Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hlasovací preukaz je možné si vybaviť aj cez webovú aplikáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hlasovací preukaz, ktorý umožní voličovi v prezidentských voľbách voliť vo volebnej miestnosti aj mimo svojho trvalého bydliska, sa dá vybaviť aj cez webovú aplikáciu volby.digital. Ako ďalej informovalo občianske združenie Slovensko.Digital, vytvorenie žiadosti na aplikácii volby.digital trvá len asi tri minúty.

"Po tom, ako si žiadateľ o hlasovací preukaz zvolí, akým spôsobom si ho chce prevziať (poštou na adresu trvalého pobytu alebo na inú adresu, splnomocnenou osobou na miestnom úrade či osobne na miestnom úrade) len vyplní svoje údaje. Webová aplikácia vygeneruje žiadosť, ktorú následne stačí odoslať na mailovú adresu obce," uvádza združenie.

Aj žiadosť zaslaná mailom však podľa združenia musí byť doručená najneskôr 15 pracovných dní pred voľbami, teda do 25. februára pre prvé kolo a 11. marca pre druhé kolo volieb. "Žiadatelia o hlasovací preukaz nepotrebujú ani občiansky preukaz s čipom, keďže žiadosť stačí poslať bežným e-mailom," dodáva združenie. Podrobnosti nájdu záujemcovia na odkaze.


Prvé kolo prezidentských volieb sa koná 16. marca 2019. Výsledky volieb prezidenta SR budeme aktualizovať v priebehu volebnej noci.


Piate priame voľby prezidenta Slovenskej republiky sa uskutočnia o mesiac, prvé kolo je naplánované na 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, druhé kolo sa uskutoční o dva týždne, teda v sobotu 30. marca. Podľa údajov z predošlých volieb by voličské právo mohlo využiť približne 4,4 milióna voličov. Voliť môže každý občan SR, ktorý v deň volieb dosiahne minimálne vek 18 rokov a zdržiava sa na území Slovenska.

Viac o téme: VoľbyHlasovací preukazVolby2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu