Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko sa dočkalo snehovej nádielky: FOTO Matúš mal ráno rozprávkový výhľad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Tip čitateľa, SHMÚ)

BRATISLAVA – Na samom konci jesene prišiel na Slovensko prvý závan zimy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zaznamenal počas víkendu prvú rozsiahlejšiu snehovú pokrývku, pričom sneh sa objavil i v nižších polohách. Do bieleho a mrazivého rána sa v pondelok zobudil čitateľ Matúš, podľa ktorého slov bolo o siedmej v obci Kurima cca päť stupňov pod nulou.

Víkend sa na mnohých miestach Slovenska niesol v pravej zimnej atmosfére. Do nedeľného rána podľa SHMÚ na severe a východe nasnežilo väčšinou do 5 cm, no napríklad automatická stanica Osadné zaevidovala takmer 8-centimetrovú vrstvu snehu.

Slovensko sa dočkalo snehovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Slovensko sa dočkalo snehovej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Koniec inverzie

Tlaková níž okrem sneženia zapríčinila aj koniec inverzného počasia, keďže sa vo vyšších hladinách ochladilo. Podľa hydrometeorologického ústavu sme v nedeľu na horách miestami mohli vidieť hrubú vrstvu námrazy, to najmä na západe a v Banskobystrickom kraji. „Inde bolo veľa oblačnosti, a podmienky na pozorovanie tohto javu tak boli horšie,“ avizovali meteorológovia.

Niekoľko záberov z horských staníc SHMÚ
Zobraziť galériu (6)
Niekoľko záberov z horských staníc SHMÚ  (Zdroj: FB/SHMÚ)

Pondelňajšie ráno ako vystrihnuté zo zimnej rozprávky

Vaše tipy

Čitateľovi Matúšovi sa dnes ráno naskytol úchvatný pohľad na zasneženú prírodu. V obci Kurima, ktorá sa nachádza na severovýchode Slovenska, medzi Bardejovomv a Giraltovcami, sa podľa jeho slov o siedmej ráno ochladilo na -5 stupňov Celzia.

Mrazivé ráno v obci Kurima očami čitateľa
Zobraziť galériu (6)
Mrazivé ráno v obci Kurima očami čitateľa  (Zdroj: Tip čitateľa/Matúš Š.)

Predpoveď počasia na najbližšie dni

V pondelok sa k nám v chladnom vzduchu od západu rozširuje výbežok vyššieho tlaku vzduchu, v ktorom sa v našej oblasti osamostatní tlaková výš. Najvyššia denná teplota dosiahne -2 až 3 stupne, na juhozápade ojedinele teplejšie. V predpovedi na prvý decembrový týždeň približujeme, či sa opäť dočkáme ďalších snehových vločiek a mrznutia.

Viac o téme: SnehPredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu