Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rozlúčka s hercom Dóczym: Rakva bola na javisku otvorená!

Ako prvá sa s Jozefom Dóczym pri otvorenej rakve lúčila jeho rodina - vpravo stojí jeho vnučka Linda Zobraziť galériu (29)
Ako prvá sa s Jozefom Dóczym pri otvorenej rakve lúčila jeho rodina - vpravo stojí jeho vnučka Linda

NITRA - Posledné zbohom! Dnes sa v Divadle Andreja Bagara nielen nitrianski kolegovia lúčili so zosnulým Jozefom Dóczym (†83). Už o deviatej sa v sále zhromaždila rodina. Rakva s umelcom bola netradične otvorená. Počas oficiálnej časti sa to však zmenilo.

Jozef Dóczy bol rodákom z Nitry, kde aj pôsobil na doskách znamenajúcich svet. Bol dlhoročným členom Divadla Andreja Bagara, preto mu kolegovia a fanúšikovia dávali posledné zbohom práve tam. Do sály prišla o deviatej ako prvá rodina, ktorá sa lúčila súkromne. V tom čase bola umelcova rakva na javisku otvorená.

Niektorí príbuzní sa svojho milovaného člena rodiny aj dotýkali a vyprevádzali ho znakom krížika, ktorý mu urobili na čelo. Oficiálna časť za prítomnosti verejnosti bola naplánovaná na 9.30, opona sa ale zdvihla o čosi neskôr. Vtedy už bola ale rakva zavretá.

V priestoroch veľkej sály divadla sa zatiaľ zišlo množstvo ľudí, zo známych tvárí napríklad Marián Labuda so synom alebo František Kovár. Podľa tradície sa pri vystavenej rakve striedali viacerí umelci, ktorí pri zosnulom držali takzvanú čestnú stráž. Nechýbali medzi nimi herci Marián Slovák a Eva Pavlíková či režisér Jozef Bednárik. Príhovor mal riaditeľ divadla Ján Greššo.

Spevom sa s dedkom rozlúčila vnučka Linda, ktorá má tiež umelecké ambície. Smútiaci si zaspomínali na postavy, ktoré Jozef Dóczy hral, dokonca odzneli aj vtipné vety, ktoré hovorieval na pohreboch iných hercov. „Chcel, aby sa na jeho pohrebe neplakalo a nesmútilo, ale aby sa vraveli vtipy,” zaznelo v rozlúčkovej reči.

Jedna z humorných príhod z Dóczyho života sa týkala známeho režiséra Jozefa Bednárika. Ten si vraj často vyžadoval na divadelnej scéne dym na dokreslenie atmosféry. Vtedy herec vyhlásil, že rovnako by to malo byť na Bednárikovom pohrebe, aby vedel, aké to je, byť na javisku zadymený. Rozlúčka skončila krátko po jedenástej.

Jozef Dóczy zomrel 21. januára v noci. Pred smrťou bol hospitalizovaný v nemocnici so zápalom pľúc. Už dlhšiu dobu bojoval so zdravotnými ťažkosťami, trápili ho najmä kolená a chrbtica, problémy mal aj so srdcom.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu