Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Minister Žiga nechcel hodnotiť informácie o Mamojkovi: Ak sa preukážu, má vyvodiť zodpovednosť

Minister hospodárstva SR Peter Žiga Zobraziť galériu (2)
Minister hospodárstva SR Peter Žiga (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Ide o medializované informácie, ktoré sa týkajú pána Mamojku a ja to nemám prečo komentovať. Takto dnes po rokovaní vlády SR reagoval na otázky novinárov o niekdajšom členovi strany Smer-SD a súčasnom ústavnom sudcovi Mojmírovi Mamojkovi minister hospodárstva Peter Žiga.

Spravodajský portál dennikn.sk ešte v utorok uverejnil, že si Mamojka dohadoval stretnutie s Marianom Kočnerom, ktorý čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Žiga dodal, že ak sa tieto informácie potvrdia, má Mamojka vyvodiť zodpovednosť. Od ústavného sudcu mal kontroverzný podnikateľ žiadať pomoc aj v prípade jeho väzobného stíhania. Mamojka informácie odmietol, no jeho správanie sa preveruje aj šéf Ústavného súdu SR Ivan Fiačan.


Žiga: V NR sa dejú precedensy, ktoré sa v rámci parlamentnej demokracie nikdy nestali


„Ja to nemám prečo komentovať, nech k tomu odpovedá pán Mamojka. Nevnímam, že by všetky jeho kroky boli urobené v prospech Kočnera. Hovorilo sa len o tom, že žiadal nejakú pomoc a nemám pocit, že sa preukázala,“ uviedol Žiga. Podľa neho má Mamojka v prípade potvrdenia informácií vyvodiť osobnú zodpovednosť. Mamojka nie je jediný, ktorý mal byť v kontakte s Kočnerom. Polícia už niekoľko mesiacov preveruje aj skupinu sudcov a sudkýň, v ktorej figuruje aj niekdajšia štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti za Smer-SD Monika Jankovská.

Minister Žiga nechcel hodnotiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Mamojka akékoľvek stretnutie s Tóthom vylúčil

Šéf ústavného súdu Fiačan už medzičasom dostal od Mamojku písomné stanovisko k tvrdeniam Petra Tótha. Ten údajne Mamojku navštívil v súvislosti s väzobným stíhaním Mariana Kočnera, ktorý mal pre ústavného sudcu odkaz v obálke. Mamojka akékoľvek stretnutie s Tóthom vylúčil. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Tóth však vypovedal v trestnom konaní pod prísahou. V prípade klamstva by sa dopustil krivej výpovede, za ktorú by mohol byť stíhaný.

Pri výpovedi na hlavnom pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka Peter Tóth tiež povedal, že v obálke, ktorú údajne niesol Mamojkovi, bola kópia ústavnej sťažnosti proti väzbe Kočnera. Ústavný súd však nakoniec sťažnosti nevyhovel. Prepustenie z väzby si mal Kočner vybavovať cez niektorých sudcov Špecializovaného trestného súdu.

Viac o téme: Peter ŽigaMojmír Mamojka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu