Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Kráľovská rodina čelí kritike: Ľuďom sa nepáči, koľko stála korunovácia... Z tej sumy sa vám zatočí hlava!

Kráľ Karol III. a kráľovná manželka Camilla. Zobraziť galériu (2)
Kráľ Karol III. a kráľovná manželka Camilla. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Konečne sa dočkal! Počas včerajšieho dňa bol Karol III. (74) korunovaný za kráľa a túto veľkolepú udalosť sledoval celý svet. Okrem samotnej kráľovskej rodiny sa však mnohí zaujímali aj o to, koľko táto historická chvíľa stála. A treba povedať, že sa na nej vôbec nešetrilo!

Slovné spojenie "nech žije kráľ" sa vo Veľkej Británii začalo používať prakticky okamžite po smrti Alžbety II. Na trón vtedy totiž nastúpil Karol III., ktorý sa však oficiálnej korunovácie dočkal až teraz.

Počas včerajšieho dňa sa tak na ostrovoch doslova zastavil čas a národy z celého sveta sledovali veľkolepé predstavenie, ktorého cieľom bola práve korunovácia nového kráľa. Mnohí si však po ňom kládli jednu dôležitú otázku. Koľko to celé vlastne stálo?

Viacerí uznávaní odborníci sa zhodujú na tom, že korunovácia mohla kráľovskú pokladnicu stáť 50 až 100 miliónov libier. Tieto čísla potvrdila napríklad aj BBC a tieto informácie okamžite rozvírili debaty o tom, či mala byť táto udalosť financovaná z verejných financií.

Ani Veľkej Británii sa totiž nevyhla finančná kríza, ktorá má za následok nárast cien a ktorá postihla veľké množstvo ľudí. Pre porovnanie, korunovácia Alžbety II. v roku 1953 stála podľa denníku The Independent 912-tisíc libier, čo je v prepočte na dnešnú hodnotu približne 20,5 milióna libier.

Kráľovská rodina čelí kritike:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: KorunováciaKarol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu