Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Herec si útok na seba vymyslel: Obvinenia stiahli... TOTO ho to stálo!

Jussie Smollett Zobraziť galériu (4)
Jussie Smollett (Zdroj: SITA/Photo by Evan Agostini/Invision/AP)

CHICAGO - Prokurátori v utorok nečakane stiahli všetky obvinenia voči americkému hercovi a spevákovi Jussiemu Smollettovi, ktorého obvinili z toho, že v januári sám na seba zinscenoval rasistický a homofóbny útok.

Stalo sa tak po tom, čo sa predstaviteľ Jamala Lyona zo seriálu Empire (2015), ktorý čelil obvineniam v 16 bodov obžaloby, dohodol, že nechá mestu Chicago jeho kauciu 10-tisíc dolárov a bude robiť verejnoprospešné práce, píše agentúra AP. Prokurátori, ktorí bližšie nevysvetlili svoje konanie, stále tvrdia, že veria, že si Smollet útok vymyslel. On zase trvá na svojej nevinne a hovorí, že ho napadli.

Hovorkyňa prokuratúry okresu Cook v stanovisku uviedla, že obvinenia stiahli "po preskúmaní všetkých skutočností a okolností prípadu". Tandra Simonton uviedla, že je to "spravodlivé rozhodnutie a vhodné riešenie" a dodala, že to ale nie je očistenie od viny. Prvý námestník štátneho prokurátora Joseph Magats sa vyjadril, že prokurátori "stoja za vyšetrovaním a za faktmi".

Jussie Smollett
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chicago Police Department via AP)

Herec, ktorý si napríklad zahral aj vo filmoch Šampióni (1992), Votrelec: Covenant (2017) alebo Marshall (2017), po súdnom pojednávaní novinárom povedal, že od prvého dňa hovoril pravdu. Zároveň sa poďakoval štátu Illinois za "úsilie robiť to, čo je správne". Jeho obhajkyňa Patricia Brown Holmes zdôraznila, že 36-ročného Smolletta "napadli dvaja muži, ktorých nedokázal identifikovať" a on "sa stal obeťou, ktorú očiernili a označili za páchateľa".

Stiahnutie obvinení sa stretlo s okamžitou kritikou zo strany chicagského starostu Rahma Emanuela aj tamojšieho policajného šéfa Eddieho Johnsona. Emanuel skritizoval Smolletta za to, že jeho úsilím o polepšenie si v kariére pošpinil reputáciu mesta. Johnson zase uviedol, že Chicagu "dlhuje ospravedlnenie".

Jussie Smollett
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chuck Hodes/FOX via AP)

Smollett, ktorý je Afroameričan a gay, koncom januára polícii nahlásil, že ho na ulici v Chicagu fyzicky napadli dvaja muži. Tí ho podľa jeho slov častovali rasistickými a homofóbnymi nadávkami, okolo krku mu dali povraz a vyliali na neho chemikálie. Ako uviedol, jeden muž bol podľa neho beloch, pretože si všimol jeho pokožku okolo očí. Polícia však tvrdí, že si herec najal dvoch afroamerických mužov - bratov Abimbolu a Olabinja Osundairovcov, ktorí majú nigérijské korene.

Bratia sa vyjadrili, že im za to zaplatil 3 500 dolárov, pričom herec tvrdí, že to bolo na fitness tréning. Podľa prokurátora sa mu muži rozhodli pomôcť, pretože sa s ním priatelili a v domnienke, že im pomôže s kariérou. Podľa polície herec útok zinscenoval, pretože nebol spokojný s platom a chcel viac publicity. Tiež si podľa nej pred januárovým útokom poslal výhražný list.

Jussie Smollett
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Richard Shotwell/Invision/AP)

Herec sa vyjadril, že "nechce nič viac, len sa vrátiť do práce". Jeho budúcnosť v seriáli je však nejasná. Krátko po tom, čo voči nemu vzniesli obvinenia, producenti Empire oznámili, že jeho postavu vyškrtnú z posledných dvoch epizód aktuálnej sezóny. Televízia Fox, ktorá za projektom stojí, sa po oznámení stiahnutia obvinení v stanovisku vyjadrila, že ju to "potešilo".

Viac o téme: útok ChicagoJussie Smollett
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu