Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mesiac po smrti Juraja Jakubiska (†84): Vdova Deana posiela dojemný ODKAZ do neba!

Juraj jakubisko Zobraziť galériu (4)
Juraj jakubisko (Zdroj: TASR/Dano Veselský/Joj24/Ramon Leško)

PRAHA - 24. februára prišiel umelecký svet o legendárneho režiséra Juraja Jakubiska (†84). Táto smutná správa zasiahla v tom čase celé Slovensko a hlavne jeho rodinu a blízkych priateľov. Pár dní nato sa s ním prišli všetci, ktorí si ho ctili, rozlúčiť do pražskej katedrály svätého Víta. Mesiac po rozlúčke posiela vdova Deana verejné poďakovanie...

Maestro - aj takto ho volali ľudia, ktorí ho uznávali, za to, čo na Slovensku i Česku dokázal vytvoriť. Juraj Jakubisko sa stal legendou, na ktorú sa nezabúda. Jeho nečakaný odchod zasiahol ako jeho rodinu a blízkych, tak i všetkých, čo poznali jeho úspešné filmy, ktoré režíroval. 

Galéria: Juraj Jakubisko

Pár dní po jeho smrti sa pražská katedrála svätého Víta zaplnila trúchliacimi ľuďmi, ktorí prišli dať posledné zbohom velikánovi. Mesiac od rozlúčky posiela vdova Deana posledný dojímavý odkaz a verejné poďakovanie.

Mesiac po smrti Juraja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ramon Leško)

„Čas plynie, bolesť neutícha. Môj manžel Juraj Jakubisko bol výnimočný človek. Miloval svoju prácu, svoju rodinu, slovenské hory, slovenský národ, rodnú viesku Kojšov a Prahu. Miloval svoju vlasť, Československo, krajinu, v ktorej sa narodil a ktorej zostal do poslednej chvíle verný. Ctil hodnoty, korene a jeho postoje boli tiché, skromné, ale nemenné. Na svet sa díval s pochopením a svojím typickým láskavým humorom. Miloval človeka. Všetkých blízkych, priateľov, spolupracovníkov, študentov a divákov objímal nekonečnou láskou a porozumením. V jeho všeobjímajúcej náruči sme sa stali súčasťou jeho práce, života a snov. Svoje predstavy a pocity s nami zdieľal cez svoje filmy, obrazy a slovom. Kráčali sme s ním a zdieľali jeho vízie,” začala svoj príhovor.

„Úprimne ďakujem všetkým, ktorí si uctili jeho pamiatku svojou prítomnosťou na rozlúčke s mojím milovaným manželom Jurajom Jakubiskom, osobne alebo zdieľaním, kvetinovými darmi, kondolenciami, spomienkou, slovom i obrazom, slzou i myšlienkou. Ďakujem za každé vyjadrenie spoluúčasti, úcty a úprimnej sústrasti v osobnom i vo verejnom živote nad jeho odchodom z nášho sveta. Ďakujem E. J. kardinálovi Dukovi, ktorý celebroval svätú omšu a vyprevádzal milovaného Juraja do sveta nekonečnej lásky, do večnosti,” uviedla a ďalej poďakovala exprezidentovi Klausovi a všetkým, ktorí boli súčasťou ich života.

„Áno, mysleli sme si a verili sme, že Jurajko je nesmrteľný ako jeho filmy. S pokorou a v tichu ďakujem za múdrosť, ktorou nás obdaril, za lásku, ktorou nás zahŕňal. Ďakujem za život s ním… S láskou a úctou milujúca manželka Deana, deti, vnuci a smútiaca rodina,” dodala na záver. Česť jeho pamiatke.

Mesiac po smrti Juraja
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: Juraj JakubiskoDeana Jakubisková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu