Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalší kameň úrazu koalície: Na menách kandidátov na ÚS sa stále nedohodli, tvrdí Danko

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vládna koalícia nie je zatiaľ dohodnutá na menách kandidátov na ústavných sudcov, ktorých by spoločne v hlasovaní na schôdzi Národnej rady SR podporila. Povedal to na dnešnej tlačovej besede predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Ako uviedol, nemá problém ani s tajnou ani s verejnou voľbou kandidátov.

"Nemám problém, nech sú aj druhé voľby verejné," uviedol. "Asi sa nedospeje ku konsenzu verejným spôsobom a musí dôjsť k politickým dohodám, ktoré už dnes nepopiera ani opozícia," dodal Danko. Zdôraznil, že v koalícii nemajú žiadnu politickú dohodu o tom, ktorým kandidátom dajú svoj hlas. "Ale som pripravený aj na koaličnú dohodu, keď bude odzrkadľovať tajný výber a bude s tým stotožnená spoločnosť, tak pristúpime k tomu," povedal. Podľa neho by v tejto voľbe mali zvoliť minimálne skupinu kandidátov tak, aby ústavný súd nebol paralyzovaný. Rovnako podľa neho prichádza do úvahy aj možnosť, že prezident Andrej Kiska nechá výber ústavných sudcov zo zvolených kandidátov na novú prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Danko je pripravený s koaličnými partnermi hovoriť aj o nedoriešenej otázke o obrannej spolupráci a finančnej pomoci od USA. Rovnako chce poznať aj meno nového ministra financií. "Som unavený, aby som pre učiteľov pýtal od vlády každý týždeň peniaze na rekreačné poukazy," povedal s tým, že chce dosiahnuť vecí, ktoré ľuďom pomôžu. Rovnako tému znižovania daní považuje za potrebnú pre spoločnosť.

Národnú radu SR čaká v stredu opakovaná voľba chýbajúcich ústavných sudcov. Uchádzači už absolvovali verejné vypočutie, pričom parlamentný ústavnoprávny výbor posunul do pléna všetkých 29 z nich. Parlament volil sudcov už v priebehu februára tohto roka, keď neúspech spôsobili najmä poslanci vládnej strany Smer-SD, ktorí odovzdávali väčšinou prázdne hlasovacie lístky, čím voľbu zablokovali. Ústavný súd SR je od 16. februára tohto roka značne paralyzovaný, keď na ňom zostali iba štyria sudcovia z trinástich. Prakticky funguje iba jeden trojčlenný senát v dvoch variantoch. Na riadny chod košického súdu musí Národná rada SR zvoliť 18 kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu.

Viac o téme: KoalíciaAndrej DankoÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu