Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nemecký prezident pozval Čaputovú na oslavy pádu Berlínskeho múru

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BERLÍN - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pozval na oslavy 30. výročia pádu Berlínskeho múru aj hlavy východoeurópskych štátov - novozvolenú prezidentku Slovenska Zuzanu Čaputovú a tiež prezidentov Česka, Poľska a Maďarska. V pondelok večer o tom informovala nemecká tlačová agentúra DPA.

Na prínos Slovákov k pádu Berlínskeho múru 9. novembra 1989 sa nezabúda, napísal Steinmeier v gratulačnom liste novozvolenej slovenskej prezidentke Čaputovej. V pondelok to uviedol prezidentský úrad v Berlíne. Pozývacie listy poslal aj Čaputovej budúcim partnerom v Poľsku, Česku a Maďarsku.

Počas osláv výročia je v nemeckom hlavnom meste Berlín plánovaných vyše 100 podujatí v dňoch 4. - 10. novembra. Historické udalosti z 9. novembra 1989 si účastníci pripomenú pri známej berlínskej pamätihodnosti - Brandenburskej bráne, na centrálnom námestí Alexanderplatz, pri sídle bývalej východonemeckej tajnej služby Stasi a v štyroch ďalších lokalitách v meste. Podujatia na tejto trase budú mať názov "Cesta revolúcie" a budú ich sprevádzať svetelné aj zvukové inštalácie, fotografie a výstavy, oznámili organizátori.

Skutočný deň výročia by sa tak mal stať "sviatkom slobody". Navyše, na siedmich miestach sa bude nachádzať sedem hudobných pódií. Plánuje sa aj "megakoncert" pri Brandenburskej bráne. Oslavy v okolí Berlínskeho múru organizuje štátna spoločnosť Kulturprojekte.

Berlínsky múr bol najznámejším symbolom studenej vojny a rozdelenia Berlína, Nemecka a celej Európy. Mesto rozdeľoval na východnú časť patriacu do východoeurópskeho, socialistického bloku a na západnú časť patriacu do západoeurópskeho, demokratického bloku.

Viac o téme: OslavyPozvanieFrank-Walter SteinmeierZuzana ČaputováPás Berlínskeho múru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu