Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislavu zahalila magická hmla: FOTO Čitateľ stál kúsok od dejiska, také niečo bude o pár dní raritou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pohľad ako z rozprávky sa naskytol nášmu čitateľovi. Počas rannej prechádzky cez Most SNP ho uchvátili akoby chuchvalce vznášajúce sa nad hladinou Dunaja. U meteorológa Pavla Matejoviča sme zisťovali, ako a kedy takýto úkaz vzniká.

Vaše tipy

Čitateľ si doprial rannú prechádzku s výhľadom na Dunaj. O tom, že to bol dobrý nápad, hoci teplota poklesla na dva stupne Celzia, svedčí jeho fotka. Záber z Mosta SNP spravil po tom, čo sa na pohybujúcu hmlu len uchvátene díval.

Bratislavu zahalila magická hmla:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Čitateľovu snímku sme ukázali uznávanému meteorológovi Pavlovi Matejovičovi. Podľa neho sú takéto atmosférické javy v jesennom období bežné. „V tomto prípade ide o typ hmly, ktorú v meteorológii označujeme ako jesenný ranný výpar. Vzniká vtedy, ak je hladina vody teplejšia ako okolitý vzduch, býva to teda všade tam, kde sú vodné plochy, ako sú rieky, jazerá a močiare,“ vysvetlil odborník.

O pár dní však môže byť takáto scenéria raritou. „Zemský povrch sa v noci a ráno pri jasnej oblohe a utíšení vetra ochladzuje rýchlejšie ako voda, ktorá ostáva v porovnaní s teplotou okolitého vzduchu relatívne teplá, čo býva hlavne na jeseň. Často sa stáva, že takáto hmla netvorí súvislú vrstvu, ale má podobu vizuálne pôsobivých chuchvalcov, ako to vidíme aj na tej fotografii. Až sa voda postupne na jeseň ochladí, takýto typ hmly bude zriedkavejší,“ dodal meteorológ.  

Slováci zažili mrazivú noc a studené ráno

V studenom vzduchu sa v noci cez naše územie presunula ďalej na juhovýchod tlaková výš. Bol tak slabý vietor a väčšinou málo oblačnosti, čo sú vhodné podmienky pre výrazný pokles teploty vzduchu. „Na väčšine územia sme zaznamenali mráz, vrátane nížin, pričom v dolinách a kotlinách teplota klesla aj pod -5 °C,“ avizoval Slovenský hydrometeorologický ústav.

SHMÚ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Mlynky -6,8 °C,

Vernár -6,7 °C,

Liptovská Teplička -6,2 °C,

Klenová a Oravská Lesná -6,0 °C,

Červený Kláštor a Výrava -5,9 °C,

Rabča -5,7 °C,

Švedlár -5,6 °C,

Stará Lesná, Dlhoňa, Hrabušice a Podolínec -5,5 °C,

Osturňa a Vyšná Slaná -5,3 °C,

Čierny Balog a Zázrivá -5,1 °C.

Ako SHMÚ dodal, ojedinele boli prekonané aj rekordy minimálnej teploty vzduchu platné pre dnešný deň.

SHMÚ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

SHMÚ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Viac o téme: DunajHmlaJeseňVýpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu