Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Svetovo uznávaný umelec má hlavu v smútku: Veď oni mu z ničoho nič zničili ateliér

Čínsky umelec Aj Wej-wej prišiel o ateliér Zobraziť galériu (2)
Čínsky umelec Aj Wej-wej prišiel o ateliér (Zdroj: Instagram/Aj Wej-wej)

PEKING - Čínske úrady začali s demoláciou pekinského ateliéru celosvetovo uznávaného čínskeho výtvarného umelca a aktivistu Aj Wej-weja. Výtvarník o búraní, ktoré sa začalo bez predchádzajúceho upozornenia, informoval v piatok na Instagrame.

Šesťdesiatročný čínsky aktivista a disident zverejnil fotografie a videá veľkej starej továrne, ktorú búrajú stavebné stroje. "Dnes, bez akéhokoľvek upozornenia, bol násilím zničený môj ateliér Zuoyou," napísal po čínsky. V angličtine potom dodal: "Rozlúčka". Provokatívny súčasný výtvarný umelec, ktorého za kritiku vlády a prodemokratické postoje v minulosti väznili a držali v domácom väzení, taktiež uverejnil 23 fotografií umeleckých diel, ktoré v tomto ateliéri v Pekingu vytvoril.

Aj Wej-wej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Instagram/Aj Wej-wej)

Zmienený ateliér sa podľa agentúry AP nachádza na severovýchodnom predmestí Pekingu. Umelec v ňom pôsobil od roku 2006, i keď v ostatných rokoch sa zdržiaval a tvoril prevažne v Európe. Podľa AP nie je isté, či bola demolácia namierená priamo proti Aj Wej-wejovi. Úrady čínskej metropoly totiž v rámci svojej politiky bezpečnosti výstavby v uplynulom roku zrovnali so zemou veľké časti tamojších predmestí.

Zvyčajne však majiteľov objektov určených na demoláciu upozornia niekoľko dní vopred. Ako doplnila spravodajská stanica Sky News, Aj Wej-wejovi pred siedmimi rokmi zničila vláda ateliér v Šanghaji, pretože bol podľa nej "ilegálny".

 

 

Continues....

Príspevok, ktorý zdieľa Ai Weiwei (@aiww),

 

 

Viac o téme: AteliérUmelecPekingAj Wej-wej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu