Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Maďarský expert: Z výhry Čaputovej by sa mohla poučiť aj maďarská opozícia

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BUDAPEŠŤ - Prípad víťazstva Zuzany Čaputovej v slovenských prezidentských voľbách svedčí o tom, že zomknutím je možné zlomiť vládnucu populistickú nacionalistickú moc, povedal v pondelok v rozhovore pre spravodajský server HírKlikk.hu maďarský expert pre zahraničnú politiku István Szent-Iványi.

"Víťazstvo liberálnej Čaputovej je veľmi dobrým znamením a dobrou správou, ktorej odkazom je: síce slabá a roztrieštená opozícia nemá šancu postaviť kandidáta voči vládnucej populistickej a nacionalistickej moci, avšak riešenie môže prísť zvonka," reagoval expert na výsledky volieb v SR.

Szent-Iványi ale súčasne poznamenal, že je otázne, či sa z toho maďarská opozícia dokáže poučiť. Podľa jeho slov je pre Slovensko, ale aj pre celý región strednej Európy vrátane Maďarska dobrou správou, že je možné zasiahnuť vážnym úderom aj zdanlivo neporaziteľné politické vedenie populisticko-nacionalistického razenia.

Expert vyzdvihol skutočnosť, že Čaputová v sobotňajšom druhom kole volieb zvíťazila v najväčšej miere v okrese Dunajská Streda, kde prevažujú obyvatelia maďarskej národnosti. "Je zaujímavé, že na druhej strane Dunaja uvažujú radikálne inak a podporili liberálneho a progresívneho kandidáta," uzavrel Szent-Iványi.

Viac o téme: MaďarskoZuzana ČaputováPrezidentské voľby 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu