Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Český umelecký svet v smútku: Zomrel uznávaný filmár… Bez neho by ste si Slunce, seno nepozreli!

Josef Hanuš natáčal napríklad aj kultovú trilógiu Slunce, seno... Zobraziť galériu (2)
Josef Hanuš natáčal napríklad aj kultovú trilógiu Slunce, seno... (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

PRAHA - Trilógia Slunce, seno patrí medzi kultové komediálne počiny česko-slovenskej kinematografie. Aktuálne však herci a filmári prežívajú obrovský smútok. Vo veku 91 rokov zomrel v sobotu 11. júna jeden z jej tvorcov - bez neho by ste si tieto obľúbené filmy nepozreli!

V požehnanom veku 91 rokov zomrel v sobotu 11. júna uznávaný český kameraman Jozef Hanuš, ktorý sa podieľal na tvorbe nespočetného množstva známych českých komédií. Bez jeho práce by ste si napríklad nepozreli ani obľúbenú trilógiu Zdeňka Trošku Slunce, seno...

O jeho úmrtí informovalo parte, ktoré zverejnila rodina. „S bolesťou v srdci oznamujeme všetkým príbuzným a známym, že nás navždy opustil náš drahý manžel, svokor, dedko, pradedo, švagor a strýko, pán Jozef Hanuš. Odišiel dňa 11. júna 2022 vo veku 91 rokov,“ píše sa na smútočnom oznámení. 

Josef Hanuš sa narodil 19. novembra 1930 v Insbrucku do rodiny filmového kameramana Václava Hanuša. Podieľal sa na mnohých známych celovečerných filmoch. Natočil napríklad Zločin v dívčí škole, Dáma na kolejích, rozprávku Zlatovláska, či už spomínané Slunce, seno... Jeho posledným počinom bol Podivuhodný príbeh Profesora J. a slečny H., kde si zahrala aj Lucie Bílá. Česť jeho pamiatke!

 

Viac o téme: Slunce seno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu