Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šíri sa panika, Slováci sa boja zásielok z Číny! Môžete sa nakaziť koronavírusom? Odborník reaguje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Online nákupy z ázijských e-shopov sú populárne i medzi slovenskými zákazníkmi. Môže však balík z Ázie, kde sa raketovou rýchlosťou šíri smrteľný koronavírus, ohroziť vaše zdravie?

Vírus sa preukázateľne prenáša z človeka na človeka po blízkom, dlhší čas trvajúcom kontakte. Ide o tzv. kvapôčkovú infekciu, ktorá sa prenáša vzduchom. Zasahuje najčastejšie sliznice horných a dolných dýchacích ciest. Dokáže však vírus prežiť i bez svojho hostiteľa, napríklad práve na balíku, ktorý k vám z Číny príde poštou? Obavy majú nielen ľudia, ktorí si balíky z ázijských e-shopov objednali a teraz čakajú na ich doručenie, ale i poštárky, ktoré s nimi každodenne prichádzajú do kontaktu. Kto pracuje predovšetkým s leteckou poštou z Číny, má obavy o svoje zdravie.

Ako sa správa nový koronavírus, experti zatiaľ nevedia, pretože výskum ešte zďaleka nie je pri cieli. Vírusy dokážu prežívať rádovo hodiny, napríklad vírus chrípky mimo telo svojho hostiteľa prežíva asi dvadsaťštyri hodín. Na balíku, ktorý z Ázie do Česka putuje loďou či lietadlom aj celé týždne, je tak šanca na prežitie vírusu minimálna.

Šíri sa panika, Slováci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)
„Respiračné vírusy na predmetoch prežívajú len veľmi krátky čas, takže cestu z Číny určite neprežijú,“ potvrdil profesor Ladislav Machala z kliniky infekčných chorôb pražskej Nemocnice Na Bulovke.  Nákaza z poštového balíka je skutočne veľmi nepravdepodobná. Vírus potrebuje na prežitie ľudské bunky, nejaký čas by zrejme mohol existovať aj mimo nich, avšak za veľmi špecifických podmienok. Preukázalo sa, že dobre prežíva vo vlhkom prostredí, preto sa vírus tak rýchlo rozšíril práve v prostredí rybieho trhu vo Wu-chane.

 „Minimálna dodacia doba balíkov z Číny je 21 dní,“ informovali nás na krízovej linke, ktorú v týchto dňoch zriadil Ústav verejného zdravotníctva SR. „Vírus na balíku túto lehotu neprežije, pretože môže byť aktívny dva až tri dni. V prípade, že by sa vyskytol vnútri v balíku, v tme a suchu by sa mal po krátkom čase stať neaktívnym, ale našim klientom v prípade pochybností odporúčame vydezinfikovať obsah balíka alkoholom.“

O vyjadrenie sme požiadali aj vedenie Slovenskej pošty:

„Slovenská pošta dbá o bezpečnosť a zdravie zamestnancov, ktorí sa ako prví dostávajú do kontaktu so zásielkami v procese doručovania. Preto platia prísne bezpečnostné pravidlá ochrany zdravia pri práci a v prípade vzniknutej situácie aj kontroly zásielok.

Slovenská pošta má k dispozícii usmernenie hlavného hygienika Slovenskej republiky týkajúce sa koronavírusu, ako aj špeciálne odborné stanovisko, ktoré si Slovenská pošta dala vypracovať u pracovnej zdravotnej služby."

Citujeme z odborného stanoviska pracovnej zdravotnej služby:

„Doteraz potvrdený spôsob možného prenosu bol kontakt s infikovaným človekom alebo zvieraťom. Vírusy sú obligátne intracelulárne parazity, čo znamená, že sa môžu replikovať len vnútri živej bunky, pretože nemajú vlastný biosyntetický aparát. Prežívanie vírusu na zásielkach z Číny, ktoré putujú niekoľko týždňov, je málo pravdepodobné (životnosť vírusu sa odhaduje na niekoľko hodín, nie dní).“

Viac o téme: PoštaBalíkyNákazaČínaKrízová linka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu