Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Číňania sú zhrození: Pod nosom im rastie najškaredšia budova sveta!

Pekná alebo škaredá?
Pekná alebo škaredá? (Zdroj: YouTube)

KUANG-ČOU - V Číne sa stavia ďalšia šialená budova, ktorú miestni označili za najškaredšiu na svete. Architekti však s týmto názorom nesúhlasia a skôr uprednostňujú prívlastky ako najvýnimočnejšia a najzvláštnejšia. Merať bude 138 metrov a jej tvar má pripomínať medailu z pekinských olympijských hier.

S nápadom na originálnu budovu Ta-ťin-chuan prišiel taliansky architekt Joseph Di Pasquale, ktorého inšpiroval tvar olympijskej medaily vyrobenej pre olympijské hry v Pekingu v roku 2008. Za finálový design, schválený krátko pred začiatkom stavby, bola však zodpovedná architektonická sekcia juhočínskej Technologickej univerzity.

Budova s 33 poschodiami má po svojom dokončení slúžiť ako výstavné centrum a sklad. Kritici ju však hania, pretože vraj úplne zničí panorámu mesta. Navyše poukazujú na značnú podobu s budovou Fang-jüan v Šen-jangu, ktorá bola svetovými architektmi už mnohokrát vyhodnotená ako jedna z najškaredších budov sveta.

"Stredová časť budovy Fang-jüan je štvorcová a pevná, zatiaľ čo naša budova je otvorená a pripomína typický čínsky šperk z jadeitu. V minulosti sme pre naše architektonické tvary nemali veľa inšpirácie zo zahraničia, a tak mnohé vyzerajú podobne," odporuje projektant Wang Čan-šan.

Škaredá budova

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu