Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zas sa musíme hrať na mŕtveho chrobáka, tvrdí Spišiak

Jaroslav Spišiak Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Spišiak

BRATISLAVA – Ešte stále neumrela šanca, že hľadaného Karola Mella raz niekde vo svete chytia, myslí si policajný prezident Jaroslav Spišiak po rozruchu okolo informovania o medzinárodnom zatykači. Polícia tvrdí, že poznala miesto jeho pobytu, o vydaní zatykača sa však údajne dozvedela až z médií a akcia na zadržanie bola zmarená – Mello miesto opustil.

Aký bude ďalší postup, komentovať Spišiak nechcel. „Zas sa musíme hrať na mŕtveho chrobáka, že nič nevieme, lebo jedine toto smeruje k tým informáciám, ktoré môžeme získať a môžeme s nimi reálne pracovať a nie hovoriť, čo bude ďalej,“ reagoval.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka považuje za neakceptovateľné, že dnes námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka informoval, že Mello sa údajne zdržiaval v Kosove. „Takéto špekulácie sú konaním, ktoré môže bezprostredne ohroziť výsledok vyšetrovania,“ povedal Žilinka. Pripomenul, že zatykač osobne vyzdvihol na súde prokurátor.

„Je zarážajúce, že prokurátor v tak závažnej kauze o tom, že bol vydaný zatýkací rozkaz a že ho prevzal, neinformoval vyšetrovateľa ani policajné orgány,“ povedal. Ako dodal, je smutné, že boli skôr informované médiá ako policajti.

Podľa vlastných slov ako bývalý prokurátor by on v takejto závažnej veci hneď upovedomil vyšetrovateľa, ešte z budovy súdu. Mellov prípad podľa Žilinku traumatizuje spoločnosť už pomerne dlho a traumatizujú ju najmä postupy tých orgánov, ktoré by mali ťahať za jednu stranu povrazu.

Podľa Žilinku ani samotný fakt neuznania Kosova nepredstavuje prekážku podania žiadosti o vydanie takejto osoby. Odvolal sa pritom na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN.

O tom, že polícia má informácie o pobyte Mella, informoval daný policajt len úzky okruh ľudí z polície, nevedel to ani vyšetrovateľ, ani prokurátor, aby sa niečo nevyzradilo. Mello podľa Žilinku v čase vydania medzinárodného zatykača v Kosove nebol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu