Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Známa osobnosť na poslednom mieste kandidátky môže stranám pomôcť, uviedol sociológ

Václav Hřích
Václav Hřích (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Známa osobnosť na poslednom mieste kandidátky môže vytiahnuť atraktivitu strany vyššie. Uviedol to sociológ a konateľ agentúry AKO Václav Hřích. Dodal, že keď volič preletí kandidačnú listinu očami, zaregistruje najmä prvé a posledné miesto. V budúcoročných parlamentných voľbách budú kandidovať zo 150. miesta kandidačnej listiny viacerí známi ľudia, príkladom môže byť OĽaNO, PS/Spolu, Za ľudí alebo ĽSNS.

„Tak to funguje napríklad aj pri kúpe kníh, keď si čitateľ prezrie prvú a poslednú stranu,“ povedal sociológ. Dodal, že aj pri realizácii prieskumov musí agentúra AKO predstavovať strany v náhodnom poradí, keďže výhodu má vždy prvá a posledná strana.

„Volič si pri prezeraní viacerých volebných lístkov zapamätá prvého a posledného kandidáta. Ak sú na týchto miestach známejšie osobnosti, môže to pomôcť zvoliť danú stranu a samotného kandidáta,“ poznamenal Hřích. Ďalej uviedol, že systém krúžkovania je zradnejší a známe osobnosti majú vyššiu šancu, že sa dokážu prekrúžkovať z posledného miesta.

Lídrovi hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igorovi Matovičovi sa to už viackrát podarilo, vo februárových voľbách bude na poslednom mieste opäť. Podľa Hřícha môže ísť o súčasný trend, keďže minimálne v tomto predvolebnom období sa o tejto téme hovorí intenzívnejšie a viac strán sa rozhodlo uzavrieť kandidátku osobnosťou, u ktorej sa predpokladalo, že bude minimálne v prvej dvadsiatke.

Do budúcoročných parlamentných volieb bude kandidovať z posledného miesta aj bývala ombudsmanka Jana Dubovcová za koalíciu Progresívne Slovensko (PS)/Spolu - občianska demokracia. Primátor Popradu Anton Danko bude kandidovať zo 150. priečky za Slovenskú národnú stranu (SNS), bývalý poslanec NR SR Milan Mazurek za Kotlebovcov - Ľudová strana naše Slovensko (ĽSNS).

Za stranu exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí sa zo 150. miesta bude uchádzať o hlasy voličov aktivista Ján Benčík. Na posledné miesto kandidátky Maďarskej komunitnej spolupatričnosti sa dostal bývalý šéf SMK József Berényi a kandidačnú listinu Dobrej voľby uzatvára viceprezident Zväzu obchodu SR Pavol Konštiak. Parlamentné voľby budú v sobotu 29. februára 2020 od 7:00 do 22:00.

Viac o téme: KandidátkaParlamentné voľbySociológVáclav Hřích
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu