Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Herec Jozef Dóczy trpel: Nesplnený sen a bolestná smrť v nemocnici!

Jozef Dóczy bol v posledných rokoch odkázaný na barlu. Zobraziť galériu (4)
Jozef Dóczy bol v posledných rokoch odkázaný na barlu.

NITRA - Bolesti ho sužovali niekoľko rokov! Jozef Dóczy (†83) navždy opustil svoju rodinu, kolegov a fanúšikov v pondelok v noci. Podľa našich zistení ukončil svoju životnú púť v nitrianskej nemocnici. Kvôli bolestiam sa už dlhšie neobjavoval na javisku, a tak sa mu nesplnilo to, po čom najviac túžil.

Trpel, no nevzdával sa! Jozef Dóczy, ktorého do nitrianskeho súboru prijímal samotný zakladateľ Andrej Bagar, bol s divadlom spätý až do svojej smrti. Napriek tomu sa mu nesplnilo to, po čom túži azda každý herec - hrať až do úplného konca. „Chcel zomrieť na javisku, to sa mu ale nepodarilo,” povzdychol si pri zmienke o neuskutočnenom sne svojho kolegu Leopold Haverl.

Dóczyho posledným predstavením bol Adam Šangala v roku 2011, no umelec väzby s divadelným dianím ani potom nepretrhol. Stále navštevoval zákulisie a zaujímal sa o ostatných hercov, ktorí na neho s láskou a humorom spomínajú.

Niektorí však nezabudli ani na jeho zdravotné problémy. „Volala som s ním naposledy na Vianoce. Bohužiaľ, už vtedy na tom bol zle. Menili mu kĺby. A on býval na štvrtom poschodí v dome, kde nebol výťah. Tak si viete predstaviť, aké ťažké to pre neho muselo byť,” povedala nám umelcova herecká kolegyňa Eva Pavlíková.

Jozefa Dóczyho už roky trápili bedrové kĺby, kolená, aj bolesti chrbtice. Kvôli obrovskej cyste na kolene však jedna z nutných operácií musela byť odložená. Nakoniec ich absolvoval štyri. A musel sa učiť odznova chodiť - pomocou barly či špeciálneho vozíka.

Kvôli rôznym komplikáciám bol herec odkázaný na silné lieky, ktoré sa tiež podpísali na jeho zdravotnom stave. A pribudli aj ťažkosti s tým najdôležitejším svalom ľudského tela. „So srdiečkom mám trošku problémy, s dychom nevládzem, schody mi robia problémy,” posťažoval sa približne pred polrokom týždenníku Plus7dní.

Príčina smrti legendárneho herca verejne známa zatiaľ nie je. Podľa nášho zdroja bol však v posledných dňoch hospitalizovaný. Skonal na nemocničnom lôžku. Posledná rozlúčka je naplánovaná na piatok ráno v priestoroch nitrianskeho divadla, kde má byť vystavená truhla. Keďže túžil zomrieť na javisku, aspoň takto symbolicky sa rozlúči s doskami, ktoré znamenajú svet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu