Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vypočuli Sádovského a Urbancovú: Trvajú na tom, že s prípadom podozrivých sudcov nič nemajú

Jarmila Urbancová a Ľuboš Sádovský Zobraziť galériu (5)
Jarmila Urbancová a Ľuboš Sádovský (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Komisia na pôde Súdnej rady SR vypočula predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľuboša Sádovského a podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú. Kým pri Sádovskom komisiu zaujímal systém prerozdeľovania spisov, u Urbancovej pre zmenu predovšetkým jej vzťah so sudcom Vladimírom Sklenkom.

Meno podpredsedníčky sa totiž objavilo v údajnej komunikácii Sklenku s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema. Sádovský aj Urbancová trvajú na svojom stanovisku, teda, že s prípadom podozrivých sudcov nemajú nič spoločné.

Sádovský viackrát zopakoval novinárom, že systém prideľovania spisov na súdoch je náhodný a rozdelenie práce navyše kontrolovalo aj Ministerstvo spravodlivosti SR. „Ide o náhodu, pretože ten systém rozdeľovania je náhodný. Viackrát to kontrolovalo aj samotné ministerstvo,“ zopakoval Sádovský.

Ľuboš Sádovský
Zobraziť galériu (5)
Ľuboš Sádovský  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Práve súd, ktorému Sádovský šéfuje, totiž mal riešiť odvolacie konanie civilného procesu miliónových zmeniek týkajúcich sa televízie Markíza. V rámci senátu o nich mala rozhodovať aj sestra bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej Andrea Haitová. Jankovská podľa Threemy intenzívne komunikovala s Marianom Kočnerom, ktorý sa vyplatenia zmeniek dožadoval.

Urbancová odpovedala najmä na otázky o svojom vzťahu so Sklenkom. „Diskusia bola korektná. Trvám na svojom názore, že nemôžem niesť zodpovednosť za rozhovor dvoch osôb, o ktorom nič neviem. Na všetky otázky som odpovedala a aký bude záver neviem,“ povedala. Komisia súdnej rady sa ešte pred svojím odporúčaním stretne, aby vyhodnotila zozbierané dokumenty a tiež výpovede jednotlivých aktérov.

Jarmila Urbancová
Zobraziť galériu (5)
Jarmila Urbancová  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Čimo aj naďalej trvá na odstúpení Urbancovej 

Predseda komisie Súdnej rady, zriadenej kvôli sudcom z komunikácie Mariana Kočnera, Dušan Čimo naďalej trvá na odstúpení podpredsedníčky Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmily Urbancovej do vyšetrenia podozrení voči jej osobe. Urbancová dôvod na odstúpenie naďalej nevidí. 

Dušan Čimo
Zobraziť galériu (5)
Dušan Čimo  (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

„Nie som si absolútne vedomá žiadneho zlyhania ani morálneho, ani odborného, nevidím najmenší dôvod,“ doplnila. Urbancovú vyzvala na odstúpenie bývalá predsedníčka NS SR Daniela Švecová, skupina desiatich sudcov, medzi nimi aj Čimo, ktorý ani po jej vypočutí nevidel dôvod na zmenu svojho stanoviska. “Bolo pripustené, že niektoré veci mohli byť predmetom rozhovoru s aktérom tej komunikácie,“ zdôvodnil. Urbancovej podľa jeho slov odporučili, že by sa neskôr za zmenených okolností mohla uchádzať o svoj post znova.

Podozrenia vyplynuli z údajnej komunikácie Kočnera s Jankovskou

Rozsiahle podozrenia vyplynuli z údajnej komunikácie Mariana Kočnera s bývalou štátnou tajomníčkou Jankovskou a aj inými. Prípady preveruje aj Súdna rada SR, ktorá zriadila spomínanú komisiu. Pred ňu už predstúpili viacerí podozriví, ktorí mohli vysvetliť svoje konanie. Medzičasom prišli aj podnety na disciplinárne konanie od kompetentných. Dočasne pozastavený výkon funkcie má Jankovská aj Sklenka, ktorý pôsobil na okresnom súde v Bratislave.

Marian Kočner a Monika Jankovská
Zobraziť galériu (5)
Marian Kočner a Monika Jankovská  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V súvislosti s komunikáciou už odstúpili zo svojich postov viacerí sudcovia. Po odchode predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida Lindtnera odišla z justície aj sudkyňa Miriam Repáková. Z postu člena súdnej rady odstúpil advokát Michal Mišík, ktorý právne zastupuje jednu z podozrivých sudkýň Zuzanu Maruniakovú. Tá rozhodovala civilný proces o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza.

V spise našlo nezrovnalosti aj ministerstvo spravodlivosti. S rozsiahlymi podozreniami bojujú momentálne viaceré právnické odvetvia. Vlastné rady preveruje aj Slovenská advokátska komora (SAK). Pomocou aplikácie Threema s Marianom K. totiž údajne komunikovalo viacero advokátov.

Viac o téme: SudcoviaJarmila UrbancováĽuboš SádovskýThreema
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu