tlačiarne“. Ako sa vec bude riešiť, sa podľa nej uvidí po voľbách.

19:50 V Nitre vyhralo víno nad voľbami

Asi 3000 milovníkov vína sa dnes stretlo v Nitre. Jesenný vínny festival uprednostnili pred účasťou vo volebných miestnostiach. Zástupcovia 71 vinárskych firiem z regiónu tvrdili, že účasť na festivale prisľúbili skôr, ako bol známy termín volieb do samosprávnych krajov.
      "Ja dnešné voľby nestíham. Od skorého rána mám povinnosti a skončím neskoro v noci, takže na voľbách sa zúčastniť nemôžem," konštatoval organizátor festivalu Štefan Kóňa. Rovnako reagovali aj ďalší vinári. Kým voličov odrádza od účasti vo voľbách dážď, návštevníkom vínneho festivalu nevadil. "Voliť sme nešli, po predchádzajúcich rokoch už ani nevieme, koho by sme mal voliť. Tu je voľba jasná, vyhrali rizlingy," skonštatovala skupina Nitranov putujúca po pivniciach pod Nitrianskym hradom.

19:28 V Bratislave sa dnes aj demonštrovalo. Prečo museli zasahovať ťažkoodenci? Viac sa dozviete v tomto článku.

19:22 Žena prišla voliť v župane a s nátačkami

V župane a s natáčkami vo vlasoch dnes prišla do jednej z volebných miestností v bratislavskom Starom Meste odovzdať svoj hlas žena-volička. "Chcela odvoliť a nakoniec zistila, že nepatrí ani do daného volebného okrsku a musela ísť do inej školy," povedala  staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová.

19:15 Po ukončení volieb do VÚC o 22hej hodine, budeme zverejňovať priebežné výsledky.

19:05 BANSKÁ BYSTRICA Viceprimátor Detvy Ján Šiandor má podozrenie, že dnes sa v tomto meste kupujú voličské hlasy. Podal preto podnet na políciu, ktorá podozrenie preveruje. „Prechádzal som po meste a videl som, že tam, kde je veľa Cigánov, sa dejú zvláštne veci: osoby vchádzajú do jedného bytu, potom z neho vychádzajú a idú rovno do volebnej miestnosti. Zároveň sa k volebnej miestnosti otáčajú tie isté autá a zvážajú voličov. To isté sa tu dialo pred štyrmi rokmi a aj pri komunálnych voľbách pred tromi rokmi,“ uviedol Šiandor.

Polícia je však podľa neho bezradná, pretože volebnú korupciu ťažko dokázať a bez priameho dôkazu nemôže konať. „Je to ťažké preukázať, že za to tí voliči berú peniaze. Hoci medzi štyrmi očami sami hovoria, že berú po päť eur, polícii sa nepriznajú. Vedia, že aj prijímanie úplatku je trestný čin, navyše pri budúcich voľbách by už nič nedostali,“ povedal Šiandor. Ako ďalej dodal, v piatok tiež podal trestné oznámenie pre podozrenie z porušenia volebného moratória, keďže sa po Detve objavili letáky znevažujúce jedného z kandidátov do zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja. On sám v aktuálnych voľbách nekandiduje. Na otázku, v koho prospech sa hlasy kupujú, odmietol konkrétne odpovedať s tým, že nemá konkrétne dôkazy. „Celá Detva však vie, o koho ide,“ podotkol Šiandor.

Banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová potvrdila, že polícia dostala viacero podnetov pre podozrenie z kupovania hlasov, medzi nimi aj dva z Detvy. Ostatné boli z okresov Revúca, Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom a Brezno. „Niektoré sa po preverení nepotvrdili, niektoré sú v štádiu preverovania,“ uviedla Faltániová s tým, že výsledky preverovania by mali byť známe až po voľbách.

19:00 Volebné miestnosti budú otvorené už len niekoľko hodín. Kto chce voliť a ešte nebol, má čas do 22.00 h. Potom sa volebné miestnosti zatvoria a komisie začnú počítať hlasy. Oficiálne výsledky dnešných regionálnych volieb by mali byť známe v nedeľu 10. novembra dopoludnia. Neoficiálne budú skôr. Prvé by sa mohli na webe objaviť po pol jedenástej večer.

Volebné miestnosti sa otvorili o siedmej hodine ráno, priebeh volieb je zatiaľ pokojný. Na poriadok dohliada aj polícia. O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza vyše 2500 kandidátov. Zriadených je celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.

18:50 Nízku účasť voličov na západe pripisujú komisie aj dažďu či hokeju

Voľby do VÚC v Nitrianskom i Trnavskom samosprávnom kraji majú zatiaľ pokojný priebeh. Krajské volebné komisie nezaznamenali žiadne mimoriadne udalosti ani podnety. "Okrem dvoch dopoludňajších podnetov, ktoré boli okamžite vyriešené, nám obvodné komisie nič nehlásili," informovala zapisovateľka Krajskej volebnej komisie v Nitre Adriana Korcová.

Účasť voličov v ôsmich volebných obvodoch Nitrianskeho samosprávneho kraja je mimoriadne nízka. Očakávania, že v popoludňajších hodinách sa záujem o voľby zvýši, sa zatiaľ nepotvrdil. Členovia okrskových komisií odhadujú, že dôvodom môže byť daždivé počasie aj priamy prenos z hokejového zápasu Slovenska s Nemeckom na Nemeckom pohári. 

Atmosféra volieb v regióne Trnavy a na Záhorí je naďalej pokojná, poznamenaná malým záujmom voličov. Tí, ktorí nemohli pre zdravotné príčiny využiť svoje voličské právo, požiadali okrskové komisie o volebné urny. Vo volebnom okrsku č. 8 na Rodinných domkoch mali podľa vyjadrenia zapisovateľky komisie Dariny Kurfürstovej až 14 žiadostí o možnosť voľby v domácnosti. “Sme taký obvod, je tu viacero starých a chorých ľudí,” povedala.

V neďalekej obci Unín naopak nedostali ani jednu takúto žiadosť. “Dosť nás to prekvapilo, veď tu máme aj domov dôchodcov. Pri iných voľbách mávame aj 10-15 žiadostí o prenosnú urnu,” povedala zapisovateľka komisie Rozália Drúžková. Ani v jednej z najrozľahlejších obcí pri Piešťanoch, v Prašníku, nemusela volebná komisia podľa podpredsedníčky Martiny Fajnorovej obchádzať domácnosti. Evidovali iba jednu žiadosť. V Piešťanoch je volebný okrsok na Ulici N. Teslu umiestnený v objekte s bytmi zdravotne ťažko postihnutých. Zapisovateľka komisie Lýdia Bednárová povedala, že s urnou boli iba v jednej domácnosti, vozičkári chodia do volebnej miestnosti sami. “Stačí im zísť výťahom,” povedala.

V južných regiónoch Trnavského samosprávneho kraja majú voľby rovnako ako v celom kraji pokojný priebeh. Obvodné volebné komisie v Galante a Dunajskej Strede nezaznamenali žiadne mimoriadne situácie alebo nedostatky, informovali predsedovia komisií Miroslav Šimek a Tibor Juhos. Predseda dunajskostredskej obvodnej komisie skonštatoval, že aj na juhozápadnom Slovensku, ktoré má tradične disciplinovaných voličov, to vyzerá na slabú voličskú účasť. 

18:30 TRENČÍN Vzor hlasovacieho lístku na doske za plentou v jednej volebnej miestnosti v Novom Meste nad Váhom obsahoval aj zakrúžkované mená niektorých kandidátov na poslancov. Okrsková komisia hovorí, že s tým nemá nič spoločné. „V okrsku číslo dva bola vykonaná kontrola. Bolo zistené, že na jednom z troch vzorov hlasovacích lístkov boli zakrúžkovaní štyria kandidáti,“ informovala zapisovateľka obvodnej volebnej komisie v Novom Meste nad Váhom Silva Judinyová.

Na vzorovom hlasovacom lístku na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja bolo červenou fixkou so žltým zvýraznením napísané „Platný hlasovací lístok. Zakrúžkovať 1. kandidáta.“

Ako podotkla Judinyová, predsedníčka vzory lístkov umiestnila za plenty na základe žiadostí voličov. Ani na jednom však nezakrúžkovala kandidátov, čo potvrdili aj ďalší členovia komisie. „Predmetné hlasovacie lístky po príchode obvodnej volebnej komisie boli už stiahnuté a znehodnotené, z čoho je možné usudzovať, že okamžitou nápravou nemohlo dôjsť k porušeniu volebného zákona, respektíve k akémukoľvek narušeniu priebehu volieb,“ uzavrela zapisovateľka.

Podľa predsedu Krajskej volebnej komisie v Trenčíne Juraja Gerliciho do vzorových hlasovacích lístkov, ktoré boli umiestnené za plentou, niekto z voličov dokrúžkoval niekoľkých kandidátov. Okamžite, ako na to členovia komisie prišli, lístky odstránili.

18:15 RADOĽA V kysuckej obci Radoľa v okrese Kysucké Nové Mesto požiadalo dnes popoludní okrskovú volebnú komisiu o prenosnú urnu 15 voličov. Podľa starostu Antona Tkáčika očakávajú napriek nepriaznivému počasiu nadpriemernú volebnú účasť. „Vo voľbách do samosprávneho kraja býva účasť nižšia ako v iných voľbách. Ale skúsenosť z minulých volieb je taká, že bude nadpriemerná v porovnaní s okolitými obcami. A určite nadpriemerná v porovnaní so Slovenskom. Popoludní účasť kopírovala daždivé počasie. Chodili starší aj mladší, približne ako pri všetkých voľbách. Čakáme, že ľudia si porobia okolo domov a večer prídu do volebnej miestnosti,“ uviedol Tkáčik.

18:10 TRNAVA V okrsku č. 2 na Trhovej ulici v Trnave sú v zozname zapísaní aj všetci voliči, ktorí sú bez domova a ako trvalú adresu majú uvedené mesto Trnava. O voľby títo občania záujem majú. Podľa vyjadrenia predsedníčky volebnej komisie Veroniky Vasilescu vzhľadom na doterajší celkovo nízky záujem o voľby tvoria odovzdané hlasy bezdomovcov pätinu celkovej voličskej účasti. V zozname je zapísaných v tomto okrsku 1420 Trnavčanov, prevažne z centra mesta.

17:50 V bratislavskej Dúbravke museli dnes nahradiť dvoch členov okrskových volebných komisií. Tí sa svojho členstva na poslednú chvíľu vzdali. Do okrskovej komisie Nového Mesta zase ešte ráno neprišli hneď piati členovia. "V prvom prípade som sa o tom dozvedel včera neskoro večer, v druhom až dnes ráno, situáciu som preto musel rýchlo operatívne riešiť," uviedol Gabriel Kosnáč z miestneho úradu Bratislava-Dúbravka, ktorý je poverený organizáciou volieb v tejto mestskej časti.

"V prvom prípade nahradil chýbajúceho člena náhradník nominovaný za tú istú politickú stranu ako pôvodný nominant, v druhom prípade doplnil okrskovú volebnú komisiu do potrebného počtu náhradník z radov nezávislých kandidátov," vysvetlil. Priebeh volieb v Dúbravke je okrem tejto udalosti podľa jeho slov pokojný. Účasť voličov je nízka. 

Kosnáč ďalej informoval, že prostredníctvom prenosnej volebnej urny pred 14.00 hodinou odvolil aj bývalý slovenský prezident Michal Kováč.

V bratislavskom Novom Meste neprišli ráno do okrskovej volebnej komisie piati členovia, nominovaní jednou politickou stranou. Samospráva situáciu operatívne riešila a za absentujúcich členov dosadili nových, dodal hovorca mestskej časti Marek Tettinger.
 

17:25 BRATISLAVA V bratislavskej Karlovej Vsi chcela jedna z obyvateliek voliť aj za svoju dcéru na základe splnomocnenia. Okrsková volebná komisia jej to však neumožnila, žena sa chce teraz sťažovať. "O možnosť voliť za svoju dcéru na základe ňou podpísaného splnomocnenia požiadala volička v 21. volebnom okrsku," informoval prednosta karlovoveského úradu Rastislav Velček. "Komisia takúto možnosť nepripustila, na čo volička vyhlásila, že na konanie okrskovej volebnej komisie podá sťažnosť," dodal Velček. Predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja Ján Keselý o tejto sťažnosti zatiaľ nebol informovaný. "Ak aj príde, je neopodstatnená, na základe splnomocnenia nie je možné voliť," zdôraznil Keselý.

17:20 ŽILINA Volebná komisia Žilinského samosprávneho kraja nemusela zatiaľ riešiť žiadne mimoriadne situácie, aktuálne však v Tvrdošíne preveruje porušenie moratória jedným z kandidátov. „V Žilinskom samosprávnom kraji zatiaľ od rána všetko prebieha v poriadku a neboli zaznamenané nejaké mimoriadne udalosti alebo podnety. Máme jeden podnet od občanov z Tvrdošína, ktorý sa týka porušenia moratória jedným z kandidátov, ktorý si robil elektronickú reklamu na elektronickom plagáte. Kolegovia z komisie to išli na miesto preskúmať a zaznamenať,“ uviedol predseda krajskej volebnej komisie Martin Turóci (Slovenská ľudová strana) s tým, že zatiaľ nevedia, či má ísť o kandidáta na predsedu alebo poslanca. „Keby sa porušenie aj potvrdilo my máme možnosť to iba zaznamenať a zdokumentovať a tam zákon neukladá žiadne sankcie,“ dodal. Volebná komisia Žilinského samosprávneho kraja odhaduje priebežnú účasť okolo desať percent. „Účasť je zatiaľ pomerne nízka, za celý kraj sa odhaduje niečo nad desať percent, ale je to individuálne od jednotlivých okrskov, niekde je viac, niekde menej,“ povedal Turóci.

17:00 UNÍN V Uníne na Záhorí mali krajské voľby silnú konkurenciu v ochutnávke ovocných destilátov. Obec zabezpečila podľa starostu Štefana Andela oddelenie volieb od slivovice: volilo sa na obecnom úrade, ochutnávalo v kultúrnom dome oproti. Ochutnávka sa konala pri príležitosti 70. výročia vzniku miestnej pálenice, ktorá je pýchou dediny.

V unínskom voličskom zozname bolo zapísaných 978 voličov, podľa predsedníčky volebnej komisie Ľudmily Rehákovej bola ich účasť v popoludňajších hodinách veľmi dobrá, presné číslo však nechcela poskytnúť. Ochutnávka destilátov podľa nej účasti vo voľbách neuškodí, skôr naopak. Voliči si v tejto dedine v okrese Skalica vyberali okrem predsedu kraja aj troch poslancov, na výber mali zo šestnástich kandidátov. V kultúrnom dome mali väčší výber, návštevníci mohli ochutnávať z 544 vzoriek ovocných páleniek, predovšetkým slivovíc.

Podľa starostu Andela pálenicu v Uníne v roku 1943 založili miestny notár, farár a vdova po bývalom rechtorovi. Pálenica je vyhľadávanou dodnes vďaka tomu, že sa v nej kúri drevom. Pálenicu vlastní od roku 1995 obec, vtedy ju podľa starostu kúpila preto, aby zachránila tradíciu.

16:10 SMOLENICE Povinnosti zapisovateľky volebnej komisie v Smoleniciach na hodinu musela prerušiť Adriana Fričová. Na smolenickom zámku ju čakala práca matrikárky na sobáši. Miroslav z Križovian nad Dudváhom a Ivana z Považskej Bystrice sa dnes rozhodli uzavrieť manželstvo na tomto romantickom mieste v Malých Karpatoch, ktoré láka mnohé zaľúbené páry. "Nemám obavy na hodinu odísť, na volebnej komisii sme už zohratí tím. A existujú telefóny," povedala Fričová s tým, že priebeh volieb je zatiaľ pokojný. Podľa jej slov musí ako matrikárka na zámku nad obcou asistovať pri zhruba 30 až 40 sobášoch ročne. "Ale má to zostupnú tendenciu, mávali sme aj 80 až 90," dodala. Sobáš na zámku volia takmer na sto percent mimosmolenické páry, nie málo aj zo vzdialenejších regiónov. "Alebo sa zosobášia v miestnom kostole a hostinu majú na zámku. Domáci sa sobášia iba v miestnom kostole," povedala Fričová.

15:55 STARÁ KREMNIČKA Voľby v obci Stará Kremnička v obvode Žiar nad Hronom majú podľa tamojšieho predsedu volebnej komisie Jozefa Dúbravského doposiaľ pokojný priebeh, v prípade potreby sú však v pohotovosti aj obecné hliadky. "Volebná účasť je podpriemerná, slabšia, než býva počas iných volieb," uviedol Dúbravský. "Cítime zodpovednosť za túto republiku a pozeráme sa na to, že to nejde správnym smerom," povedal Tibor, ktorý prišiel odvoliť spolu s manželkou. Stará Kremnička má celkovo 887 oprávnených voličov.  

15:50 ČERVEŇANY/STARÁ HUTA Aj varením guľášu pred budovou obecného úradu si dnes krátili čas čakaním na voličov členovia okrskovej volebnej komisie v najmenšej obci Banskobystrického samosprávneho kraja Červeňany v okrese Veľký Krtíš. V malej dedinke je zapísaných v zoznamoch len 20 voličov. Podľa starostu Radoslava Pálaštyho, v obci sa všetci poznajú a už dopoludnia vedeli, kto všetko príde voliť. "Určite ale neprídu piati občania, ktorí pracujú dlhodobo v zahraničí," uviedol. Dedina aj napriek malému počtu obyvateľov v uplynulých rokoch ožila. Takmer všetci jej obyvatelia sú v produktívnom veku a prisťahovali sa tam v uplynulých desiatich, pätnástich rokoch z rôznych kútov Slovenska.

15:45 GÁŇ Voliči v obci Gáň pred volebnou komisiou, kde sa počas 1. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov koná aj obecné referendum. 

Voľby v obci Gáň
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Voľby v obci Gáň
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: SITA)

15:40 KAMENNÁ PORUBA - Podozrenie z kupovania voličských hlasov, ku ktorému malo dochádzať dnes popoludní v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou, sa nepotvrdilo. Uviedol to hovorca Volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja Radoslav Milčo. Podanie o možnej volebnej korupcii v spomínanej obci dostala Obvodná volebná komisia vo Vranove nad Topľou. "Členovia komisie boli podnet prešetriť v Kamennej Porube spolu s políciou, no nič sa nepotvrdilo," poznamenal Milčo.

15:35 ŠIVETICE Slušnú volebnú účasť očakáva okrsková volebná komisia v obci Šivetice v okrese Revúca, pretože medzi kandidátmi majú aj zástupcu z tejto obce. Predseda komisie Ľudovít Sendrei povedal, že na pokojný priebeh volieb v obci dohliada aj polícia. Hliadka tam bola už pri otváraní volebnej miestnosti. Dopoludnia sa očakávania volebnej komisie v Šiveticiach zatiaľ nenaplnili. "Čakáme, že to bude skôr popoludní, lebo dnes prší, je sobota a našim ľuďom sa vstávať nechce. Najskôr navaria obed, najedia sa a potom prídu voliť. Čakáme, že to bude hojná účasť, lebo máme jedného kandidáta aj z našej obce," povedal Sendrei. Už pri otváraní volebnej miestnosti bola v Šiveticiach prítomná policajná hliadka. Strážcovia zákona sa v obci zdržali aj popoludní. "Priebeh je pokojný a nezaznamenali sme žiadne aktivity ľudí, ktorí by kupovali hlasy. Chodím aj von, pozerám sa, ale nič také som zatiaľ nezaregistroval," doplnil predseda volebnej komisie.

15:20 TRENČÍN Pre zdravotné problémy museli dnes ráno voliť nových členov v troch volebných okrskoch v Novom Meste nad Váhom. Ako informoval predseda volebnej komisie Trenčianskeho samosprávneho kraja Juraj Gerlici, v dvoch prípadoch boli príčinou zdravotné problémy predsedov komisií . V ďalšom okrsku sa dobrovoľne vzdal svojho postu podpredseda komisie, ostal však jej členom. Na ich miesta prišli náhradníci, ktorí sa svojich funkcií ujali pred oficiálnym začiatkom volieb.

Nového člena museli dnes ráno zvoliť aj v obvodnej komisii v Myjave. Ako informoval Gerlici, dôvodom odstúpenia pôvodnej členky boli taktiež zdravotné problémy.

15:15 DRIETOMA Okrsková volebná komisia číslo 3 v osade Liešna v Drietome, okres Trenčín, sídli v chate v lese, kam je počas dažďa problém dostať sa autom. V malej útulnej spoločenskej miestnosti s kuchynkou si kúria drevom v kozube, základné potreby členov komisie musí uspokojiť drevená latrína so srdiečkom.

Drietoma
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Drietoma - Členka volebnej
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Podľa predsedníčky komisie Lenky Polákovej: „V zoznamoch máme zapísaných 134 voličov, najstaršou voličkou je 94-ročná žena, ku ktorej však pôjdeme s prenosnou urnou, pretože pre nepriaznivé počasie by mala problém dostať sa do volebnej miestnosti,“ priblížila. Ako dodala, osady, pre ktoré zriadili okrsok v obecnej chate, sú roztrúsené po okolí. Niektoré sú v blízkosti hlavného cestného ťahu na Českú republiku, no mnoho domov je roztrúsených ďalej medzi horami. „Väčšinou ide o starších voličov, voliť v centre obce by bolo pre nich problematické. V sobotu chodia autobusy veľmi zriedka, ďaleko majú aj na zastávku, preto býva sídlom okrskovej komisie práve obecná chata,“ doplnila predsedníčka komisie.

Volebná komisia v Drietomej
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: TASR)

15:10 Voľby zatiaľ prebiehajú pokojne

MOLDAVA NAD BODVOU Bez rušivých momentov a pokojné sú zatiaľ voľby v mestečku Moldava nad Bodvou. „Vo volebnom okrsku číslo 1 bolo zatiaľ voliť 120 voličov, pričom máme zapísaných 997 oprávnených voličov,“ informovala podpredsedníčka volebnej okrskovej komisie č.1 Oľga Smetanová. Podľa informácií ostatných okrskových komisií sa účasť pohybuje okolo 11 percent. V Moldave žije vyše 10 000 obyvateľov, pričom veľká časť sa hlási k maďarskej národnosti.

Viacerí Moldavčania mali podľa informácií z volebných komisií výhrady k hlasovacím listinám, keď hovorili, že najmä slovenských kandidátov nepoznajú. „Kandidáti na poslancov nemajú na hlasovacích lístkoch uvedené bydliská, a tak nevieme, odkiaľ sú, či z nášho okolia, alebo z druhej strany volebného obvodu, spoza Košíc. Potrebujeme vedieť, kto je kto a je nám bližší,“ povedala Smetanová. Dodala, že tu majú 61 kandidátov na osem poslaneckých mandátov.

MOŠKOVEC V turčianskej obci Moškovec, známej vysokou volebnou účasťou, prišlo odvoliť zatiaľ len deväť percent oprávnených voličov. Dedinka so 64 obyvateľmi si v takmer všetkých voľbách udržiava účasť okolo 90 percent. Dnes do 14:00 prišlo dať hlas kandidátom na predsedu či poslancov kraja zatiaľ len šesť zo 62 oprávnených voličov. Podľa starostky Anny Staňovej ľudia nemajú informácie, čo Žilinský samosprávny kraj robí, a vôbec necítia, že nejaký vyšší územný celok existuje. „Jednoducho občania nemajú informácie čo tá VUC-ka robí. Ani ja ako starostka necítim, že VÚC vôbec máme, že má význam. Ľudia prídu a pýtajú sa ma, komu dať hlas a za čo, čo vlastne tí ľudia tam idú robiť. Napríklad tento rok nám prišlo na cesty 194 eur a čo ja za to v obci urobím. Veď za tie peniaze mi ani ten nákladiak s drvinou nepríde z Martina. Ja to dnes odhadujem na nejakých 30 percent, lebo ľudia v sobotu ešte aj upratujú a varia. Myslím si, že tí skalní, čo chodievajú pravidelne, možno ešte prídu,“ povedala starostka obce Anna Staňová.

BANSKÁ BYSTRICA V obci Červeňany v okrese Veľký Krtíš dnes nezopakujú nulovú volebnú účasť, akú tam mali v druhom kole župných volieb v roku 2005 či v eurovoľbách v roku 2004. Nezopakuje sa ani situácia z prvého kola župných volieb spred ôsmich rokov, kedy tam volil len jeden človek. Ako uviedla predsedníčka tamojšej volebnej komisie Ľubica Palášthyová, z 20-tich Červeňancov oprávnených voliť už do 13:30 využilo volebné právo osem.

Podľa hovorcu volebnej komisie Banskobystrického samosprávneho kraja Tomáša Kulku prebiehajú dnešné voľby v kraji pokojne, komisia zatiaľ nemusela riešiť žiadny podnet na porušovanie volebných pravidiel.

UHROVSKÉ PODHRADIE V najmenšej obci v Trenčianskom kraji v Uhrovskom Podhradí v okrese Bánovce nad Bebravou zatiaľ evidujú 17-percentnú volebnú účasť. Z celkovo 38 obyvateľov je tu 35 oprávnených voličov. Do 13:00 prišli k volebnej urne v miestnom kultúrnom dome šiesti, čo hodnotí člen volebnej komisie Vladimír Duranzia ako slabú účasť. „Ráno okolo 8:00 prišli dvaja, potom o dve hodiny ďalší dvaja a za poslednú hodinu ďalší dvaja voliči, ale väčšinou sa účasť zvýši v poobedňajších hodinách,“ povedal.

Podľa Duranziana väčšia účasť býva pri parlamentných voľbách, vtedy v obci volia vďaka voličským preukazom chatári, ktorí občas svojim počtom prevýšia aj domácich. Celkovo však býva v obci volebná účasť dobrá. V okrese Bánovce nad Bebravou je najviac malých obcí v rámci celého kraja.

BRATISLAVA Regionálne voľby sú zatiaľ v bratislavskom Ružinove poznačené veľmi nízkou účasťou voličov. V niektorých okrskoch, kde je v zoznamoch zapísaných približne 1 200 občanov s právom voliť, prišli do 13:30 odovzdať svoj hlas kandidátom len šesťdesiati. V iných okrskoch zatiaľ účasť neprevýšila desať percent. Podľa členov okrskových komisií voliť chodia prevažne starší a stredná generácia. Mladých prichádza veľmi málo. Niektorí však majú záujem voliť, aj keď už nevládzu prísť do volebných miestností. Volebnú urnu tak vyslali za 96-ročnou babičkou, ktorá žije v domácnosti s viac ako 70-ročnou dcérou.

15:00 PREŠOV Krajská volebná komisia v Prešove riešila dnes dva podnety na údajné kupovanie voličských hlasov v Snine na Sídlisku I. a v Medzilaborciach na ulici Dukelských hrdinov. Ako uviedol pre agentúru SITA predseda krajskej volebnej komisie v Prešove Juraj Kupčiha, na miesta poslali členov obvodných volebných komisií. Kupovanie hlasov je trestný čin, preto sú podľa neho tieto prípady v kompetencii polície. Podľa vyjadrenia prešovského krajského policajného hovorcu Daniela Džobanika žiadne kupovanie hlasov sa na týchto miestach nezistilo. V Medzilaborciach z Domova sociálnych služieb vozili ľudí k volebnej miestnosti, k porušeniu zákona teda nedošlo. V Snine žiadnu korupciu medzi voličmi nezistili.

14:50  Politológovia odhadujú víťazstvo ľavice.

Ján Baránek

"Pravicové Slovensko nebude, nie je dôvod, aby to tak bolo. Od parlamentných volieb, kedy Slovensko očervenelo, sa nestalo nič také, aby bolo pravicové," povedal. To by podľa neho odporovalo všetkým zákonitostiam, aj politickým aj politologickým, a hlavne logike, ak by sa to tu zmenilo. "Nie je na to momentálne zatiaľ dôvod," doplnil s tým, že si netreba robiť ilúzie, že sa tu zmenia politické pomery.

Miroslav Kusý

K víťazstvu ľavice sa prikláňa aj politológ Miroslav Kusý. Podľa neho to jednoznačne vychádza tak, že Smer-SD to prevalcuje, celé tieto voľby budú podľa neho v ich prospech. "Je tu jedna šanca práve v Bratislavskom kraji, že sa udrží Pavol Frešo, ktorý získal podporu značnej časti opozície, ale aj v tomto prípade Smer-SD zvolil kandidáta, Moniku Flašíkovú Beňovú, ktorému pomáha ako sa len dá," povedal.

Michal Horský

Podľa politológa Michala Horského má pravica podľa toho, čo predvádza v posledných rokoch a aj v týchto voľbách, iba mizivé možnosti poraziť ľavicu a nulovú možnosť poraziť ľavicových kandidátov. Na druhej strane však podľa volieb do krajských samospráv ťažko usudzovať, aký bude vývoj preferencií strán, myslí si. "Koalície sú tak premiešané a neprehľadné, že volič často nevie, z akej strany volí svojho poslanca. No ak niečo vie, tak len o všeobecne známych osobnostiach, ktoré sú kandidátmi na funkciu županov," dodal Horský.

14:40 Najstarším voličom v Trnave je 99-ročný Jozef Lukovič, ktorý však v zariadení nebýva. Bývalý pedagóg je zvyknutý zúčastňovať sa na voľbách, preto i dnes ho do volebnej miestnosti sprevádzala dcéra. Členovia volebnej komisie starého pána privítali kvetmi. Nebolo to iba vyzdvihnutie jeho občianskej uvedomelosti, ale v predstihu aj blahoželanie k 100. narodeninám, ktoré bude mať 29. novembra.

14:30  Počas dnešných volieb do orgánov samosprávnych krajov museli v bratislavskej časti Dúbravka hneď ráno riešiť neúčasť jednej členky volebnej komisie v piatom okrsku. "Ešte tesne po siedmej hodine telefonovala, že príde. Keďže neprišla, operatívne sme ju nahradili," uviedla zástupkyňa dúbravského starostu Matilda Križanová.

Ďalší vyriešili už skôr, keď majiteľ súkromnej školy na Bilíkovej ulici nedovolil prechod cez priestory jeho školy, a tak voliči nechodia hlavným, ale bočným vchodom do volebných miestností. "Tie boli tiež otvorené od siedmej hodiny a voličov k nim navádza označenie šípkami," informovala Križanová. Účasť je nižšia ako pred štyrmi rokmi.

14:20 PÍLA V obci Píla, ktorá je okrskom s najmenším počtom oprávnených voličov (98) v obvode Žarnovica, majú voľby do vyšších územných celkov zatiaľ pokojný priebeh. Ako povedala predsedníčka tamojšej volebnej komisie Soňa Ďurková, volebná účasť je zatiaľ veľmi nízka. "Čakáme, že sa niektorí vyberú voliť v popoludňajších hodinách." Starostka obce Emília Jokalová pôjde voliť v popoludňajších až večerných hodinách s celou rodinou. "A to preto, lebo mám syna prvovoliča a chcem mu vlastne ukázať, aké má práva, ale aj povinnosti," objasnila.

14:00 Rómovia kupovanie hlasov odmietli

VRANOV NAD TOPĽOU Dnešné voľby do vyšších územných celkov majú v okrese Vranov nad Topľou zatiaľ pokojný priebeh. Oslovení rómski voliči uviedli, že k volebným urnám prichádzajú dobrovoľne a nie na základe nátlaku či zastrašovania. Vo viacerých obciach Vranovského okresu malo počas moratória dochádzať k nátlaku na rómskych voličov, aby v nadchádzajúcich voľbách hlasovali za vybraných kandidátov. Informovala o tom Strana rómskej únie na Slovensku. "Nevolíme pod tlakom, máme svojich kandidátov. Chceli by sme mať svojho poslanca vo VÚC, aby pre nás niečo urobil," poznamenal Ivan Kotľár, 23-ročný volič z obce Banské.

Jozef Šmatár žijúci v tej istej obci odovzdal dnes dopoludnia vo volebnej miestnosti svoj hlas známemu. "Išiel som voliť, pretože kandiduje môj dobrý kamarát," podotkol s tým, že o kupovaní rómskych hlasov či nátlaku na voličov v Banskom nemá žiadnu vedomosť. "Ja som toto nevidel, nemôžem to tvrdiť." Dodal, že má iba informáciu o tom, že sa v osade pred voľbami rozdávali cukríky.

Podpredseda Obvodnej volebnej komisie vo Vranove nad Topľou Peter Goga uviedol, že dnešné voľby na území okresu majú doteraz nerušený a pokojný priebeh. Členovia komisie dosiaľ preverovali v teréne iba jeden podnet. Podozrenia z nekalých praktík v jednej z volebných miestnosti v obci Zámutov sa však napokon podľa Gogu nepotvrdili.

13:55 Odovzdať svoj hlas v krajských voľbách dnes môžu aj pacienti v zariadeniach Univerzitnej nemocnice Bratislava. Ako informovala hovorkyňa univerzitnej nemocnice Petra Stano Maťašovská, požiadavku voliť malo približne 80 hospitalizovaných pacientov. Ľudia ležiaci v zariadeniach Univerzitnej nemocnice môžu svoj hlas vhodiť do prenosnej urny, ktorú im prinesú členovia volebnej komisie.

Odovzdať svoj hlas kandidátom na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja či poslancov zastupiteľstva do prenosnej urny môžu iba tí pacienti, ktorí majú v danom okrsku, kde je nemocnica, trvalý pobyt. Podľa požiadaviek mali najväčší záujem voliť pacienti nad 55 rokov.

13:40 Voľby do vyššieho územného celku zatiaľ v hlavnom meste prebiehajú pokojne. V jednej z volebných miestností na bratislavských Kramároch akurát vypadlo kúrenie. Mestské časti ale nehlásia žiadne výtržnosti, niektoré však tvrdia, že účasť na regionálnych voľbách zrejme ovplyvní aj daždivé počasie.

Hoci z jednotlivých okrskových komisií v Bratislave hlásia zatiaľ pokojný priebeh, mestská časť Nové Mesto musela operatívne zabezpečovať ohrievače. "Vo volebnej miestnosti na zdravotníckej univerzite vypadlo kúrenie. Chceli sme predísť prípadnému nachladnutie členov komisie," povedal hovorca mestskej časti Marek Tettinger. V Novom Meste je vytvorených 44 volebných okrskov a samospráva eviduje vyše 35.264 oprávnených voličov. "Podľa komisií je účasť zatiaľ nižšia a ovplyvňuje ju intenzívny dážď," dodal hovorca.
 
13:30 Volebné miestnosti sa veľkej účasti voličov zatiaľ netešia a poväčšine zívajú prázdnotou. Zrejme za to môže aj nepriaznivé počasie. Nad Bratislavou intenzívne prší a podobne je na tom aj stred Slovenska. Zamračené je aj na východe, tam zrážky ešte len očakávajú.

Voľby v obci Nemecká
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: SITA)

13:20 NEMECKÁ - Nielen o poslancoch a predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja, ale aj o osude starostu rozhodujú počas dnešného volebného dňa obyvatelia Nemeckej v okrese Brezno. Súčasne sa tu totiž koná aj referendum za odvolanie starostu obce. Voľby a referendum prebiehajú v dvoch samostatných miestnostiach. Všetci voliči sa rozhodli vyjadriť svoj názor a voliť v oboch prípadoch. "Ide o rozvoj nášho regiónu a treba sa vyjadriť k poslancom, ktorí nás majú zastupovať," povedala k voľbám do vyšších územných celkov 65-ročná Anna, ktorá chodí voliť pravidelne. 

Voľby v obci Nemecká
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Mária Skladaná, zapisovateľka tejto okrskovej volebnej komisie, povedala, že k viacerým prihláseným občanom pôjdu aj s prenosnými volebnými urnami. "Začali sme celkom fajn, pretože našťastie tu máme obchody vedľa, takže tí, ktorí idú do obchodu, zúčastňujú sa aj volieb. Prevažne sú to ľudia skôr narodení, ale už sa nám zúčastnili aj mladší ľudia. Takže dúfame, že im nebude jedno, zabojujú a prídu zvoliť," ohodnotila volebné dopoludnie v tomto okrsku Skladaná.

13:10 ŠTRBSKÉ PLESO Cestu do najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku (približne 1350 m n. m.) v budove vysunutého pracoviska obce Štrba na Štrbskom Plese merali dopoludnia iba traja zo 68 oprávnených voličov. Ako prvá si volebné právo uplatnila staršia pani starajúca sa o čistotu verejných priestranstiev turistami vyhľadávaného vysokohorského strediska. "Zúčastňujem sa pravidelne každých volieb. Beriem to ako svoju úplne prirodzenú občiansku povinnosť. Kto voľby ignoruje, nemá právo sa potom sťažovať, keď niečo nefunguje. Voliť by mali všetci občania, aby mali volebné výsledky čo najväčšiu váhu," dodala dlhoročná obyvateľka Štrbského Plesa.

13:00 NITRA Dôchodcovia v Zariadení pre seniorov Zobor sa o dnešné regionálne voľby živo zaujímajú. V tom, koho budú voliť, majú jasno. Viaceré klientky domova povedali, že sa rozhodujú podľa toho, koho poznajú a kto im osobne pomohol. Trvalý pobyt v zariadení má 37 dôchodcov. V rámci regionálnych volieb možno voliť len v mieste trvalého bydliska, prostredníctvom voličského preukazu sa voliť nedá. „Volebná účasť bola vysoká, dosiahla okolo 90 percent, aj volebná komisia bola prekvapená takým záujmom,“ povedala riaditeľka zariadenia Viera Škablová.

12:45 Voľby na východe Slovenska prebiehajú dosiaľ pokojne a bez vážnejších problémov. Podozrenia z kupovania hlasov v Prešovskom kraji sa nepotvrdili. "Na miesta podnetov prišla polícia a zástupcovia Obvodnej volebnej komisie. Výsledok bol taký, že ani jeden, ani druhý podnet sa nepotvrdil," uviedol na poludnie hovorca Volebnej komisie PSK Radoslav Milčo.

12:15 V Košiciach už odvolil aj kandidát na post predsedu Košického samosprávneho kraja Vladimír Gürtler.

Vladimír Gürtler, kandidát na
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Miro Vacula)

12:10 Prezident Ivan Gašparovič prišiel odvoliť s manželkou Silviou. Nemyslí si, že sa v dnešných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) rozhodne o predsedovi Bratislavského samosprávneho kraja. Podľa neho však bude záležať na účasti.

Prezident SR Ivan Gašparovič
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: TASR)

12:05 Môžete sa obrátiť aj na infolinku

Pre voličov aj dnes funguje infolinka, na ktorej sa dozvedia všetko potrebné o voľbách. Volať môžu na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313 až do 22.00 h. Na linke dostanú informácie o svojich právach a povinnostiach či o organizačnom zabezpečení volieb. Určená je výlučne pre voličov a nebudú na nej poskytované informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam. Rovnako je prístupná aj telefonická linka priamo na Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) - 02/4859 2020. Ľudia na ňu môžu napríklad hlásiť podnety a postrehy. ÚVK sa nimi bude zaoberať.

11:56 Komisii bola zima

Na zimu vo volebnej miestnosti sa sťažovala jedna z okrskových komisií v Dunajskej Strede. Krajská volebná komisia v Trnave ich problém pomerne rýchlo vyriešila. ,,Okrsok je umiestnený v budove školy, v ktorej sa počas víkendov nekúri. Okamžite sme sa spojili s dodávateľom tepla, ktorý zabezpečil spustenie vykurovania,“ informoval predseda krajskej volebnej komisie Róbert Orihel. V tomto prípade išlo o zlyhanie ľudského faktora, priebeh volieb to však nenarušilo.

11:55 V Kamennej Porube, najväčšej obci Rajeckej doliny v okrese Žilina, prichádzali dnes dopoludnia voliť predsedu a poslancov zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) najmä starší ľudia.

11:45 V Košiciach už odvolil aj Paška

Už tradične vykonal svoj volebný akt jediný Košičan medzi ústavnými činiteľmi, predseda Národnej rady SR Pavol Paška spolu s manželkou Janou vo volebnom okrsku číslo 4 v Základnej škole na Masarykovej ulici v Košiciach. „Čo sa týka volebnej účasti som trošku skeptický. Všetky predpovede politológov, aj analýzy naznačovali, že účasť pravdepodobne nebude veľká. Je to škoda, lebo vyššie územné celky rozhodujú o mnohých dôležitých veciach,“ vyhlásil šéf parlamentu po vykonaní volebného aktu.

11:36 V Letanovciach čakajú na urnu, ktorá nepríde

Len minimum ľudí zatiaľ odvolilo v obci Letanovce v okrese Spišská Nová Ves. Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Jolany Hennelovej účasť na voľbách v Letanovciach je zatiaľ veľmi slabá. Z približne 1470 zapísaných voličov prišlo za prvé tri hodiny voliť len 25 ľudí. Vo volebnej miestnosti na obecnom úrade sú zapísaní aj voliči z osady Strelník, ktorí sa sem do nových domov len nedávno presťahovali zo starej osady Letanovský mlyn. Z Letanovského mlyna mali k urnám necelý kilometer po asfaltovej ceste a na voľbách sa zúčastňovali. Zo Strelníka je to po najkratšej poľnej ceste do Letanoviec 2,5 kilometra. V osade Strelník žije približne 340 ľudí, ktorí môžu voliť. „Má tu prísť urna, a keď príde urna, pôjdem voliť,“ povedal vajda osady Strelník Milan Kroščen. Predsedníčka komisie však vyhlásila, že žiadna urna do osady nepôjde.

11:35 V Petržalke 5% účasť

Voľby predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a poslancov do krajského zastupiteľstva sú zatiaľ v okrskoch hlavného mesta bez problémov. V jednej z volebných miestností najväčšej mestskej časti Petržalka prišlo doobeda odvoliť 23 voličov, čo je podľa predsedu tejto okrskovej komisie Ľuboša Plšeka približne 5 percentná účasť.

11:30 KOŠICE Volebná komisia Košického samosprávneho kraja riešila dnes dopoludnia podnet na možné porušenie volebného moratória. "Podnet bol oznámený zapisovateľke volebnej komisie prostredníctvom e-mailu," uviedla predsedníčka volebnej komisie KSK Jana Rubická. Dodala, že oznamovateľ možného porušenia volebného moratória komisiu informoval, že prostredníctvom internetu sa šíri správa, ktorá vyzýva k účasti na voľbách a krúžkovaniu konkrétneho kandidáta. "Volebná komisia vzala podnet na vedomie, ale keďže nebolo možné zistiť, komu patrí adresa pôvodcu správy, nemôžeme túto činnosť považovať za porušenie zákona o voľbách," doplnila Rubická.

11:20 Oskar Dobrovodský, jeden z kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) oznámil, že k volebným urnám pristúpi v Malackách okolo 15tej hodiny. V prvej polovici októbra sa stal incident, pri ktorom bol napadnutý svojimi neprispôsobivými susedmi z Družstevnej ulice.

Daniel Krajcer, kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja ohlásil svoju účasť vo voľbách a k urnám pristúpi okolo 16tej hodiny.

11:10 Volička Gizela Duždová v zariadení pre seniorov Harmónia v prešovskej mestskej časti Cemjata oslavuje dnešné 105. narodeniny originálnym spôsobom. Prišla odovzdať svoj hlas počas 1. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov - vyšších územných celkov (VÚC).

Volička Gizela Duždová v
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

11:05 Odvolil už aj predseda KDH Ján Figeľ. Do volebnej miestnosti v bratislavskej Základnej škole s materskou školou Za kasárňou prišiel s manželkou a synom. Na Slovensku treba podľa neho vyvažovať politickú regionálnu mapu Slovenska. Posledné štyri roky, keď pravica mala predsedu VÚC len v Bratislavskom kraji, vládol podľa neho na Slovensku nepomer. "Politika potrebuje istú vyváženosť. Od čias prvej Československej republiky, v Československu a na Slovensku boli vytvárané koalície. Vláda jednej strany reprezentovala len obdobie komunizmu. Je lepší pomerný a širší reprezentatívny systém než moc jednej strany," povedal líder kresťanských demokratov.

Figeľ je presvedčený, že účasť na aktuálnych krajských voľbách môže byť vyššia ako pred štyrmi rokmi. Ľuďom odporučil ísť voliť z vlastného úsudku a svedomia a angažovať sa. "Pasivita, skepsa, až ľahostajnosť sa nezhodujú s múdrosťou, skôr s odovzdaním vecí, moci, rozhodnutia tým iným," odkázal predseda KDH.

11:00  V bratislavskej mestskej časti Lamač je volebná účasť zatiaľ pozitívnym prekvapením. Do volebných miestností šiestich okrskov ľudia priebežne prichádzajú už od siedmej hodiny. "Prvý volič odvolil v našej mestskej časti tri minúty po siedmej," informovala Mária Štarková z organizačného oddelenia miestneho úradu v Lamači. Doterajší priebeh volieb označila za pokojný a bezproblémový. Voliči podľa jej informácií prichádzajú priebežne už od otvorenia volebných miestností, približne od ôsmej hodiny začali chodiť vo väčšom počte. "Sú aj prípady, že voliči musia čakať v menších radoch," povedal Štarková.

Záujem o voľby prekvapil aj Miroslavu Floriansovú - riaditeľku Domova seniorov Lamač, kde je zriadená volebná miestnosť a jeden zo šiestich volebných okrskov v Lamači. Je to vôbec po prvýkrát v rámci volieb, keď je volebná miestnosť zriadená v Domove pre seniorov. Floriansová priznala, že to seniorom výrazne uľahčilo situáciu.

10:50 NOVÁKY V Novákoch dnes odvolil aj jeden z najstarších obyvateľov Trenčianskeho kraja, 104-ročný Jozef Daniška. Doteraz nevynechal žiadne voľby. Hovorí, že voliť by mal každý, kto môže a kto má volebné právo. „Ja som bol na každých voľbách, volil som už v 30-tych rokoch na vojne a odvtedy chodím, pretože volím rád,“ povedal Daniška. Do volebnej miestnosti 104-ročného Nováčana sprevádzal jeho syn. V tom, koho voliť, mal Daniška jasno. Zavážilo u neho najmä to, koho z kandidátov pozná. "Vždy sa hlásim k takým, ktorí sú nám trošku k ruke, nám, chudobným ľuďom," hovorí bývalý vodič.

Najstarší volič mesta Nováky
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

V obvode Prievidza je 114 630 oprávnených voličov. Najviac ich má Prievidza, a to 42 908, najmenej Dlžín, ktorý má 164 voličov. Ako informoval predseda obvodnej volebnej komisie Michal Ďureje, zatiaľ je tu priebeh volieb bezproblémový. 

Najstarší volič mesta Nováky
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

10:40 KOŠICE Len sedem voličov v dvoch volebných okrskoch v košickej mestskej časti Luník IX prišlo dnes uplatniť svoje volebné právo vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov. V týchto dvoch okrskoch je do zoznamov zapísaných 3686 oprávnených voličov. „Voľby sa pomaličky rozbiehajú. Chodí viac novinárov ako voličov. Možno neskôr príde viac ľudí, ale je zlé počasie, tak ktovie, či sa rozhodnú prísť voliť. Zatiaľ sa nestalo nič mimoriadne,“ informoval predseda okrskovej volebnej komisie č. 2 Juraj Mihaľov. „Rómovia o dnešných voľbách vedia, no nie sú to komunálne voľby, a tak je účasť nízka,“ povedal člen volebnej komisie okrsku č. 2 Vojtech Mroč. Doložil, že ani nikto z Luníka nekandiduje na poslanca KSK. Ako uviedol člen volebnej komisie z prvého okrsku Miroslav Ivan, voľby do regionálnej samosprávy Rómom z Luníka veľa nehovoria a nemajú pre nich význam.

V Košickom samosprávnom kraji dnes o siedmej otvorili 850 volebných miestností v 11-tich volebných obvodoch, v ktorých si voliči môže vybrať svojich zástupcov do orgánov regionálnej samosprávy.

10:35 NITRIANSKE PRAVNO/PRIEVIDZA  V Nitrianskom Pravne, časti Solka, niekto ukradol zástavu Slovenskej republiky z multifunkčnej budovy, v ktorej je sídlo štvrtého volebného okrsku. Volebná komisia sa podľa tamojšieho predsedu okrskovej volebnej komisie Jozefa Bačovského o chýbajúcej zástave dozvedela ráno, po príchode pred volebnú miestnosť. "Niektorý dobrodinec si ju na svoje účely privlastnil. Museli sme tak zabezpečiť náhradnú," objasnil. Niektorí občania prišli k volebným urnám už ráno. Miestna volebná komisia podľa Bačovského očakáva, že len čo si ľudia doma porobia, prídu odvoliť tiež. Miestna časť Solka má zapísaných 120 právoplatných voličov.

10:30 Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo prišiel v dobrej nálede odvoliť so svojim synom do Základnej škole na Jelenej ulici. "Chcel by som, aby ľudia prišli v rámci volieb do samosprávnych krajov voliť a vyjadrili tak svoj názor, lebo inak za nich rozhodnú iní," povedal po hlasovaní. "Voličská účasť je aj o tom, ako občania vnímajú župy a tiež, ako politici vnímajú župy ako také. Keby sme mali také kompetencie, také právomoci, aké má napríklad Dolné Rakúsko, tak sa neobávam o žiadnu účasť. Tu treba povedať, že decentralizácia sa nedokončila," pokračoval.

Pavol Frešo (vpravo) počas
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

10:25 ČELKOVA LEHOTA – Takmer dve tretiny voličov v obci Čelkova Lehota v okrese Považská Bystrica má priezvisko Čelko alebo Čelková. Zo 103 oprávnených voličov v druhej najmenšej obci okresu má toto priezvisko takmer 70. Podľa zapisovateľky tamojšej okrskovej volebnej komisie Kataríny Čelkovej sa mnoho žien vo voličskom zozname s iným priezviskom za slobodna volalo Čelková. Najstaršou voličkou v Čelkovej Lehote je onedlho 92-ročná Pavlína Čelková. Čiperná babička prišla do volebnej miestnosti sama, ako povedala, účasť vo voľbách považuje za samozrejmosť, pokiaľ jej pamäť siaha, nevynechala žiadne voľby. "Aby sme mali dobrých zástancov v zastupiteľstve," zdôvodnila svoju účasť vo voľbách.

10:20 Objavili sa závažné informácie o tom, že v niektorých obciach zakázali voliť členom komisie. Nemenovaný starosta nám potvrdil, že pred voľbami mali školenia, na ktorých im prikázali nepúšťať členov komisií, ktorí nie sú z tej istej obce, odbehnúť si odvoliť domov.

10:15 Slovenská televízia chystá pre divákov prekvapenie. Reláciu O 5 minút dvanásť bude viesť nový moderátor Martin Strižinec v úplne novom štúdiu. Takto bude vyzerať.

Štúdio RTVS
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: RTVS)

Štúdio RTVS
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: RTVS)

10:10 BRATISLAVA - Ústredná volebná komisia (ÚVK) riešila na svojom rannom zasadnutí niekoľko podnetov. Išlo o sťažnosti voči viacerým kandidátom na predsedov samosprávnych krajov. Niektoré z nich boli neopodstatnené, o iných zas ÚVK nemala kompetenciu rozhodnúť. Niektoré postúpila orgánom, ktoré túto kompetenciu majú. Keďže platí volebné moratórium, konkrétnosti predseda ÚVK Štefan Škrabák (KSS) neprezradil. "Nebudem konkretizovať, aby som nezvýhodnil niektorého z kandidátov," povedal po rokovaní Škrabák. Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová ešte pred začiatkom rokovania priblížila, že podnety sa zameriavajú na nekalú volebnú kampaň, podozrenie z financovania volebnej kampane z verejných prostriedkov, nezákonný spôsob zisťovania prieskumov verejnej mienky.

Členovia ÚVK sa po skončení ranného zasadnutia rozišli do terénu. "Idú smerom Banská Bystrica, Poprad, Nitra, na Záhorie, južné Slovensko a hlavne do okolia Bratislavy," vymenoval predseda ÚVK. Najbližšie sa komisia zíde okolo 14. hodiny, kedy by mala riešiť prípadné ďalšie podnety. "Budeme mať aj poznatky priamo z terénu, dostaneme informácie od tých členov ÚVK, ktorí sú na výjazdoch," doplnil Škrabák.
 
O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza vyše 2500 kandidátov. Zriadených je celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb by sa mali objaviť dnes po 22. hodine. Oficiálne výsledky majú byť známe v nedeľu.

10:00 STUPAVA Tamojšia predsedníčka jednej z volebných komisií v Stupave informovala, že účasť voličov je zatiaľ nízka a z celkového počtu odvolilo len 5 percent. Ako dodáva: "Dnes je v našom meste jarmok, tak predpokladáme, že ľudia pôjdu najprv tam a potom sa zastavia splniť si svoju občiansku povinnosť," dodala predsedníčka volebnej komisie.

9:50 Voliči vypĺňajúci volebný lístok na sídlisku Luník IX počas 1. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov - vyšších územných celkov (VÚC) v Košickom samosprávnom kraji. Regionálne voľby 2013 sú v poradí štvrtými voľbami od vzniku SR.

Voľby na Luníku IX
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

9:40 VALALIKY V troch volebných okrskoch v druhej najväčšej obci v okrese Košice – okolie Valalikoch, s 4200 občanmi, si dnes voliči okrem predsedu VÚC môžu vybrať ôsmich poslancov zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Predseda druhej okrskovej volebnej komisie Ladislav Ohman uviedol, že zapísaných tu majú 360 oprávnených voličov. „Účasť je zatiaľ nízka, voliči prichádzajú veľmi sporadicky,“ povedal. Podľa členov volebnej komisie sa tu účasť pravidelne pri všetkých druhoch hlasovania pohybuje okolo tridsiatich percent. „Dnes to pravdepodobne bude nižšie,“ doplnil Ohman.

Monika Flašíková Beňová
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

9:30 Odvolené má už aj kandidátka na županku Monika Flašíková Beňová. Ako prezradila, stihla si už pozrieť aj rozprávku o tučniakoch. Svoj hlasovací lístok odovzdala vo volebnej miestnosti vo Vrakuni. Do svojej centrály sa poberie až v poobedných hodinách. Na svojom profile na sociálnej sieti prezradila, čo jej pomáha prekonať stres. Vraj je to bageta s bambinom a paradajkami.
 

9:20 Podľa viacerých členov volebných komisií to zatiaľ vyzerá tak, že v Bratislave bude ešte nižšia účasť ako pred štyrmi rokmi.

9:10 MEDZILABORCE - Členovia Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Medzilaborciach preverovali dnes ráno na ulici Dukelských hrdinov podnet, ktorý poukazoval na kupovanie hlasov rómskych voličov. Na mieste však nič podozrivé nezistili. "Boli sme sa tam pozrieť, zatiaľ sa tam nič nedeje, nič sa nepotvrdilo. Na mieste sa bola pozrieť aj polícia," informoval predseda ObVK Karel Mazanec. Každý podobný podnet bude podľa jeho slov ObVK v priebehu dnešného dňa preverovať priamo v teréne.

Voľby na Luníku IX
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

9:00 Voliči, ktorí si doteraz nie sú istí, ako majú hlasovať, môžu v akomkoľvek prípade volať na bezplatnú telefónnu linku zriadenú Ministerstvom vnútra na číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313. Infolinka je len pre občanov a neposkytuje informácie ani médiám, ani politikom.

1. Zaregistrujte sa pri komisii: Po vstupe do miestnosti zamierte ku komisii a predložte občiansky preukaz. Bez neho vám nemusí pomôcť ani pas. Osoby s fyzickým postihnutím môžu požiadať o prenosnú urnu. Cudzinci sa musia preukázať dokladom o trvalom bydlisku v obvode, ktorom hlasujú a v deň volieb mať 18 rokov.

2. Dostanete dva hlasovacie lístky jednu obálku: Po preukázaní totožnosti vám komisia vydá dva hlasovacie lístky a prázdnu úradne overenú obálku. Jeden lístok je pre výber predsedu a druhý pre poslancov obvodného zastupiteľstva.

3. Prejdite za plentu: Po obdržaní hlasovacích lístkov sa každý odoberie za plentu. Voľby sú tajné, čiže nikto vám už za plentou nepomôže, ani neporadí. Iba volič, ktorý má problémy s čítaním, písaním alebo iným zdravotným hendikepom, môže požiadať iného voliča, aby mu s hlasovaním pomohol. Nemôže požiadať o pomoc člena komisie.

4. Na hlasovacom lístku predsedu zakrúžkuje poradové číslo jedného kandidáta: Predsedu vyberáme pre každý kraj vždy jedného. Hlas mu dáme zakrúžkovaním poradového čísla. Hlasovací lístok s neoznačeným kandidátom alebo označený viac ako jedným kandidátom, je neplatný.

5. Na hlasovacom lístku poslancov, krúžkuje najviac toľko kandidátov, koľko má byť zvolených vo vašom obvode: Každý volič hlasuje za poslancov iba vo svojom volebnom obvode, čiže hlasovacie lístky sa medzi obvodmi líšia. Počty zvoliteľných miest sa odlišujú a krúžkujeme najviac toľko kandidátov, koľko je predpísaný počet. Na hlasovacom lístku bude počet obsadzovaných kresiel označený. V prípade prekročenia počtu zakrúžkovaných poradových čísiel, je hlas neplatný.

6. Obidva lístky vhoďte do obálky a následne ju uzavrite: Po zakrúžkovaní svojich favoritov je treba obidva lístky vhodiť do obálky a uzavrieť ju, aby lístky pri počítaní náhodou nevypadli.

7. Obálku s hlasovacími lístkami vhoďte do urny: Hlasovanie uzatvárame vhodením zavretej obálky do urny a z miestnosti odchádzame.

8:50 Predseda opozičnej strany Most - Híd Béla Bugár už tiež vhodil volebný lístok do urny vo volebnej miestnosti v 1. kole volieb do orgánov samosprávnych krajov v Šamoríne.

8:40 Voliť môžu ísť aj ľudia bez domova. Každý môže mať trvalý pobyt prihlásený na miestnom úrade. Ten určí ľuďom bez domova volebný okrsok v príslušnej mestskej časti.

8:25 Predseda vlády SR a predseda strany SMER- sociálna demokracia Robert Fico išiel príkladom a volil ako jeden z prvých o 7.00 hod na Majerníkovej 60 na Dlhých dieloch. Dôvodom jeho skorých volieb je ďalší pracovný program.

8:15 Na dnešných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) sa môžu zúčastniť len obvinení a nie právoplatne odsúdené osoby. Voliť však môžu z nich len tí, ktorí majú trvalý pobyt v územnom obvode volebného okrsku, kde sú v súčasnosti vo väzbe. 

8:05 V poradí štvrté voľby poslancov a predsedov samosprávnych krajov v histórii samostatnej SR prebiehajú zatiaľ bez problémov. Všetky volebné miestnosti sa otvorili o siedmej, z toho jedna otvorila dvere voličom v Lazanoch (okres Prievidza) už o šiestej hodine, aby obyvatelia stihli odvoliť pred odchodom do práce.

7:50 BRATISLAVA - Prvý volič vo voľbách do VÚC v bratislavskej Devínskej Novej Vsi odvolil dnes hneď po otvorení volebných miestností o 7. hodine. "Je dôležité, aby sa občania zúčastnili na voľbách, pretože potom len frflú a to nie je správne," uviedol prvý volič v Devínskej Novej Vsi, ktorý odvolil v jednej z volebných miestnosti v Základnej škole Ivana Bukovčana.

7:30 Predsedov a poslancov ôsmich vyšších územných celkov si budú občania voliť štvrtýkrát v histórii Slovenska. Náklady na tohtoročné hlasovanie by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur.

7:20 Voliči dnes rozhodnú o nových predsedoch a poslancoch ôsmich samosprávnych krajov. Hlasy môžu svojim favoritom odovzdávať od 7.00 h, volebné miestnosti zostanú otvorené do 22.00 h.

Prví voliči v jednej z volebných miestností v bratislavskom Ružinove
Zobraziť galériu (37)
Prví voliči v jednej z volebných miestností v bratislavskom Ružinove  (Zdroj: SITA)

7:02 Pred štyrmi rokmi sa hovorilo o kupovaní hlasov tiež. Napríklad vo Varhanovciach získal jedne kanddiát z možných 361 hlasov až 266, čo je oproti slovenskému priemeru záhadou. Pritom účasť dosiahla až 50 percent, čiže viac ako dvojnásobok premieru Slovenska.

7:00 V redakcii sme obdržali reakciu Strany rómske únie na Slovensku.Prikladáme ju v pôvodnej verzii.

Vážená redakcia strana sru po včerajšom zistený, že primátor Vranova nad Topľou a riaditeľ úradu práce vo Vranove vo veľkom chodia po osadách vo Vranovskom okrese a vyhrážajú sa romom, že ak nebudú voliť jednotlivých kandidátov ktorých im prikazujú obidvaja na koľko je volebne moratorium ako je možné, že primátor Vranova pán Ragan a riaditeľ úradu práce pán Lubomír Lukič. Ako príklad uvádzame následovné dediny Zamutov, čičava, Vranov, Bystré, Vechec a Bánske, preto žiadam Slovenské media aby inetnzívne v rannych hodinách navštívily osady na Východnom Slovensku kde určite prídu ľudia ktorý začnu kupovať hlasy vo velkom.

S pozdravom František Tanko predseda strany
P.S Zajtra sa má údajne konat miting v meste Medzilaborce kde ma prist aj pán Kalinák
 

0:01 Vo Vranove mali kupovať rómske hlasy

Deň  pred začiatkom voleib malo vo viacerých obciach vranovského okresu dochádzať k nátlaku na rómskych voličov, aby v nadchádzajúcich voľbách hlasovali za vybraných kandidátov. Vyplýva to z písomného vyhlásenia Strany rómskej únie na Slovensku (SRÚS), ktoré dnes adresovala médiám.
V spomínanom vyhlásení sa uvádza, že ovplyvňovanie rómskych voličov v osadách mali mať na svedomí počas moratória dvaja kandidáti do orgánov PSK z okresu Vranov nad Topľou. "Ako príklad uvádzame nasledovné dediny - Zámutov, Čičava, Vranov, Bystré, Vechec a Banské," informuje vo vyhlásení predseda SRÚS František Tanko.

Hovorca volebnej komisie PSK Radoslav Milčo pre TASR uviedol, že spomínanou informáciou sa zatiaľ komisia nezaoberala. "Do dnešného dňa komisia nedostala žiadne oficiálne podanie na porušenie volebného moratória. Komisia môže konať len na základe toho, ak dôjde k oficiálnemu podaniu," poznamenal hovorca.

V súvislosti s medializovanými informáciami chce polícia v miestach, kde hrozí ovplyvňovanie voličských hlasov počas sobotňajších volieb do vyšších územných celkov, posilniť hliadkovú činnosť. Týka sa to aj obcí v okrese Vranov nad Topľou, na ktoré upozornila SRÚS. Potvrdil to hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

 

Naposledy prišlo v prvom kole župných volieb v roku 2009 voliť len 22,9 percenta oprávnených voličov. Najmenej ľudí volilo v bratislavskej župe. Analytici síce očakávajú mierne zvýšenie, no rozhodne nečakajú, že k urnám pristúpi viac ako 59 percent oprávnených voličov ako pri posledných parlamentných voľbách.

Zažili ste počas volieb niečo zaujímavé? Podeľte sa s nami o vaše zážitky a dajte nám o nich vedieť na tipy@topky.sk

Vaše tipy

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu