Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MAPA Slovenska, ktorá vám vyrazí dych! Dátový analytik ukázal, ako koronavírusová pandémia vplýva na ovzdušie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA – Koronavírusová pandémia má aj svoje pozitíva. Jedným z nich je prečistenie ovzdušia, ku ktorému došlo po tom, ako sa čiastočne zastavil priemysel a výrazne obmedzila doprava. Dátový analytik Pavol Škápik na sociálnej sieti zdieľal mapu Slovenska, ktorá porovnáva koncentrácie nebezpečného oxidu dusičitého NO2 v ovzduší za marec 2019 a marec 2020. Zmena k lepšiemu je obrovská!

Vaše tipy

Najvýznamnejšími oxidmi dusíka z hľadiska problematiky kvality ovzdušia sú oxid dusičitý (NO2) a oxid dusnatý (NO), ktoré sú spoločne označované ako NOX. Dominantnými zdrojmi oxidov dusíka sú podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) cestná doprava a spaľovacie procesy v priemysle a energetike, medzi ich prírodné zdroje patria aj niektoré druhy baktérií.

NO2 je dráždivý plyn, ktorý vo vyšších koncentráciách môže zosilňovať alergické reakcie alebo spôsobovať zápalové ochorenia dýchacích ciest.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Bojuje za nás! FOTO Slovenská lekárka Monika na rovinu o práci zdravotníkov

V dôsledku pandémie koronavírusu došlo k výraznému obmedzeniu dopravy, tiež k čiastočnému odstaveniu priemyslu. Výsledok? Na celom svete sa zlepšila kvalita ovzdušia. Zmena sa prejavila aj na Slovensku. Dátový analytik Pavol Škápik na sociálnej sieti zdieľal snímku, ktorú spracovala Andrea Sulová, ako vyzerala situácia s NO2 na Slovensku vlani v marci a v marci tohto roka. Údaje sú z družice Sentinel.

Kvalita ovzdušia sa zlepšila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Andrea Sulová)

Viac o téme: SlovenskoKvalitaZmenaOvzdušieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu