Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

BRAVČOVÁ MASŤ alias slovenský poklad: Odborník hovorí o jej benefitoch, budete prekvapení!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA – Boris Halaj, ktorý roky pracuje v mäsiarskom priemysle, tvrdí, že bravčová masť je v skutočnosti jednou z najzdravších lokálnych potravín. Aj keď je mnohokrát zatracovaná, tieto dôvody vás presvedčia o presnom opaku. V rozumnom množstve a v dobrej kvalite dokáže divy.

Boris Halaj, ktorý prevádzkuje internetový obchod Mäso domov, sa pre Topky vyjadril, prečo by ľudia na živočíšnu masť nemali dopustiť. Vo svojom tvrdení vyvracia fakt, že jej konzumácia zapríčiňuje kôrnatenie ciev, spôsobuje infarkt či zvyšuje cholesterol.

Halaj ako prvý dôvod uviedol fakt, že bravčová masť je tradičný výrobok. Ľudia ju vraj poznajú celé stáročia a v našej minulosti figurovala ako hlavný zdroj tuku, a to pri varení či pečení. V mnohých krajinách bola dokonca považovaná za rovnocennú potravinu ako samotné bravčové mäso.

„Boli časy, keď sa majetok zemepánov meral počtom sudov bravčovej masti a na trhoch sa vymieňala za drahé kožušiny,“ uviedol Halaj. Ako ďalší dôvod uviedol, že tradičná bravčová masť má vo svojom zložení približne 48 percent nenasýtených tukov, 40 percent nasýtených a 12 percent polynenasýtených tukov.

„Práve nasýteným tukom sa v minulosti pripisoval podiel na tvorbe cholesterolu a vzniku srdcovo-cievnych chorôb, čo poznatky posledných desaťročí vyvracajú,“ objasnil. Z uvedeného vyplýva, že v malom množstve je jej konzumácia zdraviu prospešná, keďže je bohatá na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Je vedecky dokázané, že absencia tukov v strave neprospieva ani chudnutiu. Tuky sú najväčším zdrojom energie, a preto by mali tvoriť 35-percentný podiel z denného príjmu energie.

Halaj pripomenul, že už naše prababičky používali bravčovú masť na rôzne zdravotné účely. Tak ako ňou liečili choroby, tak ňou aj hubili parazity a baktérie. Z jej benefitov vyzdvihol aj tie, že pomáha pri liečbe pľúcnych ochorení a pečene.

Bravčová masť a jej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

„Masť nepotrebuje žiadne dochucovadlá, stužovadlá ani farbivá,“ ozrejmil prevádzkovateľ, ktorý dodal, že za veľký paradox považuje obaly nezdravých margarínov. Ako príklad uviedol, že mnohé z nich navodzujú svojou prezentáciou dojem, že ide o zdravé výrobky.

„Na obaloch margarínov nájdeme symbol srdca a piktogram fitness štýlu, zatiaľ čo z obalu masti sa na nás väčšinou usmieva iba prasacia hlava,“ skonštatoval. Podľa Halaja je obrovskou výhodou bravčovej masti aj to, že nemá výraznú chuť a ani vôňu. Keďže je neutrálna, dá sa využiť v kuchyni každého typu.

„Masť je výnimočná pri pečení pečiva alebo sušienok, a stále častejšie je uprednostňovaná mnohými pekárskymi výrobcami pred rastlinným olejom a maslom,“ povedal a vyzdvihol, že v porovnaní s tradičným maslom je cenovo dostupnejšia.

Ak ide o vyprážanie, bravčová masť je zo všetkých produktov podľa Halaja najvhodnejšia. „Tepelný bod prehriatia pri bravčovej masti je na úrovni 182 stupňov Celzia,“ uviedol. Potraviny ako maslo či olivový alebo kokosový olej majú tepelný bod prehriatia na úrovni cca 170 stupňov. Tým dochádza k skoršiemu pripáleniu. „Pri prepálení oleja sa tvoria karcinogénne látky a zároveň to spôsobuje, že jedlo má trpkú a pripálenú chuť,“ dodal.

Dôležitý aspekt zohráva aj fakt, že bravčové sadlo je lokálna potravina. „V našich končinách nenájdeme lokálny palmový, kokosový, olivový alebo bavlníkový olej. Bravčová masť však je takmer vždy lokálna, v najhoršom prípade môže pochádzať z okolitých štátov,“ informoval Boris Halaj.

Pokiaľ ide o vitamíny, v bravčovej masti nájdeme predovšetkým vitamíny A, D či E. „U ošípaných, ktoré majú prístup k slnečnému žiareniu, sa vitamín D ukladá vo vrstve podkožného tuku, a tak je masť z takýchto ošípaných druhým najväčším prirodzeným zdrojom vitamínu D hneď po tresčej pečeni,“ informoval. Halaj na záver zdôraznil, že masť vydrží celé mesiace a nevyžaduje žiadne skladovanie v chladničke. „Postačí chladné, tmavé miesto a to všetko bez jediného jedného éčka. Navyše samotná masť slúži ako konzervačná látka pre mäso a mäsové výrobky,“ uzavrel.

Viac o téme: ZdravieMasťBravčová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu