Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump je presvedčený, že prežije antikampaň: Americká hlava verí vo veľkolepé volebné víťazstvo

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyjadril v piatok presvedčenie, že sa mu podarí prežiť tzv. impeachment pripravovaný demokratmi a zvíťaziť v budúcoročných prezidentských voľbách. Informovala o tom agentúra DPA. Trump pred novinármi v Bielom dome priznal, že demokrati v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu zrejme dokážu spustiť oficiálne vyšetrovanie, ktoré môže viesť k ústavnej žalobe proti prezidentovi.

Vyjadril ale presvedčenie, že ich snahy stroskotajú v republikánmi kontrolovanom Senáte. "V Senáte zvíťazíme. Republikáni sú veľmi jednotní," myslí si Trump, podľa ktorého za tento neúspech demokrati zaplatia "obrovskú cenu" vo voľbách.

Donald Trump v tomto kontexte zopakoval svoje presvedčenie, že zvíťazí v budúcoročných prezidentských voľbách a že jeho víťazstvo bude "veľké". Odmietol pritom potvrdiť svoj prísľub spred dvoch dní, že bude spolupracovať s vyšetrovaním na pôde Kongresu. "Neviem. Je to na právnikoch," citovala Trumpa agentúra AP.

Trump opäť zaútočil na Bidena

Snahy o impeachment prezidenta súvisí s údajnými pokusmi Trumpa o zdiskreditovanie svojho politického rivala, bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena, prostredníctvom vyšetrovania na Ukrajine. Trump v piatok opäť zaútočil na Bidena, ktorého označil za nie príliš bystrého človeka. Bývalý prezident Barack Obama podľa neho vytiahol Bidena z "kopy odpadu".

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP/John Locher)

Podľa vlastných slov by však bol Trump rád, ak by sa prezidentským kandidátom demokratov stal práve Joe Biden, hoci to neočakáva. "Ak by vyhral (získal kandidatúru), bol by som veľmi šťastný. Bol by podľa mňa veľmi ľahkým súperom," vyhlásil Trump.

Romney odsúdil Trumpovu výzvu

Americký republikánsky senátor Mitt Romney odsúdil výzvu prezidenta Donalda Trumpa na vyšetrovanie demokratického exprezidenta Joea Bidena v Číne a na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. "Prezidentova trúfalá a bezprecedentná výzva Číne a Ukrajine, aby vyšetrovali Joea Bidena, je podľa všetkého nevhodná a šokujúca," napísal na Twitteri Romney, ktorý patrí medzi najotvorenejších Trumpových kritikov v rámci jeho vlastnej Republikánskej strany.

Skutočnosť, že predmetom prezidentových výziev na vyšetrovanie je práve jeho predpokladaný súper v budúcoročných prezidentských voľbách, vzbudzuje silné podozrenie, že jeho snahy sú čisto politicky motivované, domnieva sa Romney.

Apel na Čínu a Ukrajinu

Donald Trump vo štvrtok verejne apeloval na Čínu a Ukrajinu, aby začali vyšetrovať Joea Bidena. Podľa šéfa Bieleho domu ide o krajiny, kde sa mohli Joe Biden a jeho syn Hunter dopustiť korupčného konania. Práve Joe Biden by pritom mohol získať prezidentskú nomináciu Demokratickej strany pre voľby 2020.

Trump chcel údajne od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci/Efrem Lukatsky/Meg Kinnard)

Predstavitelia Republikánskej strany reagovali na Trumpovu štvrtkovú výzvu pomerne zdržanlivo. S výnimočne ostrou kritikou prišiel v piatok práve senátor Mitt Romney, ktorý bol v roku 2012 prezidentským kandidátov republikánov.

Viac o téme: USADonald TrumpImpeachmentJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu