Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšia potravinárska mňamka: Neúdený syr s ukážkovou plesňou za super cenu!

Niektoré druhy plesne sú na syre rozhodne nežiadúce. Zobraziť galériu (2)
Niektoré druhy plesne sú na syre rozhodne nežiadúce. (Zdroj: Tip)

BRATISLAVA - Na pultoch predajní s potravinami sa už podarilo zákazníkom nájsť pochutiny s rôznou "pridanou hodnotou". Či už to boli pavúky, alebo chrobáky v balenom šaláte, kamienky v konzervách s rybami, vlasy v jogurte, alebo kúsky skla v detskej výžive. Jednou z najčastejších je však asi zelený povlak, ktorý sa zvykne rozprestierať aj po výrobkoch, ktoré nemusia byť ani po dátume spotreby. Jeden taký našla aj naša čitateľka Monika.

Vaše tipy

Nákup v Tescu v bratislavskom Lamači mal pre Moniku trpkú príchuť, keď zbadala medzi syrmi taký, ktorý tam nemal vôbec čo robiť. Zjavne ho už stihla chytiť pleseň a na konzumáciu bol absolútne nevhodný. Záber bol podľa našej čitateľky urobený 12. októbra. Ako mohlo k takejto situácii prísť, sme sa snažili zistiť u výrobcu aj predajcu a na posúdenie sme im zaslali inkriminované snímky.

"Bohužiaľ, podľa fotografie nevieme určiť ani šaržu, ani dátum výroby, a preto je pre nás veľmi ťažké chybu posúdiť a stanoviť, čo bolo príčinou splesnenia výrobku. Bez ohľadu na to, v každom prípade má zákazník právo na bezchybný výrobok, preto sa Vám aj čitateľovi za tento nedostatok v mene našej spoločnosti ospravedlňujem," odpovedala nám manažérka kvality Dašena Moníková z firmy Milex NMNV.

Ďalšia potravinárska mňamka: Neúdený
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip)

Podľa nej je tento výrobok balený v ochrannej atmosfére a ak z nejakého dôvodu dôjde k úniku ochranných plynov a do balenia sa dostane vzduch, po nejakom čase sa na výrobku vytvorí pleseň. Príčin úniku ochrannej atmosféry môže byť niekoľko. Buď to je chyba zvaru fólie pri výrobe, alebo potom môže dojsť k poškodeniu balenia pri manipulácii s výrobkom v obchodnej sieti.

"Naši pracovníci počas balenia  kontrolujú neporušenosť zvarov fólie pravidelne, ak je však prerušenie zvaru príliš malé, môže sa stať, že ho naša obsluha nespozoruje a výrobok nevyradí ako chybný," dodala Moníková s tým, že ak budú mať zákazníci akékoľvek pripomienky ku kvalite ich výrobkov, majú im oznámiť aj dátum a šaržu, aby si mohli preveriť protivzorky z rovnakej šarže a prijať nápravné opatrenia.

Koordinator komunikácie Tesco Stores Tomáš Ferenčák sa pre Topky vyjadril, že podľa fotografie pravdepodobne prišlo k zlyhaniu počas výroby. "Pravidelne kontrolujeme dodávateľov, pred distribúciou do prevádzok čerstvé potraviny preverujeme v našom distribučnom centre (zákon nám neumožňuje kontrolovať balené potraviny), vykonávame testy a vyšetrenia tovaru v akreditovanom laboratóriu. Len pre ilustráciu, v minulom roku sme celkovo skontrolovali priamo na našom distribučnom centre 2,6 milióna kilogramov čerstvého tovaru, pričom 263 tisíc kg sme dodávateľom vrátili z dôvodu pochybenia," uviedol Ferenčák.

Pri podobnom náleze Tesco zákazníkom odporúča na takýto výrobok upozorniť obsluhu, ktorá ho okamžite zlikviduje. "Obsluha navyše práve pre takéto prípady pravidelne kontroluje vystavený tovar, teda syr by ešte v ten deň zrejme odchytila sama a následne bezpečne zlikvidovala. Ak by zákazník takýto tovar kúpil, na každom obchode TESCO mu samozrejme vrátime peniaze,“ doplnil Ferenčák.

Pre všetkých zákazníkov tak platí, že pokiaľ si takýto výrobok zakúpili, majú možnosť ho reklamovať u predajcu. Spotrebiteľ môže zároveň o nedostatku informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS SR), a to Odbor auditu a kontroly, využiť prístup cez ich internetovú stránku, alebo osloviť priamo relevantnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, v ktorej pôsobnosti sa prevádzka nachádza.

"Na základe podania sa vykoná úradná kontrola potravín a posúdi sa zhoda s platnou legislatívou, resp. opatrenia a sankcie v zmysle zákona č.152/95 Z.z. o potravinách v platnom znení. Sankcia sa ukladá v zmysle §28 zákona o potravinách, berie sa do úvahy pri určení výšky pokuty závažnosť, trvanie, následky protiprávneho konania, minulosť prevádzkovateľa a to, či ide o opakované protiprávne konanie," informovala Paulína Komarová, vedúca kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu