Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlúčenie viacerých volieb do jedného dňa by mohlo zvýšiť volebnú účasť, myslí si Šefčovič

Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (2)
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Zlúčenie viacerých druhov volieb do jedného dňa by mohlo zvýšiť volebnú účasť voličov. V diskusnej relácii V politike na TA3 to dnes povedal podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Dôležité však podľa neho je, že sme sa podľa neoficiálnych výsledkov prehupli cez 20-percentnú hranicu účasti. „Významným signálom je taktiež to, že vo voľbách pravdepodobne zvíťazili dve jasne proeurópsky orientované politické strany. Nepotvrdili sa tak najčiernejšie scenáre, ktoré hrozili,“ objasňuje Šefčovič.

ONLINE Neoficiálne výsledky: Sú známe prvé mená, ktoré by sa dostali do europarlamentu

Pri otázke, čo považuje za hlavné príčiny dlhodobo nízkeho záujmu o tento druh volieb, zdôraznil, že za tým vidí dva elementy. „Nedarí sa nám dostatočne vysvetliť ľuďom na Slovensku, že slovenskí poslanci môžu v Európskom parlamente (EP) urobiť naozaj veľa. Svoju úlohu tu zohráva aj fakt, že v posledných mesiacoch museli ísť ľudia viackrát k volebným urnám, čo ich mohlo odradiť od účasti na voľbách do EP,“ približil hlavné dôvody Šefčovič. Zároveň poukázal na fakt, že po voľbách bude v EÚ dôležité nastaviť takú spoluprácu, najmä v hospodárskej oblasti, aby bola EÚ aj naďalej rešpektovaným globálnym hráčom.

Zlúčenie viacerých volieb do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Šefčovič vyjadril taktiež ambíciu aj naďalej pôsobiť v štruktúrach Európskej komisie (EK). „Teší ma, že mi prejavil dôveru nielen predseda vlády SR Peter Pellegrini, ale dostávam podporné hlasy aj zo štátov strednej a východnej Európy. Je totiž dôležité vyskladať EK tak, aby reprezentovala Európu v čo najlepšom slova zmysle. Rád by som preto pôsobil v pozícii podpredsedu pre zahraničnú, respektíve priemyselnú politiku," dodáva eurokomisár.

Viac o téme: VoľbySlovenskoMaroš ŠefčovičEurovoľby 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu