Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Zomrel Oleg Reif, ktorého vyfackala Růžičková v Slunce, seno...

Oleg Reif v
Oleg Reif v

PRAHA - Vo veku 83 rokov zomrel dnes skoro ráno po ťažkej chorobe filmový režisér a herec Oleg Reif. Oznámil to jeho syn Oskar, ktorý je tiež filmárom.

Oleg Reif pochádzal z ruskej šľachtickej rodiny, ktorá po revolúcii v roku 1917 odišla do Čiech. Narodil sa v Úvaloch pri Prahe 20. septembra 1928. Ako školák sa náhodou dostal k účinkovaniu vo filme a v epizódnej úlohe sa začiatkom 40. rokov mihol v melodráme Preludium. V roku 1943 rozšíril rady Dismanovho rozhlasového detského súboru.

Nasledovali ďalšie filmové úlohy chlapcov a mladíkov na plátne (Chlapci na rieke, Nezbedný bakalár, Alena). Po vojne vystriedal angažmán v Realistickom divadle, Divadle V + W, Rokoko a na Vinohradoch. Pôsobil tiež v Karlových Varoch, kde sa v druhej polovici 50. rokov uplatnil aj ako režisér a autor satirických hier.

Potom sa Oleg Reif objavil v ďalších filmoch, väčšinou však len v epizódnych a vedľajších úlohách. Filmová databáza csfd.cz eviduje viac ako štyri desiatky postáv, ktoré stvárnil v celovečerných televíznych snímkach a seriáloch.

Bol napríklad krajčírom v rozprávke Dařbuján a Pandrhola. Mihol sa tiež v komédii Pane, vy jste vdova. V 70. rokoch začala jeho spolupráca s televíziou, kde nakrútil podľa vlastných scenárov okolo päťdesiat dokumentov - väčšinou portrétov významných osobností českého divadla, filmu a športu, lebo on sám bol v mladosti aktívnym športovcom.

Na jeho konte je aj snímka Posledné predstavenia z roku 1976, ktorá ilustrovala stav Národného divadla v Prahe pred jeho rekonštrukciou v rokoch 1977-1983.

Pred filmovú kameru sa Oleg Reif vrátil najmä v komédiách Zdeňka Trošku Slunce, seno, jahody a Slunce, seno a pár facek. Komickú figúrku lorda stvárnil v sérii Kameňák. Napísal knihy spomienok Hviezdne čriepky (1996) a Hviezdne čriepky 2 (1997).

Priatelia si budú Olega Reifa pamätať ako večného optimistu a elegána. Úsmev a šatka pod krkom ho neopustili ani potom, čo bol kvôli ťažkej cukrovke pripútaný na vozík. "Srdce a mozog mám našťastie stále mladé," hovoril.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu