Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hviezda Top Gearu to má nahnuté: Ešte jeden prešľap a ...

Jeremy Clarkson Zobraziť galériu (2)
Jeremy Clarkson (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Jeden z troch moderátorov populárnej britskej motoristickej show Top Gear, Jeremy Clarkson, dostal od BBC posledné varovanie kvôli tomu, že pri natáčaní jednej z epizód relácie údajne použil urážlivý výraz pre človeka tmavej pleti.

Výraz " nigger " (neger) údajne padol počas natáčania v roku 2013 a záznam, ktorý teraz vytiahol na svet britský bulvár, nebol nikdy použitý. Zo záznamu navyše ani nie je zreteľne jasné, či sporné slovo vôbec padlo, napísal britský tlač, ktorý sa najnovšiemu škandálu kontroverzného moderátora široko venuje.

Päťdesiatštyriročného Clarksona si predvolali šéfovia BBC po tom, čo denník Daily Mirror informoval, že Clarkson údajne použil slovo „nigger“ v starej verzii detského rozpočítadla „Eeny, Meena, Miny, Moe“ (u nás niečo ako enyky, benyky...), keď sa rozhodoval medzi dvoma vozidlami. V súčasnosti sa v druhom verši tohto rozpočítadla zvyčajne „nigger“ nahrádza slovom „tiger“ - tiger. 

Clarkson trvá na tom, že sporný výraz nezreteľne zamrmlal. Sám sa potom rozhodol natočiť scénu znova a použil slovo „teacher“ - učiteľ. Daily Mirror nespresnil, kde záznam získal, ani prečo s ním vyrukoval práve teraz. No jeho odhalenie viedlo k výzvam, aby Clarkson z relácie odišiel alebo dostal výpoveď od BBC.

Verejnoprávna BBC je financovaná z televíznych poplatkov, ktoré platí každá britská domácnosť vlastniaca televíziu. Moderátor, ktorému sporné či otvorene urážlivé výroky nie sú cudzie, sa minulý týždeň ospravedlnil vo videonahrávke zverejnenej na Twitteri. Napriek tomu, ako povedal, dostal posledné varovanie.

„BBC mi oznámila, že ak ešte poviem nejakú urážlivú poznámku, kdekoľvek a kedykoľvek, vyhodí ma,“ napísal Clarkson vo svojom pravidelnom sobotnom článku v denníku The Sun. Clarkson trvá na tom, že ono „slovo na ‚n‛“ nepoužíva, pretože mu pripadá „krajne ohavné“. Je to smiešne. Vždy som si myslel, že ma vyhodia za niečo, čo som povedal. Nie za to, čo som vlastne nepovedal, dodal.

Za 26 rokov svojho trvania sa Top Gear vysielal už v 214 krajinách sveta vrátane Slovenskej republiky a v roku 2013 sa dočkal zápisu do Guinnessovej knihy rekordov ako najsledovanejší dokumentárny televízny program na svete. Vďaka tomu sa z Clarksona, ktorý je pôvodne novinár, stala jedna z najznámejších britských celebrít.

Jeho vyhranené názory, ktoré nemá problém v rámci vysielania i mimo neho šíriť, ho ale dostali na kordy s radom politikov, národných vlád, ekologických skupín, výrobcov áut a ďalších. Na Facebooku napríklad existuje stránka nazvaná: „Nenávidím Jeremyho Clarksona“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu