Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Reakcia zamestnancov na stanovisko Markízy: ŠTRAJKOVÁ POHOTOVOSŤ!

Na telo s Michalom Kovačičom Zobraziť galériu (2)
Na telo s Michalom Kovačičom (Zdroj: Reprofoto/Na telo s Michalom Kovačičom)

BRATISLAVA/PRAHA - Televízia Markíza dnes reagovala na výzvu svojich zamestnancov, ktorí žiadali, aby sa vedenie písomne zaviazalo, že relácia bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom aj po letnej prestávke. Týmto požiadavkam televízia nevyhovela. Zamestnanci preto vyhlásili štrajkovú pohotovosť!

Situácia v Markíze sa stupňuje každou hodinou. Po tom, čo sa Michal Kovačič v nedeľnom živom vysielaní relácie Na Telo rozhodol verejne prehovoriť o fungovaní spravodajstva, jeho kolegovia mu verejne vyjadrili podporu. Žiadali tiež, aby sa vedenie zaviazalo, že relácia bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom aj po letnej prestávke. V opačnom prípade chceli využiť všetky právne kroky kolektívneho odporu, ktoré im umožňuje zákon.

Televízia ustúpiť nemieni. Zamestnanci Markízy preto naplnili to, čo sľúbili. Ako informuje Viktor Vincze na sociálnej sieti Instagram, vstupujú do štrajkovej pohotovosti. „Keďže generálny riaditeľ Peter Gažík a riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky Michal Kratochvíl nesplnili v určitom čase naše požiadavky my, zamestnanci a spolupracovníci TV Markíza vstupujeme 30. 5. 2024 od 16:00 do štrajkovej pohotovosti,“ uvádza sa vo vyhlásení.  

Zamestnanci žiadajú, aby sa vedenie do 5 pracovných dní písomne zaviazalo, že s okamžitou platnosťou zabezpečí na pracovisku nepretržité dodržiavanie uspokojujúcich pracovných podmienok členov redakcie spravodajstva tak, ako ich predpokladajú ustanovenia interných smerníc zamestnávateľa, pracovných zmlúv, Zákonníka práce, zákona o mediálnych službách a súvisiacich európskych právnych noriem. 

Pred sídlom PPF v Prahe bolo niekoľko demonštrujúcich.
Zobraziť galériu (2)
Pred sídlom PPF v Prahe bolo niekoľko demonštrujúcich.  (Zdroj: psc)

„Ak vedenie nesplní naše požiadavky, sme pripravení prvýkrát v histórii tejto spoločnosti vstúpiť do ostrého štrajku podľa čl. 37 Ústavy SR,“ píše sa na záver vyhlásenia s tým, že ako štrajkový výbor sú podpísaní Adel Ghannam, Michal Kovačič a Viktor Vincze. Dianie na Slovensku sledujú aj kolegovia v susedných Čechách. Pred centrálou PPF vyjadrilo niekoľko demonštrantov za prítomnosti zopár novinárov podporu Michalovi Kovačičovi. 

Viac o téme: TV MarkízaMichal Kovačič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu