Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Novú prezidentku čakajú prípravy na inauguráciu aj výkon funkcie, tvrdí protokolistka

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Zvolenú prezidentku Zuzanu Čaputovú čakajú do jej inaugurácie, ktorá sa koná 15. júna, nielen prípravy na tento akt, ale aj na výkon funkcie. Uviedla to odborníčka na protokol Katarína Diková Strýčková, ktorá v minulosti organizovala napríklad návštevu britskej kráľovnej Alžbety II. Pripomenula, že inaugurácia je vo svojej postate slávnostná schôdza NR SR, čiže ju pripravuje Kancelária Národnej rady SR.

„Každé podujatie, na ktorom sa Zuzana Čaputová zúčastní, alebo ktoré bude ako hlava štátu cez svoj úrad organizovať, sa riadi svojimi pravidlami a má svoju formu - o tom je protokol. Bude sa teda učiť, kedy platia aké pravidlá a aké, zväčša nepísané, zvyky,“ vysvetlila protokolistka. Diková Strýčková očakáva, že Čaputová prinesie vo funkcie niečo „svoje“. „No sú aj veci, najmä v zahraničných stykoch, ktoré sa nemenia. Na týchto symboloch, zvykoch a tradíciách historicky stoja krajiny so stáročnou tradíciou,“ uviedla ďalej s tým, že aj hlava štátu je vlastne symbolom. Odborníčka pripomenula, že niektoré veci, ktoré súvisia so zahraničnou politikou a zahraničnými vzťahmi, majú svoje citlivé body. Očakáva, že tím expertov, ktorý si budúca prezidentka buduje, bude prihliadať aj na tento fakt.

Zuzanu Čaputovú inaugurujú 15. júna, dovtedy prezidentom ostáva Andrej Kiska. Diková Strýčková upozorňuje, že hlava štátu svoju inauguráciu nepripravuje. „Inauguráciu zo zákona pripravuje Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky, keďže vo svojej podstate ide o slávnostnú schôdzu NR SR. Počas nej dochádza k slávnostnému aktu, keď pani Čaputová, dovtedy novozvolená prezidentka, zloží slávnostný sľub do rúk predsedu alebo predsedníčky Ústavného súdu SR,“ vysvetlila protokolistka s tým, že do tohto momentu nemá Čaputová formálne postavenie.

Diková Strýčková takisto vysvetlila, ako v Kancelárii NR SR pred piatimi rokmi chystali Kiskovu inauguráciu. „Vyzvali sme kanceláriu vtedajšieho prezidenta Ivana Gašparoviča, aby nám na túto schôdzu poslali svoj zoznam hostí. Na ňom už boli aj hostia novozvoleného prezidenta. Ale samotná inaugurácia, teda schôdza, išla úplne mimo kancelárie prezidenta,“ vysvetlila s tým, že kancelária prezidenta organizuje svoj program v rámci inauguračného dňa. Čo bude jeho súčasťou, to už si povie nová prezidentka a jej tím.

Protokolistka pevne verí, že celý akt bude dôstojný a nepatetický. „Jednoducho, že táto historická chvíľa, ktorá uvedie na čelo nášho štátu po prvý raz ženu, bude mať svoju vznešenosť a úctu k novej prezidentke,“ ozrejmila. Za najdôležitejší bod pritom považuje akt zloženia sľubu, keďže bez neho by nebolo novej prezidentky. Prezidentský sľub je predpísaný priamo Ústavou SR. „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony. Sľubujem,“ povie počas inaugurácie Čaputová.

Keďže Čaputová ako prezidentka bude zároveň vrchnou veliteľkou ozbrojených síl, v deň inaugurácie ju pravdepodobne čaká aj pozdrav a prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR. Na programe by mala byť aj omša a slávnostná recepcia. Zaujímavosťou je, že Čaputová sa už na slávnostnej recepcii po prezidentskej inaugurácii zúčastnila – bola medzi pozvanými na recepciu pri príležitosti inaugurácie prezidenta Andreja Kisku.

Viac o téme: InauguráciaZuzana ČaputováPrezidentské voľby 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu