Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Skríning Slovenska: Košice chcú do konca týždňa otestovať 180-tisíc ľudí

Testovanie v Košiciach Zobraziť galériu (3)
Testovanie v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE - Mesto Košice sa od utorka zapojilo do kontinuálneho dobrovoľného skríningu na ochorenie COVID-19. Jeho ambíciou je do konca týždňa otestovať 180.000 ľudí. Na utorkovom brífingu to uviedol primátor Jaroslav Polaček.

„Postupne naskladňujeme naše sklady tak, aby sme mohli zvládnuť tento nápor. Pre túto chvíľu máme všetkého dosť. Postupne očakávame dodávky ochranných pomôcok. Okresný úrad bol požiadaný, aby nám dodal okolo 130.000 ďalších testov, ktoré budeme potrebovať distribuovať v závere týždňa,“ spresnil s tým, že diskutujú aj so súkromnými spoločnosťami, aby pre svojich pracovníkov mohli zrealizovať komunitné testovanie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Od utorka sa možno dať okrem areálu košických oceliarní či na ďalších odberných miestach iných zriaďovateľov otestovať od 9.00 do 17.00 h aj v Kulturparku, v Amfiteátri, na magistráte mesta, v Spoločensko – relaxačnom centre na ulici Milosrdenstva a vo Výmenníku Važecká na Galaktickej ulici. Vo štvrtok (21. 1.) sa k nim pripojí ďalších približne 60 odberných miest. „Budú fungovať vo štvrtok a v piatok (22. 1.) od 16.00 do 20.00 h a cez víkend od 9.00 do 17.00 h. Následne budeme rozhodovať, ako pridať alebo ubrať odberné miesta na pondelok (25. 1.) a utorok (26. 1.) v budúcom týždni,“ dodal Polaček.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Košice od uplynulého piatka do pondelka realizovali celomestské testovanie. „Tí, ktorí boli včera (18. 1.) otestovaní a získali potvrdenie od mesta Košice, majú potvrdenie platné. Mesto Košice nebude vydávať certifikát ale potvrdenie. Máme to odkonzultované aj na bezpečnostnej rade kraja ale aj z vlády, že potvrdenie je dostatočné,“ povedal.

Či bude na uplatnenie ďalších výnimiek zo zákazu vychádzania od 27. januára do 2. februára uznávaný aj negatívny výsledok testu prostredníctvom aplikácie eRegistrácia na testovanie sa má rozhodnúť v najbližších dňoch. „V tejto chvíli pracujeme na tom, aby SMS a tento 12-miestny alfanumerický kód bol akceptovaný. Tým pádom nebude potrebná papierová forma a Košičania budú môcť byť rýchlejšie obslúžení a nebudú musieť čakať na výsledok,“ doplnil s tým, že práve čakanie na výsledok je miestom, kde sa ľudia zhromažďujú a vykonávanie testov sa preto musí spomaliť.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

„Ak by sme to čakanie odbúrali, naše pracoviská stihnú za hodinu urobiť nie 25 až 35 testov, ale možno 50 a viac. To je našim cieľom, zvýšiť priespustnosť,“ skonštatoval primátor. Elektronická registrácia, ako aj ďalšie informácie o testovaní v Košiciach sú dostupné na webovej stránke korona.kosice.sk.

Viac o téme: TestovaniePandémiaKošiceSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu