Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

To nemyslia vážne! Legendárnu Pomádu chcú zakázať: Vraj je príliš sexistická a… Vadí im aj TOTO!

Olivia Newton John a herecký kolega John Travola v kultovej Pomáde. Zobraziť galériu (7)
Olivia Newton John a herecký kolega John Travola v kultovej Pomáde. (Zdroj: Profimeda)

LONDÝN - Pomáda patrí k najkultovejším muzikálom všetkých čias. Keď ju však stanica BBC zaradila počas Vianoc do svojho programu, zrejme ani netušila, čo tým vyvolá. Mnoho divákov si totiž všimlo, že film nevyhovuje aktuálnym štandardom. Vraj je príliš sexistický... Dokonca vyzývajú na jeho zákaz!

Za veľkou mlákou je už akýmsi nepísaným pravidlom, že v každom filme by mal byť aspoň jeden Afroameričan, jeden Aziat a jeden gej. Aby žiadna menšina nebola diskriminovaná. V minulosti sa však nad korektnosťou filmovania nikto nezamýšľal... No to tvorcov zjavne nijako neospravedlňuje. 

Aktuálne sa totiž zvalila vlna kritiky na kultový muzikál Pomáda. Keď ho stanica BBC počas Vianoc uviedla, zrejme ani netušila, aký rozruch tým spôsobí. Viacerí diváci totiž upozornili na to, že film nevyhovuje aktuálnym hyperkorektným meradlám. Dokonca dielo nazvali oslavou znásilnenia!

To nemyslia vážne! Legendárnu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: facebook, Paramount Pictures)

Vraj sa v Pomáde prezentuje sexuálne obťažovanie ako normálna vec. Ide napríklad o pasáž, kde počas rande v autokine Danny (John Travolta) obchytkáva Sandy (Olivia Newton-John) aj napriek tomu, že jej je to očividne nepríjemné. Blondínka nakoniec musela utiecť z auta, aby unikla jeho nespratným rukám.

Pre mnohých je problematickou aj pieseň Summer Nights, v ktorej sa Danny kamarátom chváli prázdninovým románikom. Jeden z nich sa totiž opýta, či sa Sandy bránila. A to spôsobilo, že mnohí fanúšikovia si odrazu uvedomili, že ich film vlastne poburuje. „Už nikdy ten film nechcem vidieť!“ prehlásila jedna z nich. 

To nemyslia vážne! Legendárnu
Zobraziť galériu (7)

Pomáda je navyše vraj sexistickou sra*kou, pretože sa snaží očierniť voľnomyšlienkársku Rizzo za to, že si užíva sex, zatiaľ čo mužské postavy sa chvália svojimi posteľovými úlovkami. Dielo sa dotklo aj dúhových aktivistov. Hrajú tam vraj len samí "heteráci". „Každý pár musí tvoriť chlapec a dievča? Páni, to je fakt vrchol homofobie,“ rozčuľujú sa diváci.

Problémy doslova hľadali všade. Do filmu sa pustila dokonca aj herečka Mara Wilsonová. „Na plese tam bol jeden nebiely pár. Jeden!“ napísala na Twitteri k dielu, ktoré roky milovali diváci po celom svete a doposiaľ si sexistické, homofóbne či iné nedostatky nikto ani len nevšimol. Teraz však kritici volajú po jeho zákaze!

To nemyslia vážne! Legendárnu
Zobraziť galériu (7)

Viac o téme: Pomáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu