Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Herci o smrti Jožka Dóczyho (†83): Šok, plač a obrovský smútok!

Slovenskí herci si zaspomínali na kolegu a kamaráta Jozefa Dóczyho. Zobraziť galériu (10)
Slovenskí herci si zaspomínali na kolegu a kamaráta Jozefa Dóczyho.

BRATISLAVA – Herecká obec smúti! Jozef Dóczy (†83), ktorý v pondelok skonal, bol nielen talentovaným umelcom, ale aj veľkou osobnosťou. Zhodujú sa na tom všetci jeho kolegovia. Správa o kamarátovej smrti ich bolestne zasiahla. Keď sme sa v súvislosti so smutnou udalosťou spojili s Magdou Pavelekovou (81), o úmrtí nevedela. Bola taká v šoku, že nás požiadala, aby sme zavolali neskôr. Keď sme sa s ňou opätovne skontaktovali, počas rozhovoru sa jej tisli slzy do očí. Hlas sa lámal aj Eve Pavlíkovej (52), pre ktorú bol umelec všetkým.

Viac o úmrtí Jozefa Dóczyho si môžete prečítať TU!

Herci o smrti Jožka
Zobraziť galériu (10)

Andy Hryc

Tak to ste ma teraz šokovali, je mi z toho veľmi smutno. Nuž, odchádzajú velikáni a Jožko Dóczy bol jedným z nich. Stretli sme veľakrát pri rôznych filmovačkách a tí nitrianski chlapci boli skvelí. Je to generácia, ktorá je nenahraditeľná. No ale všetci sme smrteľní. Ja si myslím, že prežil krásny, úžasný, plnohodnotný a spokojný život. Nech odpočíva v pokoji!

Herci o smrti Jožka
Zobraziť galériu (10)

Eva Pavlíková

Dozvedela som sa to iba pred chvíľkou. Je to pre mňa šok. Bol to môj miláčik. Moja prvá rola bola, že som mu hrala dcéru. Neskôr zasa milenku. Ešte som mu hovorievala, že mu budem hrávať aj matku. Bol to taký pubertiak, úžasné slniečko. Nekonfliktný a vtipný človek. Mal obrovský zmysel pre humor a sebairóniu. Bol to veľký gurmán a kulinár života. Dodnes pripravujem morku podľa jeho receptu. Miloval divadlo a s Milanom Kišom boli naše ozdoby. Teraz sú už obaja v nebi. Strašne mi bude chýbať. Na každého Valentína mi kúpil srdiečko. Skrátka, bol mojím zlatíčkom. Všetci naňho budeme s láskou spomínať.

Peter Marcin, LSD,
Zobraziť galériu (10)

Peter Marcin

Ja si na neho spomínam veľmi príjemne. Nehral som s ním bohužiaľ, ale občas sme sa stretli niekde ako hereckí kolegovia. Kedysi dávno som robil reláciu Televíkend a tam sme robili medailónik aj o ňom. Pozval nás vtedy k sebe domov na vínko. Bol mi blízky, lebo bol komediálny herec, veľmi sympatický a je mi to skutočne ľúto. Nedávno reprízovali Sváka Ragana, kde hral komickú úlohu Moriaka a na tom som sa naozaj zabával.
Herci o smrti Jožka
Zobraziť galériu (10)

Emília Vášáryová

Žiaľ, nemala som to šťastie hrať spolu s ním, ale ako herca som ho mala veľmi rada, najmä jeho humor. Bol veľkou osobnosťou nitrianskeho divadla. Je mi to veľmi ľúto. Všetci, čo o ňom hovorili, ho opisovali ako úžasného človeka, ktorý rozdával na pódiu radosť.

Herci o smrti Jožka
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Leopold Haverl

Bol to talent herecký, kuchársky, vinársky, fantastický človek. Chcel zomrieť na javisku, to sa mu nepodarilo. Robil všetko preto, aby sa mohol postaviť na nohy a kráčať po doskách. Je to veľká škoda pre nitrianske divadlo, aj keď tam v poslednej dobe už veľa nehral. Ale to, čo hral, to stálo za to. Bol to veľký improvizátor a živelný herec.

Herci o smrti Jožka
Zobraziť galériu (10)

Magda Pavaleková

My sme boli prví členovia nitrianskeho divadla. Vtedy sa to volalo JOD – juhoslovenské oblastné divadlo. Mnohí si to možno už ani nepamätajú. Osobne mám legitimáciu číslo dva, Miško Kožuch mal jednotku a Jožko Dóczy trojku. Keď som sa dozvedela o jeho smrti, bolo to strašné. Zaskočilo ma to. Zaplavila ma vlna obrovského smútku. S Jožkom bola vždy sranda. My sme boli takí dvaja chudáci, ktorí celý život odtučňovali. Raz jeden, raz druhý. No neúspešne. Lekári nám odporúčali, aby sme zhodili, keď sa chceme dožiť dlhého veku. Jožko bol človek s veľkým srdcom. Nezávidel nikomu a každému prial. Nebol to herec, čo by sa pchal do prvého radu, aby vynikol. Budeme naňho s láskou spomínať.

V súvislosti s ním musím povedať jednu príhodu. Raz dávno ho jeho priaznivci pozvali na menšiu zabíjačku. On dobrák sa spýtal, či tam môže doviezť  aj mňa a ďalších kolegov. Vtedy sme boli mladí herci, ktorí nemali veľa peňazí. Tak sme sa tam prišli nažrať. Sedeli sme za veľkou lavicou a nosili nám tlačenky, klobásy a jaternice. V tichosti sme doslova žrali, nikto neprehovoril ani slovo. Zrazu nám došla cibuľa. Jožko hovorí, že tuto sú nejaké na polici. Tak nám ich očistil a vtom prišla pani domáca a hovorí: „Deti, my vám vďačne dáme cibuľu, ale tie drahé holandské tulipánové cibuľky ste nám nemuseli zjesť.“ Odvtedy sme si robili s Jožkom žarty, či nechce holandskú cibuľu.

 

Herci o smrti Jožka
Zobraziť galériu (10)

Stano Král

Samozrejme ma táto správa ranila. On patril k najlepším komediálnym hercom. Hral som s ním v predstaveniach, kde som sa na ňom náramne zabával. Bol nenahraditeľný typ. Diera po ňom sa bude veľmi dlho plátať. No on bol vynikajúci vo všetkých žánroch. Hral som s ním napríklad v hre Fidlikant na streche, kde podal naozaj dojemný výkon. On mal obidva dary - aj dojemný, aj komediálny. Aj vďaka tomu bol veľmi obsadzovaný. Režiséri si ho pýtali, lebo bol veľmi talentovaný.

Herci o smrti Jožka
Zobraziť galériu (10)

Kristína Turjanová

Pred chvíľou som sa túto smutnú správu dozvedela. Hrala som s ním v niekoľkých predstaveniach. Stvárňoval napríklad postavu môjho otca v Adamovi Šangalovi. Myslím si, že to bol vynikajúci herec, kolega a človek. Vždy nás vedel všetkých zabaviť svojím humorom a optimizmom. Obdivovala som jeho silu napriek zdravotným problémom, ktoré ho sužovali. Žil pre divadlo a dokázal sa kvôli nemu aj veľmi obetovať. To mu dávalo veľkú silu a entuziazmus. Je mi naozaj veľmi smutno. Bude nám chýbať.

 

 

Herci o smrti Jožka
Zobraziť galériu (10)

Oldo Hlaváček

S Jožkom sme sa poznali veľa rokov. Predovšetkým z rozhlasu, televízie, či rôznych kultúrnych podujatí. Veľmi sa mi na ňom páčilo to, že napriek tomu, že mal možnosť ísť do SND, zotrval v nitrianskom divadle. Zostal mu verný. Účinkovali sme spolu vo viacerých zábavných programoch a on bol takým 100% človekom, ktorý nikdy sám seba nedával do pozornosti. Vždy poukázal na to, že všetko je výsledkom partie. Bol vynikajúcim kamarátom, ktorý nám varil guláš a všade priniesol nejaké pohostenie. On bol v prvom rade človek, až potom všetko ostatné. Mal len tie najlepšie vlastnosti - bol kamarátsky, priateľský, ľudský. Popri práci kládol veľký dôraz aj na svoju rodinu, ktorej venoval všetko to, čo sa dalo.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu