Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvolenský strelec Ivan sa nepostaví pred Špecializovaný súd

(Zdroj: SITA, TV JOJ)

BANSKÁ BYSTRICA – Prípad Ivana H. zo Zvolena, ktorý v novembri minulého roka zastrelil troch bývalých spoločníkov vo firme TC TRADE, nepôjde na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Rozhodol o tom na neverejnom zasadnutí odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý vyhovel prokurátorovi a zrušil uznesenie Okresného súdu v Banskej Bystrici o postúpení veci na Špecializovaný trestný súd, aby ako vecne príslušný konal, pretože ide o úkladnú vraždu.

Odvolací senát sa nestotožnil s týmto názorom a prvostupňovému súdu uložil prípadom sa zaoberať.
Vražedný útok 56-ročného Ivana H. na bývalých spoločníkov sa odohral vo štvrtok 22. novembra minulého roku v priestoroch firmy TC Trade na Jesenského ulici vo Zvolene. Exkolegom vo firme, kde bol desať rokov konateľom, predložil požiadavku na finančné vyrovnanie. Požadoval vyplatenie tristotisíc eur a chcel sa s nimi dohodnúť aj na splátkovom kalendári. Keď ho razantne odmietli, vytiahol z kufríka legálne držanú pištoľ kalibru 9 milimetrov a na každého vystrelil tri rany. Mužov zasiahol do srdca, pľúc a ďalších častí tela. Na mieste podľahli zraneniam 64-ročný Milan P., jeho 36-ročný syn Marián a 46-ročný Adolf P. z Banskej Bystrice. 

Po čine páchateľ vybral z pištole zásobník a zbraň odložil do kufríka, ktorý potom zamkol a zakódoval. Ostal na mieste činu a vzdal sa policajtom. Podľa dostupných informácií znalecké skúmanie duševného stavu obvineného preukázalo, že Ivan H. bol v čase skutku príčetný. 

Okresný súd v Banskej Bystrici svoje zdôvodnenie, že ide o úkladnú vraždu s vopred uváženou pohnútkou usmrtiť bývalých spoločníkov, oprel o viaceré skutočnosti. Napríklad, že Ivan H. si zaobstaral zbraň, chodil na strelnicu a zdokonaľoval sa v streľbe. Dva dni pred útokom previedol svoje finančné prostriedky na dcérin účet a predal auto. Obývaný byt zanechal v stave, z akého sa dalo predpokladať, že s návratom neráta. V jeho kufríku sa tiež našla písomnosť pod názvom „Moja pracovná životná púť“, v ktorej Ivan H. sa nepriateľsky a s hnevom vyjadruje o viacerých ľuďoch, medzi nimi aj o všetkých troch nebohých. 

Ivan H. vo svojej sťažnosti voči uzneseniu o postúpení veci na Špecializovaný trestný súd kúpu zbrane a nácvik streľby zdôvodnil nutnosťou obrany pred asociálmi. Auto predal, majetok a financie previedol na dcéry, lebo sa chystal opustiť Slovensko a žiť s dcérou na Malorke. Z týchto dôvodov tiež vypol v byte elektrický prúd, plyn a vodu. 

Podľa odvolacieho súdu úkladná vražda sa vyznačuje zložitejšou prípravou a vyžaduje si určitý predchádzajúci plán a koordináciu v čase, priestore a v prostriedkoch. Páchateľ úkladnej vraždy musí iného usmrtiť s vopred uváženou pohnútkou. A v tomto prípade sa vopred uvážená pohnútka usmrtiť nepreukázala. Krajský súd poukázal na to, že Ivan H. nešiel do TC TRADE vraždiť, ale pokúsiť sa dohodnúť na vyplatení požadovaných tristotisíc eur ako jeho podielu vo firme. Ku skratu došlo u Ivana H. až po tom, ako pri hádke s bývalými spoločníkmi mu hlavou preblesklo, ako sám vkladal do firmy 150 tisíc korún, aby nezbankrotovala a teraz sa k nemu takto správajú.

Ivan H. sa cítil podvedený a ponížený a strieľal v afekte až po tom, ako bývalí spoločníci odmietli akceptovať jeho návrhy. Aj znalci psychiatri a psychológ dospeli ku konštatovaniam, že obžalovaný nebol rozhodnutý bývalých spoločníkov usmrtiť pred stretnutím s nimi. Rozhodol sa tak až na mieste činu po tom, ako ho odmietli. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu