Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Z Talianska hlásia už vyše 1000 nakazených koronavírusom: Pribúdajú aj obete

Koronavírus je naďalej hrozbou pre celý svet Zobraziť galériu (5)
Koronavírus je naďalej hrozbou pre celý svet (Zdroj: SITA/Ryu Young-suk/Yonhap via AP)

RÍM - Počet nakazených novým koronavírusom v Taliansku už v sobotu prekročil 1000 a počet úmrtí stúpol za posledných 24 hodín o osem na 29, informovalo ministerstvo zdravotníctva citované tlačovými agentúrami AFP a AP.

Počet nakazených dosiahol od začiatku epidémie v krajine 1128, čo je nárast z piatkových 888 prípadov. Novým koronavírusom sa po celom svete nakazilo vyše 85.919 ľudí a podľahlo mu 2941 ľudí. Tieto údaje sa týkajú 61 krajín a teritórií. Agentúra AFP sa opierala o oficiálne zdroje zo soboty 18.00 h SEČ.

Počet prípadov infikovaných ľudí vo svete tak skočil o 1802 od tej istej hodiny predchádzajúceho dňa. Čína - vrátane území Hongkongu a Macaa -, kde sa epidémia objavila koncom decembra, mala v sobotu večer 79.251 prípadov nákazy, spomedzi nich 2835 smrteľných.

Zrušenie medzinárodného novinárskeho stretnutia

Pre obavy zo šírenia nového koronavírusu na severe Talianska zrušili nadchádzajúce medzinárodne stretnutie novinárov, ktoré sa malo konať v dňoch 1. - 5. apríla v meste Perugia. Usporiadatelia podujatia pod názvom Medzinárodný festival žurnalizmu (IJF) v sobotu uviedli, že sú si vedomí nepríjemností a možných finančných strát, ale iné rozhodnutie by v súčasnej situácii považovali za nezodpovedné, informovala tlačová agentúra DPA.

"Zdravie a bezpečnosť rečníkov, hostí, pomocníkov, spolupracovníkov, subdodávateľov, ako aj občanov Perugie sú a musia zostať najvyššou prioritou," dodali organizátori. Najbližšie podujatie IJF sa má teraz uskutočniť až v apríli 2021.

Príslušníci bezpečnostnej služby zakazujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

K rušeniu podujatí v súvislosti so šírením koronavírusu dochádza aj v iných európskych krajinách. Francúzska vláda oznámila zákaz všetkých verejných zhromaždení v uzavretých priestoroch s účasťou viac než 5000 osôb, ako aj odvolanie niektorých vonkajších akcií, akou mal byť nedeľný polmaratón v Paríži.

K podobnému kroku pristúpilo tento týždeň aj susedné Švajčiarsko, kde sa zákaz vzťahuje už na zhromaždenia od 1000 osôb. Okrem autosalóna v Ženeve rušenie postihlo aj veľtrh cestovného ruchu v Berlíne, výstavu mobilných technológií v Barcelone či tradičný veľtrh nábytkárskeho priemyslu v Miláne.

Francúzi upúšťajú od väčších zhromaždení a bozkávania

Francúzska vláda v sobotu oznámila, že v záujme spomalenia šírenia nového koronavírusu budú v krajine zakázané všetky verejné zhromaždenia v zastrešených priestoroch s účasťou viac ako 5000 ľudí. Zároveň odporučila občanom, aby sa zdržali bozkávania pri zdravení alebo vítaní, informovala tlačová agentúra AP.

Minister zdravotníctva Olivier Véran oznámil najnovšie opatrenia po skončení mimoriadnej vládnej schôdze so zameraním na spôsoby, ako čeliť epidémii nového koronavírusu. Už predtým odporučil verejnosti upustiť pri stretnutiach od podávania rúk, teraz však odrádzal aj od tradičného bozkávania na líce, známeho ako "la bise".

Vojaci juhokórejskej armády, ktorí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/ Kim Hyun-tai/Yonhap via AP)

Obmedzenie verejných zhromaždení sa okamžite prejavilo napríklad v Cannes, kde štvordňové podujatie pre stavebných investorov preložili z marca na jún. Zrušený však bol aj polmaratón naplánovaný na nedeľu v Paríži alebo karneval v alpskom meste Annency. Podľa Vérana totiž môže rušenie zasiahnuť takisto zhromaždenia na otvorených priestranstvách, pokiaľ hrozí, že by sa medzi účastníkov zamiešali ľudia z oblastí zasiahnutých nákazou.

Úplný zákaz verejných zhromaždení vydali v departmáne Oise severne od Paríža, ako aj v oblasti na úpätí Álp, kde zaznamenali šírenie nového koronavírusu. Počet známych prípadov nakazenia vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje akútne respiračné ochorenie, vo Francúzsku stúpol od piatku z 57 na minimálne 73. Spomedzi nakazených zostávalo 59 v nemocnici, zatiaľ čo dvaja zomreli a 12 sa zotavili.

Abe oznámil núdzový balík pomoci za 2,26 miliardy eur

aponský premiér Šinzó Abe oznámil v sobotu núdzový ekonomický balík za 270 miliárd jenov (2,26 miliardy eur), ktorý má pomôcť v boji proti koronavírusu. Abe sa takto snaží získať podporu verejnosti pre svoju vládu a jej zápas s epidémiou, napísala tlačová agentúra AP. Abe na tlačovej konferencii povedal, že Japonsko stojí v dôležitom, kritickom bode, keď sa rozhodne, či krajina pred letnými olympijskými hrami v Tokiu dostane epidémiu koronavírusu pod kontrolu.

Premiér Abe tento týždeň oznámil plán, podľa ktorého sa na vyše mesiac zatvoria všetky školy, a vyvolal tým kritiku verejnosti. Premiér vysvetlil, že núdzový balík zahŕňa aj finančnú pomoc rodičom a ich zamestnávateľom, ktorých sa zatvorenie škôl nepriaznivo dotkne. Japonský líder povedal, že o chorobe COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom sa toho stále veľmi veľa nevie a "boj proti neznámemu a nejasnému nepriateľovi nie je ľahký".

Šinzó Abe
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

"Úprimne povedané, táto bitka sa nedá vyhrať len samotnou snahou vlády. Nedokážeme to bez pochopenia a spolupráce každého z vás, vrátane zdravotníckych inštitúcií, rodín, firiem a miestnych samospráv," apeloval. Abe dodal, že chápe, že zatvorenie škôl až do konca marca prekazí slávnosti absolventom štúdia a rodičia žiakov si budú musieť vziať dovolenku navyše. Vysvetlil však, že tento krok je nutný, aby sa minimalizovalo riziko, že sa deti a učitelia vírusom masovo nakazia.

Premiér vyzval verejnosť, aby chápala jeho plán pre školy, a sľúbil, že poskytne z núdzového balíka pomoc najmä rodičom s malými deťmi, ktorí zrejme prídu o časť príjmu. Ekonomický balík zahŕňa aj opatrenia na posilnenie zdravotníckej pripravenosti v prípade zhoršenia epidémie a pomoc pri vývoji očkovacích látok a účinnejších testovacích súprav na koronavírus.

Predseda vlády tiež vyzval firmy, aby vyšli v ústrety potrebám svojich zamestnancov, ktorí môžu mať počas zatvorenia škôl problémy nájsť dohľad nad svojimi malými deťmi. Japonsko má najmenej 940 potvrdených prípadov vírusu, vrátane 705 z výletnej lode Diamond Princess, ktorej karanténa pri pobreží japonského mesta Jokohama vyvolala medzinárodnú kritiku s tým, že takáto izolácia je neúčinná.

Niekoľkým z približne 1000 bývalých pasažierov lode, ktorí mali negatívne testy na koronavírus a dovolili im po 14-dňovej karanténe z lode vystúpiť, odvtedy testami tento vírus zistili. Abeho vládu kritizovali aj za pomalú reakciu v prvých štádiách epidémie v Číne, keď umožnila desaťtisícom čínskych turistov vstúpiť do Japonska a až potom zaviedla určité cestovné zákazy.

Koronavírusom sa po uzdravení znovu nakazila 73-ročná žena

Južná Kórea hlásila v sobotu prvý prípad osoby znovu nakazenej koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Pozitívne testy na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom mala druhýkrát Juhokórejčanka, ktorú predtým prepustili z karantény. Uviedlo to Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Z Talianska hlásia už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Ženu vo veku 73 rokov, ktorej vírus diagnostikovali tento mesiac už skôr, prepustili z nemocnice 22. februára, keď sa úplne uzdravila. Vo štvrtok 27. februára sa však u nej znovu začali prejavovať príznaky ochorenia a v piatok jej nákazu koronavírusom znovu zistili.

Žena necestovala do zahraničia, ale jej syn a nevesta boli nedávno v čínskej provincii Kuang-tung a obaja sa vírusom nakazili. Uvedená žena úradom povedala, že od svojho prepustenia z nemocnice sa zdržiavala doma. Soul zároveň v sobotu večer oznámil 219 ďalších prípadov nákazy, takže celkový počet infikovaných v krajine je 3150. Ide zatiaľ o najväčší nárast nakazených za deň. Sedemnásť ľudí v Kórei vírusu podľahlo. Desať pacientov je v kritickom stave, uviedli zdravotnícke úrady.

Viac o téme: SvetChorobaRímTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu