Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sudca by sa po vymenovaní do funkcie mal vzdať časti spoločenského života, tvrdí minister Gál

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Sudca by sa po vymenovaní do funkcie mal sám vzdať časti spoločenského života. V rozhovore to uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), ktorý reagoval aj na zabíjačku advokátov a sudcov, ktorej sa zúčastnil i obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka Marian Kočner.

Podľa ministra by si mal mieru a intenzitu stretávania sa sudcov s inými právnickými profesiami určiť každý sudca sám. „Sudca tiež žije civilný život, ale musí dbať na to, že je sudcom 24 hodín denne 356 dní v roku do konca života,“ myslí si Gál. Zároveň však dodáva, že je istá miera stretávania sa medzi právnickými profesiami akceptovateľná. Sudca si takéto situácie musí vyhodnotiť sám a nedá sa to podľa neho zovšeobecniť.

Z prepisov komunikácie z Threemy vyplynulo, že sa v minulosti Marian Kočner zúčastnil zabíjačky u známeho advokáta, na ktorej boli aj viacerí sudcovia. Medzi nimi sa vtedy nachádzali aj predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková a predsedníčka Komisie zriadenej Súdnou radou Marcela Kosová. Po medializácii tohto faktu obe z komisie odstúpili.

Stretávanie sa sudcov s inými právnickými profesiami riešili zástupcovia jednotlivých právnických povolaní aj v novembri na stretnutí, ktoré organizovala Slovenská advokátska komora. Tam sa zhodli zástupcovia právnických profesií, že stretnutia nie sú problém, avšak komunikácia o nerozhodnutej a prejednávanej veci je medzi sudcom a advokátom neprípustná.

„Malé spoločnosti majú malé elity a tie sa nevyhnutne stretávajú,“ povedal počas stretnutia právnikov sudca Najvyššieho správneho súdu Českej republiky Karel Šimka. Ten tak narážal na relatívne malé krajiny ako Slovensko a Česko, čo podľa neho znamená, že sa právnici medzi sebou budú stretávať. Na tom sa zhodli všetci rokujúci aj vzhľadom na to, že majú sudcovia, advokáti, notári, prokurátori a exekútori medzi sebou veľa zmiešaných manželstiev.

Viac o téme: ZabíjačkaSudcoviaGábor Gál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu