Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Mestá sa pripravujú na ďalšie kolo testovania: Košice začnú už v piatok

Testovanie v Košiciach Zobraziť galériu (2)
Testovanie v Košiciach (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

KOŠICE - Mesto Košice začne od piatka (5. 2.) ďalšie kolo dobrovoľného testovania na ochorenie COVID-19, trvať má do nedele (7. 2.). Potvrdil to hovorca mesta Vladimír Fabian.

Tak ako počas predchádzajúcich plošných testovaní budú v Košiciach desiatky odberných miest otvorené v piatok od 16.00 do 20.00 h, v sobotu (6. 2.) a v nedeľu od 9.00 do 17.00 h. Štyri veľkokapacitné odberné miesta, ktoré sú v prevádzke aj v súčasnosti, budú v piatok otvorené od 9.00 do 20.00 h.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


„Otestovať sa bude dať tak ako doposiaľ aj v základných školách. Chceli by sme poprosiť rodičov a študentov, aby vzhľadom na avizované otvorenie škôl využívali predovšetkým tieto odberné miesta, a ak je to možné, aby sa verejnosť snažila využiť tie, ktoré sú zriadené v iných priestoroch,“ povedal Fabian. O detailoch nasledujúceho kola testovania bude mesto informovať v najbližších dňoch.

Väčšina obcí Prievidzského okresu pripravuje ďalšie kolo testovania

Obyvatelia z Prievidzského okresu sa budú môcť dať otestovať antigénovými testami na ochorenie COVID-19 aj počas nadchádzajúceho víkendu. Ďalšie kolo plošného testovania, ktoré sa uskutoční 6. a 7. februára, pripravuje väčšina obcí v okrese. Odporučila im to Rada Združenia miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN). Informoval o tom v stredu predseda ZMO HN Vojtech Čičmanec. "Na rade ZMO HN sme vyhodnocovali všetky uznesenia a vyhlášky, ktoré prijal hlavný hygienik alebo vláda SR. V poslednom uznesení, v ktorom vláda definovala okresy s menšou pozitivitou, okres Prievidza nie je. Z toho logicky vyplýva, že by sme mali testovať," povedal Čičmanec.

V žiadnom uznesení však podľa neho nie je napísaná povinnosť pre samosprávy, aby testovali, ide len o odporúčanie. "Chceme našim občanom dať možnosť, aby mali testy, keď ich bude niekto kontrolovať pri ceste do práce, alebo za nejakými inými dôležitými povinnosťami, v rámci ktorých môžu vycestovať," ozrejmil. Rada ZMO HN preto podľa Čičmanca odporučila kolegom - starostom, aby pre obyvateľov spravili testovanie. "Pokiaľ majú obce problém so zdravotníkmi, alebo iným personálom, majú možnosť spojiť sa s inými. Také obce už máme, kde väčšia poskytne možnosť testovať menším," priblížil s tým, že do plošného testovania by sa podľa jeho odhadu  malo zapojiť gro obcí v okrese.

"Minister školstva (Branislav Gröhling, pozn.) presadil otvorenie škôl, uvidíme, ako to bude v okrese Prievidza a Partizánske, kde sa incidencia zvyšuje, respektíve neznižuje. Budeme mať ešte stretnutie s hygieničkou, vo štvrtok (4. 2.) je pandemické stredisko v Trenčíne," načrtol predseda ZMO HN. Práve prípadné otváranie škôl a školských zariadení v okrese je podľa neho jedným z dôvodov, prečo organizovať ďalšie kolo plošného testovania. Obyvatelia sa budú môcť dať v nasledujúcom období otestovať aj v ďalších 13 alebo 14 mobilných odberových miestach v rámci okresu, dodal Čičmanec. Plošné testovanie počas nadchádzajúceho víkendu pripravuje i samospráva Handlovej, rozhodol o tom v stredu mestský krízový štáb, informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Miera pozitivity u obyvateľov rómskej osady v Sačurove presiahla 27 percent

Miera pozitivity otestovaných obyvateľov rómskej osady v obci Sačurov v okrese Vranov nad Topľou presahuje 27 percent. O úplnom uzavretí osady rozhodol v stredu okresný krízový štáb. Médiám to potvrdil prednosta okresného úradu Alfonz Kobielský. Podľa slov starostu obce Petra Baráta otestovali antigénovými testami 414 spomedzi približne 750 obyvateľov osady. "Pri testovaní... sme zistili 113 prípadov pozitívnych," priblížil s tým, že o pretestovaní obyvateľov osady rozhodol obecný krízový štáb po tom, čo v nej zaznamenali päť pozitívnych prípadov. Dôvodom rýchleho šírenia ochorenia COVID-19 medzi tamojšou populáciou sú podľa Baráta podmienky, v akých osadníci žijú. "Žijú doslova na jednej kope, sú to dva bytové domy a 70 chatrčí," ozrejmil.

"Idú okamžite požiadavky na ministerstvo vnútra z našej strany, aby sa zabezpečila súčinnosť armády, policajného zboru, aby sme zabránili ďalšiemu šíreniu nákazy v okrese," vyjadril sa Kobielský po zasadnutí okresného krízového štábu. Očakáva, že armáda zabezpečí obdobné uzavretie osady, ako tomu bolo pred pár mesiacmi v Žehre. Predpokladá, že k ohradeniu a hliadkovaniu priestoru osady dôjde vo štvrtok (4. 2.). Ako doplnil, po dohode s regionálnou hygieničkou budú niektorí osadníci otestovaní aj RT PCR testami pre potvrdenie výskytu ochorenia. Príznaky ochorenia totiž medzi pozitívne testovanými osobami nespozorovali.

KORONAVÍRUS Mestá sa pripravujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Barát avizoval opätovné pretestovanie osadníkov o týždeň, prisľúbil tiež pomoc so zabezpečením dreva na kúrenie. "Určite nebude celkom zadarmo, ale hoci za symbolický poplatok," dodal s tým, že nepredpokladá veľkú potrebu potravinovej pomoci, keďže priamo v osade funguje obchod s potravinami a zmiešaným tovarom.

Viac o téme: TestovanieKošicePrievidzaKoronavírusPlošné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu