Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvolenský strelec Ivan sa priznal k vražde svojich firemných spoločníkov

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Obžalovaný Ivan H. zo Zvolena sa dnes na Okresnom súde v Banskej Bystrici priznal, že v novembri minulého roku zastrelil troch bývalých spoločníkov vo firme TC Trade. Senát prípad odročil na október a predvolá svedkov, ktorých navrhol prokurátor a obhajca.

Ide o znalcov z odboru psychiatrie a psychológie, exmanželku obžalovaného a jeho niekdajšieho spolupracovníka. Obhajoba chce dosiahnuť mimoriadne zníženie trestu pod hranicu trestnej sadzby, ktorá je v tomto prípade 20 až 25 rokov. Vražedný útok 56-ročného Ivana H. na bývalých spoločníkov sa odohral vo štvrtok 22. novembra minulého roku v priestoroch firmy TC Trade na Jesenského ulici vo Zvolene.

Exkolegom vo firme, kde bol desať rokov konateľom, predložil požiadavku na finančné vysporiadanie. Požadoval vyplatenie tristotisíc eur a chcel sa s nimi dohodnúť aj na splátkovom kalendári. Keď ho razantne odmietli, vytiahol z kufríka legálne držanú pištoľ kalibru 9 milimetrov a na každého vystrelil po tri rany. Každého zasiahol do srdca, pľúc a ďalších častí tela. Na mieste podľahli zraneniam 64-ročný Milan P., jeho 36-ročný syn Marián a 46-ročný Adolf P. z Banskej Bystrice. 

Po čine páchateľ vybral z pištole zásobník a so zbraňou odložil do kufríka, ktorý potom zamkol a zakódoval. Ostal na mieste činu a vzdal sa policajtom. Znalecké skúmanie duševného stavu obvineného preukázalo, že Ivan H. bol v čase skutku príčetný.  Na pojednávaní boli prítomní aj príbuzní obetí, medzi nimi i dcéra a sestra dvoch zavraždených Viera Dudáková. Pre médiá odmietla tvrdenie obžalovaného, že motívom vraždy bol spor o podiely vo firme. Vyhlásila, že Ivan H. bol solventný človek, ktorý mal 160-tisíc eur v cenných papieroch, rodičovský dom, dvojizbový byt a auto.

Podľa nej mohol bezproblémovo žiť a nepotreboval vraždiť. Podľa nej motívom vražedného útoku bola jeho márnomyseľnosť, pretože vo firme prestal byť konateľom. Podľa Dudákovej by mal dostať vrah jej otca a brata doživotný trest odňatia slobody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu