Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Po tragickej nehode autobusu smúti celé Slovensko, srdcervúce slová v mene obetí: Mama, prosím, neplač...

V obci Kolíňany vládne smútok. Zobraziť galériu (6)
V obci Kolíňany vládne smútok. (Zdroj: Facebook/Kolíňany - Kolon)

KOLÍŇANY - Až deväť z dvanástich obetí havárie autobusu pri Nitre pochádzalo z obce Kolíňany. Smútok, ktorý tu vládne, je neopísateľný. Od soboty sa rodiny, kamaráti a známi lúčia s milovanými, ktorých už nikdy neuvidia. Dojemný odkaz v mene zosnulých, ktorý obec zverejnila aj na svojej stránke, trhá srdce.

Slovensko sa zahalilo do štátneho smútku: Spomienka na obete z autobusu smrti, plače celá krajina

V sobotu dali v obci Kolíňany posledné zbohom 21-ročnej Marianke a 16-ročnému Alexovi. V nedeľu sa rozlúčili so 70-ročnou Barborou a Alenou, ktorá naposledy vydýchla ako 57-ročná. Ťažké dni však nekončia. V pondelok pochovajú manželov Kudryovcov a 17-ročného Martina. V utorok Eriku (†45). Termín pohrebu Ladislava (†63) zatiaľ nie je upresnený. Rozlúčky s milovanými znášajú ich blízki mimoriadne ťažko. 

Obec Kolíňany prišla o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Kolíňany - Kolon)

Rovnaký smútok vládne aj v obci Jelenec, odkiaľ pochádzali tri dievčatá, ktoré zahynuli v autobuse smrti. Kamarátkam Denise, Natálii a Veronike dali posledné zbohom v nedeľu.

Prečítajte si aj: Posledné zbohom obetiam tragickej nehody pri Nitre: Dnes sa lúčili v Jelenci

Dojemné gestá tých, ktorí obete nepoznali

Spolu s obcami však plače celé Slovensko. Zároveň mnohí pripomínajú, že myslia na obete aj pozostalých. Zmobilizovali sa aj žiaci Obchodnej akadémie v Humennom. "Tragédia, ktorá sa stala, nás na škole hlboko zasiahla. Uvedomujeme si, že podobná tragédia môže zasiahnuť každého z nás. O život prišli naši rovesníci, rodičia, deti, súrodenci, starí rodičia," upozornila aj obec Kolíňany na gesto mladých ľudí. 

V obci Kolíňany vládne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Kolíňany - Kolon)

Tí sa odeli do čiernej a zorganizovali pietnu akciu. Zúčastnila sa jej takmer celá škola. "Spoločne sme sa zišli počas veľkej prestávky a obete sme si uctili minútou ticha," uviedla v mene žiakov Diana.

Rozlúčili sa s nimi navždy! Pochovali prvé obete tragickej havárie pri Nitre, bol to najťažší deň

Mama, prosím, neplač

V obci Kolíňany sa však na nástenke objavila aj dojemná, no doslova srdcervúca báseň. Písaná je v mene obetí, medzi ktorými bolo mnoho mladých ľudí.

Pamiatku obetí nehôd si uctila aj polícia

V evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši sa v nedeľu 17. novembra zišli aj zástupcovia všetkých záchranných zložiek. Za obete dopravných nehôd zapálili symbolickú sviečku. "Stalo sa tak pri príležitosti Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd, ktorého cieľom je aj upozorniť na nezodpovedné správanie sa niektorých účastníkov cestnej premávky," objasnila polícia na sociálnej sieti.

„Každá smrť pri dopravnej nehode je zbytočná a rodinu a blízkych zasiahne tým najhorším spôsobom. Žijeme v rýchlej dobe, kedy má pre nás minúta mnohokrát väčšiu hodnotu ako náš život. Snažme sa to zmeniť a zamyslieť sa nad tým,“ vyzval štátny tajomník ministerstva vnútra SR Rudolf Urbanovič.

Polícia priblížila, že počas prvých desiatich mesiacov tohto roka na Slovensku zaznamenali 11 325 dopravných nehôd - 4247 z nich malo následky na živote alebo zdraví. Usmrtených bolo 192 ľudí. Najmladšia obeť mala päť a najstaršia 86 rokov. 

Obrovská tragédia

Havária, ktorá sa odohrala 13. novembra na zlatomoravskej ceste neďaleko Malanty pri Nitre, patrí k najtragickejším v histórii Slovenska. Obete nešťastia pochádzali zo spomínaných obcí Kolíňany a Jelenec. 

Po tragickej nehode autobusu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Pri zrážke medzimestského autobusu plného cestujúcich a nákladného auta vyhaslo až 12 životov. Medzi obeťami boli aj deti. V piatok vyhlásili na Slovensku štátny smútok, počas ktorého si verejnosť pripomenula tých, ktorí sa už domov nikdy nevrátia.

Medzi obeťami nehody boli deti aj dospelí.
Zobraziť galériu (6)
Medzi obeťami nehody boli deti aj dospelí.  (Zdroj: archív topky)

Pri havárii utrpelo zranenia ďalších 20 ľudí. Traja z nich ťažko. Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky už prepustila štyroch pacientov, ktorí boli do nemocnice privezení minulý týždeň. „Ide o pacientov, ktorí utrpeli stredne ťažké a ľahké poranenia,“ spresnil hovorca nemocnice Ján Baček.

Piaty pacient, ktorý bol hospitalizovaný na oddelení úrazovej chirurgie, podstúpi v priebehu pondelka plánované kontrolné vyšetrenie a predbežne by mohol byť z nemocnice v utorok prepustený.

Posledný šiesty pacient, ktorý bol do novozámockej nemocnice privezený s najvážnejšími poraneniami, je naďalej v umelom spánku. Jeho stav je stále kritický a zostáva hospitalizovaný na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, potvrdil Baček.

Pomoc pozostalým

V stredu 13. novembra sa odohrala aj ďalšia obrovská tragédia. V Revúcej pri záchrane zvierat z útulku zahynuli tri ženy. 

Čierny týždeň pre Slovensko: Srdcervúce FOTO, obetavé ženy z Revúcej zahynuli pri záchrane

Tieto smutné udalosti spojili Slovákov, ktorí sa rozhodli pozostalým podať pomocnú ruku. Na stránke ludialudom.sk zorganizovali zbierku. Cieľom je do 16. decembra vyzbierať 75-tisíc eur, ktoré po rovnakých čiastkach poputujú rodinám obetí. Do pondelka 18. novembra sa nazbieralo už takmer 59-tisíc eur. Stále však môžete pomôcť aj vy. Prispieť môžete na tomto odkaze.

Viac o téme: NehodaTragédiaAutobusSmrťSmútokKolíňany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu