Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Otvorila banány, vypadli desiatky najjedovatejších pavúkov na svete!

Pavúky liezli po banánoch Zobraziť galériu (2)
Pavúky liezli po banánoch (Zdroj: Jonathan Hartley)

LONDÝN - Desiatky najjedovatejších pavúkov sveta vypadli z balenia banánov, ktoré si zakúpila v supermarkete Britka Consi Taylorová z Londýna. "Po otvorení balenia som s hrôzou zistila, že sa z neho vyrojili pavúky, ktoré sa rozliezli po stole, koberci i po mojej ruke," uviedla pre denník Sun.

Dvadsaťdeväťročná žena vzala banány späť do supermarketu obchodnej siete Sainsbury's, kde jej ako náhradu ponúkli poukaz na nákup v hodnote desiatich libier. Keď však zaslala fotografiu jedného z pavúkov do špecializovaného ústavu na výskum škodlivého hmyzu, okamžite jej nariadili evakuáciu bytu pre vysoké riziko smrteľného uštipnutia.

Otvorila banány, vypadli desiatky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jonathan Hartley)

Išlo totiž o brazílskych pavúkov druhu phoneutria, ktoré Guinnessova kniha rekordov v roku 2010 umiestnila na prvé miesto zoznamu najjedovatejších pavúkov sveta. Často sa ukrývajú práve v banánových trsoch a vyskytujú sa najmä v Južnej a Strednej Amerike. Sú známe takisto pod názvom potulné či banánové pavúky.

Môžu byť extrémne agresívne a ich jed obsahuje neurotoxín, ktorý spôsobuje paralýzu svalov a dýchacie problémy vedúce k zaduseniu. Existujú však účinné protilátky, napísal spravodajský portál Sky News.

Spoločnosť Sainsbury's zaplatila za dezinfekciu bytu a tiež financovala dočasný pobyt Taylorovej a jej rodiny v hoteli, kde museli zostať počas bezpečnostného čistenia ich domova. "Je nám to veľmi ľúto. Vykonávame prísne kontroly dovezeného tovaru od jeho zberu až po prepravu. Ide o ojedinelý prípad," uviedla spoločnosť.

Otvorila banány, vypadli desiatky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jonathan Hartley)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu